„Žalgirio" knygoje – ir V. Chomičiaus prisiminimai apie Kauno sirgalius

  • Teksto dydis:

Kauno „Žalgirio“ jubiliejaus proga išleista knyga „Žalgiris. 70 didingų sezonų“ jau išvydo dienos šviesą. Knyga atspindi šlovingus ir visai Lietuvai svarbius legendinio klubo gyvavimo metus.

Kauno „Žalgirio“ jubiliejaus proga išleista knyga „Žalgiris. 70 didingų sezonų“ jau išvydo dienos šviesą. Knyga atspindi šlovingus ir visai Lietuvai svarbius legendinio klubo gyvavimo metus.

Skirtingai nei dauguma anksčiau išleistų „Žalgirio“ knygų, tai – ne tik nuotraukų albumas ir ne tik rezultatų bei titulų apžvalga. Puslapiuose nugulė „Žalgirio“ reikšmė visame pasaulyje išsibarsčiusiems lietuviams, tautiniam pasididžiavimui, nepriklausomybės judėjimui ir šiuolaikiniam pasauliui.

Knygoje „Žalgirio“ istorija padalinta į aštuonis laikotarpius. Pirmasis jų skirtas dar ankstyvajam vardo gimimui – „Žalgirio“ mūšiui.

„Atmintyje gajos tradicijos suveikė taip, kad Kauno „Žalgiris“ įkūnijo kovingumą ir ryžtą, demonstruotą 1410 m. Žalgirio mūšyje, tarpukario pergalių dvasią, drąsą pasipriešinti sovietmečio režimui ir Sąjūdžio viltį“, – pristatoma knygoje.

Toliau apžvelgiami laikotarpiai nuo „Žalgirio“ gimimo iki šių dienų. Tekstuose gausu žalgiriečių, Lietuvos ir užsienio garsių žmonių, žurnalistų įžvalgų apie „Žalgirio“ reikšmę visuomeniniam gyvenimui.

Bene daugiausiai dėmesio skiriama būtent 8-ojo dešimtmečio kovoms skyriuje pavadintame „Auksinis „Žalgiris“ – laisvės švyturys“. Apie pasitikimą Aleksoto oro uoste po pergalės tarpžemyninėje V.Džonso taurėje leidinyje be gausybės kitų cituojamas ir žalgirietis Valdemaras Chomičius.

„Į Kauną sugrįžusius žalgiriečius nustebino sutikimas. V.Chomičius atsiminimuose rašė: „Kai mes, pavargę po kelionės, apduję nuo sėkmės, nusileidome Aleksoto oro uoste, atsivėręs reginys mus pritrenkė. Pamatėme žmonių jūrą. Atrodė, jog visas Kaunas susirinko tą ankstų rytą – buvo maždaug ketvirta valanda. Mes, žinoma, tikėjomės, kad žmonių ateis, bet kad jų bus tiek daug... Nors ant kojų sukeltos papildomos saugumo ir milicijos pajėgos, tačiau visuotinės euforijos ir galutinai prabudusio nacionalinio pasididžiavimo jausmo užgniaužti nebesugebėjo jokios pašalinės jėgos“, – tų laikų nuotaika perduodama skaitytojui leidinio puslapiuose.

„Per 24-erius Lietuvos nepriklausomybės metus apie Kauno „Žalgirį“ buvo išleisti tik fotografijų albumai. Neabejojame, kad vien tik istorinėmis fotografijomis savo ištikimiausių sirgalių nebenustebinsime – jas visi esame matę, todėl šios knygos išskirtinumas yra be fotografijų pateikiamos ir istorinės įžvalgos, žalgiriečių, užsienio spaudos komentarai. Kai kurios citatos net ir skaitant sužadina stiprų patriotizmo jausmą“, – knygą pristatė „Žalgirio“ klubo direktorius Paulius Motiejūnas.

Šią lietuvių-anglų kalbomis išleistą knygą galima įsigyti „Žalgirio“ elektroninėje parduotuvėje, o nuo spalio vidurio – ir Kauno „Akropolyje“ įsikūrusioje atributikos parduotuvėje bei „Žalgirio“ arenoje rungtynių metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių