„Žalgirio“ laukia sudėtinga, bet namų sienomis paremta finišo tiesioji

Kauno „Žalgiris“ po 19 Eurolygos rungtynių turi 12 pergalių ir rikiuojasi šeštoje turnyrinės lentelės vietoje. Kokios kauniečių galimybės išlikti stipriausiųjų aštuonete ir pasibaigus reguliariajam sezonui? Kuo šį sezoną statistiškai išsiskiria „Žalgiris“? Ir ko Kauno komandai trūksta? „BasketNews.lt“ ieško atsakymų į šiuos klausimus.

Pernai vietą ketvirtfinalyje garantavo 17 laimėjimų, tačiau užteko ir 16. Tiek pergalių pasiekusi Stambulo „Daruššafaka“ liko aštunta, o su tiek pat laimėjimų reguliarųjį sezoną baigusi Belgrado „Crvena Zvezda“ – devinta.

Tai reiškia, kad „Žalgiriui“ per likusią 11 rungtynių atkarpą reikia laimėti bent 5 kartus, tačiau gali užtekti ir 4 pergalių. Viskas – priklausomai nuo to, kaip seksis varžovams.

Devintoje vietoje žengianti Vitorijos „Baskonia“ dabar turi 8 pergales ir 10 pralaimėjimų. Pernai labai panašioje situacijoje buvo Stambulo „Anadolu Efes“, turėjusi analogišką rezultatą, tačiau reguliarųjį sezoną pabaigusi sprintu 9-3 ir galiausiai su 17-13 rezultatu finišavusi septintoje vietoje.

Nereikia atmesti, kad kažką panašaus šiemet gali sukurti ir „Baskonia“. Sezoną pradėjusi 4 pralaimėjimais iš eilės, po to Vitorijos ekipa fiksuoja 8-6 rezultatą.

Kokios „Žalgirio“ galimybės per likusias 11 rungtynių pasiekti bent 4-5 pergales? Kauniečiai šešis kartus žais namie, kur šį sezoną jie yra sunkiai sulaikomi (7-2). Visgi varžovai, su kuriais „Žalgiriui“ teks kautis, laukia grėsmingi.

Iš likusių 11 susitikimų net 8 bus žaidžiami su pirmojo devyneto komandomis. Tai reiškia, kad „Žalgirio“ laukia akistatos su visais pagrindiniais konkurentais.

Itin svarbi atkarpa Šarūno Jasikevičiaus auklėtinių laukia artimiausias tris savaites. Kitą savaitę Atėnuose jie kausis su „Panathinaikos“, o po to dvi savaites paeiliui namie priims Tel Avivo „Maccabi“ ir Maskvos srities „Chimki“. Pastarosioms dviem komandoms „Žalgiris“ pirmajame rate nusileido, todėl bus reikalingos ne tik pergalės, bet ir (galimai) taškų skirtumai.

Namai. Namie likus sužaisti 6 rungtynes, „Žalgiris“ savo arenoje jau yra iškovojęs daugiau pergalių nei pernai per visą sezoną (6-9). Silpnas žaidimas prie savų žiūrovų tada buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl Kauno klubas liko už ketvirtfinalio borto.

Šį sezoną situacija yra kardinaliai kitokia. Namie „Žalgiris“ laimėjo jau šešis kartus iš eilės, o sirgaliai baigia pamiršti nesėkmės kartėlį – jis paskutinį kartą buvo patirtas lapkričio 16-ąją, kai viešėjo Vitorijos „Baskonia“.

„Žalgiris“ namie ne tik žaidžia užtikrintai, bet ir renka įspūdingas žiūrovų minias. Pagal vidurkį (12,579) Kauno klubui nėra lygių, o kol kas visas namų rungtynes stebėjo bent 10 tūkst. žiūrovų.

Snaiperis. Pamenate sirgalių replikas Artūro Milaknio adresu? Po to, kai per pirmas ketverias Eurolygos rungtynes jo taiklumas iš toli buvo vos 2/12, Šarūnui Jasikevičiui teko viešai ginti savo komandos gynėją.

Tai, kaip Milas atakuoja nuo tada, yra fenomenalu. Per kitas 15 rungtynių jis pataikė daugiau nei 50 proc. tritaškių (44/86, 51,1 proc.). Išmesdamas vidutiniškai beveik po 6 metimus, jis pataikė beveik po 3.

Net sudėjus tą tragišką sezono pradžios atkarpą su likusiomis 15 rungtynių, Milaknis fiksuoja nuostabų 46,9 proc. taiklumą. Tai – dešimtas geriausias rezultatas lygoje. Šalia jo – dvyliktoje vietoje – rikiuojasi Kevinas Pangosas (43/93, 46,2 proc.).

Pagal apskritai pataikytus tritaškius abu „Žalgirio“ snaiperiai užima dar solidesnes pozicijas: Milaknis yra trečias, o Pangosas – ketvirtas. Galima sakyti, kad efektyviau už juos atakuoja tik Sergio Rodriguezas, kuris pagal pataikytus metimus yra antras (54), o tai daro nuostabiu 48,2 proc. taiklumu. Pirmą vietą šiame sąraše užimantis Aleksejus Švedas įskraidino 60 tolimų metimų, bet tam prireikė net 177 bandymų (33,9 proc.).

Taiklumas. Įdomu tai, kad „Žalgiris“ yra viena rečiausiai tritaškius metančių komandų Eurolygoje (vid. 18,2 per rungtynes, mažiau meta tik Tel Avivo „Maccabi“ – 17,5). Pagal pataikytus tritaškius (vid. 7,4) kauniečiai irgi yra apačioje (keturiolikta vieta, lenkiant tik „Anadolu Efes“ ir „Maccabi“), tačiau pagal taiklumą rikiuojasi trečioje vietoje (40,2 proc.), praleisdami tik Stambulo „Fenerbahče“ ir Maskvos CSKA.

Treti kauniečiai yra ir pagal dvitaškių taiklumą (54,9 proc.), o pagal taiklumą apskritai (50,3 proc.) nusileidžia tik Maskvos CSKA komandai (51,8 proc.). Solidžiai „Žalgiris“ atrodo ir pagal baudų pataikymą (79 proc., penkta vieta).

„Žalgirio“ trenerius labiausiai džiuginti turėtų tai, kad kauniečiai ne tik puikiai atakuoja krepšį patys, bet ir priverčia itin žemu procentu tai daryti varžovus. Pagal varžovų taiklumą (44,1 proc.) Kauno klubas yra antras geriausias Eurolygoje, nusileidžiantis tik Pirėjo „Olympiakos“ (43,8 proc.). „Žalgiris“ lenkia net puikia gynyba pasižyminčias Stambulo „Fenerbahče“ ir Madrido „Real“ ekipas.

Dovanos. Nepaisant puikių rodiklių stabdant varžovų metimus, „Žalgiris“ pagal praleidžiamus taškus yra tik vienuoliktas, lenkdamas antroje turnyrinės lentelės pusėje esančias komandas. Tai lemia keli svarbūs aspektai – pražangos, varžovų metamos baudos ir klaidos.

„Žalgiris“ yra dažniausiai taisykles Eurolygoje pažeidžianti komanda – vid. 24,2. Skirtumas nuo artimiausios ekipos, Belgrado „Crvena Zvezda“, yra milžiniškas (22,8), o mažiausiai pražangų padaranti Stambulo „Anadolu Efes“ (18) prasižengia net ketvirčiu rečiau.

Kauniečių varžovai prie baudų metimo linijos stoja vid. 22,2 karto, o tai yra antras didžiausias rodiklis lygoje. Dažniau tuo baudžiami yra tik Maskvos srities „Chimki“ (22,3).

„Žalgirio“ varžovai baudomis pelno daugiau taškų (17) nei bet kurios kitos komandos varžovai. Pavyzdžiui, geriausiai šioje kategorijoje atrodančios Valensijos „Basket“ varžovai baudų metimais vidutiniškai pelno vos po 10,7 taško.

„Žalgiris“ yra ir dažniausiai klystantis Eurolygos klubas – vid. 13 kartų per rungtynes.

Pražangos priekinėje linijoje. Gilinantis, kur surenkama daugiausiai pražangų, akivaizdu, kad Kauno klubą labai skaudžiai baudžia priekinės linijos žaidėjų pražangos. Brandonas Daviesas (vid. 3,05), Paulius Jankūnas (3,05) ir Antanas Kavaliauskas (3) patenka tarp 12 dažniausiai prasižengiančių Eurolygos žaidėjų. Į tos pačios kategorijos penketuką patenka ir Kevinas Pangosas (vid. 3,2).

Taip keturi „Žalgirio“ žaidėjai kartu surenka daugiau nei 12 pražangų per rungtynes.

Neįtikėtinu tempu paskutines 6 rungtynes pražangas renka Antanas Kavaliauskas. Taisykles jis pažeidė tiek pat kartų (18), kiek pelnė taškų ir dažniau, nei atkovojo kamuolių (12). Visa tai – vos per vidutiniškai 11 minučių ant parketo.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisEurolyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žalia- Balta

Žalia- Balta portretas
Žalgiris!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių