„Žalgirio“ viltys dar gyvos

"Mes nemetame balto rankšluosčio", – tvirtai pareiškė Šarūnas Jasikevičius. Kauno "Žalgirio" trenerio ryžto pakovoti dėl bilieto į Eurolygos atkrintamąsias varžybas nesumenkino apmaudžiai pralaimėtas žūtbūtinis mūšis Stambulo "Anadolu Efes" ekipai.

Pristigo išminties

Į šiandienos dvikovą Tel Avive su "Maccabi FOX" krepšininkais žalgiriečiai turėjo keliauti likimą laikydami savo rankose.

Tam jie antradienį turėjo visas sąlygas: rekordiškai pilną "Žalgirio" areną, milžinišką motyvaciją ir pavydėtiną sportinę formą. Vis dėlto varžovai iš Turkijos antrą rungtynių dalį kauniečius pasiuntė į nokdauną, po kurio jie neatsikvošėjo.

Lietuvos čempionai pralaimėjo 68:76.

Kauniečiai ypač strigo ketvirtą kėlinį, kai ėmėsi gelbėtis skubotais individualiais veiksmais ir sukrapštė vos 9 taškus.

"Neatlikome visko, ką planavome. Kai kuriuos žaidimo aspektus kontroliavome, kai kuriais atvejais rizikavome. Vyrai kovojo ir aikštėje paliko širdį, bet kartais pristigo šalto proto, o kai jo buvo, viršų ėmė varžovų atletiškumas", – pripažino Š.Jasikevičius.

Priklauso ir nuo varžovų

Ši nesėkmė žalgiriečius įstūmė į nepavydėtiną situaciją.

Iki Eurolygos reguliariojo sezono finišo likus trims turams, 8-oje vietoje įsitvirtinęs "Anadolu Efes" klubas Lietuvos čempionus lenkia jau trimis pergalėmis, tačiau jo dar laukia akistatos su galingais oponentais – Stambulo "Fenerbahce", Pirėjo 'Olympiakos" ir Madrido "Real".

"Žalgiris" šįvakar Tel Avive kausis su krizės krečiamu "Maccabi FOX", vėliau – namuose su autsaideriu Milano "EA7 Emporio Armani" ir Vitorijoje – su vidutinioke "Baskonia".

Jeigu "Žalgiris" laimės visas likusias rungtynes, o "Anadolu Efes" triskart suklups, aukštesnę vietą užims žalgiriečiai, turintys palankesnius papildomus tarpusavio statistinius rodiklius. Tačiau taip nutiks, jei į dviejų klubų ginčą neįsiterps 9-oje vietoje esanti Stambulo "Darussafaka".

"Tikimybė, kad mes laimėsime trejas rungtynes, o konkurentai pralaimės – reali. Tai nebūtų utopija. Mes to tikėsimės", – pabrėžė Š.Jasikevičius.

Pažymys – teigiamas

Mintimis apie "Žalgirio" dvikovą su "Anadolu Efes" pasidalijo Lietuvos jaunimo (iki 18 metų) rinktinės treneris Gediminas Petrauskas ir buvęs žalgirietis Algirdas Brazys.

– Ko, jūsų nuomone, pritrūko "Žalgiriui", kad įveiktų "Anadolu Efes"?

G.P.: Sakyčiau, kad nugalėjo individualus meistriškumas, o ne komandiniai veiksmai ar taktiniai sprendimai. Kauniečiai užmezgė gerą kovą. Pirma rungtynių dalis nieko blogo nežadėjo. Po ilgosios pertraukos, kalbant ūkiškai, užstrigo šeimininkų taikiklis. Žalgiriečiai, net ir išsilaisvinę iš varžovų globos, nepataikė metimų. Gerų progų atakuoti jie tikrai susikūrė. Stambulo krepšininkai pasinaudojo elementariomis situacijomis žaisdami vienas prieš vieną. Jie ieškojo, kas tą vakarą gerai žaidė, ir tiems komandos draugams siuntė visus kamuolius. Svečiai pataikė ir per mūsiškių rankas, ir po kamuolio varymosi – tai patys sunkiausi metimai žaidžiant krepšinį, tačiau tą vakarą jie buvo taiklūs.

A.B.: Kauniečių kovingumui nėra jokių priekaištų. Lemiamais momentais jie kiek pasikarščiuodavo, mesdavo neparengę metimų iš nepatogių pozicijų. Tai jaunatviškumo požymis. Kitas dalykas, ką kalbėjau dar sezono pradžioje: komanda sukomplektuota tikrai gerai, bet trūksta tikro lyderio, kuris nebijotų imtis iniciatyvos svarbiausiomis akimirkomis. Tokie prieš kelerius metus buvo Jamesas Andersonas arba Justinas Dentmonas. Toks snaiperis "Žalgiriui" būtų labai pravertęs.

– Ar realu žalgiriečiams laimėti visas likusias rungtynes ir sulaukti "Anadolu Efes" malonės?

G.P.: Reikia žengti po žingsnį į priekį. Jei toli planuosime, kiek ir kokių faktorių komandai reikia, tai nieko gero nebus. Psichologinis spaudimas tik trukdys. Sakyčiau, kad "Žalgiriui" liko įveikiami varžovai, nors prireiks ir "Anadolu Efes" dovanų.

A.B.: Nepasakyčiau, kad "Anadolu Efes" ekipai liko lengvos rungtynės. Žalgiriečiai irgi turi nenuleisti rankų. Manau, kad ir nenuleis, nes Š.Jasikevičiaus nuostata yra aiški: kautis iki pat pabaigos. Man šis požiūris labai patinka.

– Žalgiriečiai jau peržengė užsibrėžtą dešimties pergalių ribą, tačiau viltys įšokti į atkrintamųjų varžybų traukinį – labai miglotos. Ar šiuo metu jiems už sezoną galima rašyti teigiamą pažymį?

G.P.: Sezono pradžia sirgaliams sudarė klaidingą įspūdį, kad sezonas vėl bus nevykęs. Tačiau vėliau komandos žaidimo kreivė kilo aukštyn, tobulėjimas buvo akivaizdus. Sunki pradžia paaiškinama tuo, kad kolektyve atsirado ne vienas naujokas. Žaidėjai, norint, kad jie atsiskleistų, turėjo priprasti prie kolektyvo, trenerio reikalavimų. Matyti, kad jie susilipdė į tvirtą kumštį. Žalgiriečiai jau pasiekė gerą rezultatą, jei patektų į atkrintamąsias varžybas – būtų tiesiog fantastika.

A.B.: Įvertinimas vienintelis: puiku. Nelabai tikėjau, kad vyrai pasieks ir tas dešimt pergalių. O jie nustebino. Maloniai nustebino ir trenerių įdirbis. Žinant "Žalgirio" kuklesnes finansines galimybes, įvertinus, su kokiais stipriais klubais jie konkuruoja, nedvejodamas rašyčiau teigiamą pažymį. Ypač malonu, kad žaidimo kokybė – aukšta. Negalėčiau prisiminti rungtynių, kurioms žalgiriečiai atidavė ne visas jėgas.


Statistika

"Žalgiris"–"Anadolu Efes" 68:76 (22:17, 22:24, 15:19, 9:16). "Žalgirio" arena, 14 862 žiūrovai.

"Žalgiris": L. Lekavičius 11 taškų (6 rezultatyvūs perdavimai), E.Ulanovas 10 (iš jų 2/3 tritaškių), P.Jankūnas ir A.Milaknis po 9, L.Westermannas 8 (iš jų 2/3 tritaškių, 5 atkovoti kamuoliai, 8 rezultatyvūs perdavimai), A.Kavaliauskas 6, B.Motumas 5 (iš jų 1/4 tritaškių), A.Lima (3 perimti kamuoliai) ir K.Pangosas po 3, R.Javtokas 2, R.Seibutis 1.

"Anadolu Efes": J.Grangeris 25 taškai (iš jų 6/7 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 8 rezultatyvūs perdavimai), D.Brownas 13, B.Paulas 12 (iš jų 3/5 tritaškių), B.Dunstonas 10 (9 atkovoti kamuoliai), T.Honeycuttas ir D.Balbay'us po 5, C.Osmanas 4, D.Thomasas 2.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 19/41 (46,3 proc.) ir 20/35 (57,1 proc.), tritaškių – 7/20 (35) ir 7/20 (35), baudų metimų – 9/16 (56,3) ir 15/18 (83,3). Atkovota kamuolių – 31 ir 37, perimta – po 6. Rezultatyvūs perdavimai – 19 ir 13. Klaidos – 12 ir 14.


Rezultatai

Stambulo "Fenerbahce"–Tel Avivo "Maccabi FOX" 79:81 (25:15, 16:23, 18:18, 20:25). 12 174 žiūrovai.

"Brose Bamberg"–Vitorijos "Baskonia" 71:96 (11:28, 26:25, 16:21, 18:22). 6 150 žiūrovų.

Atėnų "Panathinaikos"–Milano "EA7 Emporio Armani" 74:61 (21:15, 17:10, 19:15, 17:21). 5 500 žiūrovų.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisAnadolu Efeskrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas  portretas
kaip tik atbulai,žemiau esantys nori nelikti gale,o aniems vienodai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių