„Žalgirio“ kelyje – Eurolygos favoritai

Nei brangstančios kainos, nei menkesnė, negu įprasta, pergalės tikimybė neatbaidė sirgalių, rekordiškai anksti, likus mėnesiui iki šiandienos rungtynių, išgraibsčiusių bilietus į Europos krepšinio legendų – "Žalgirio" ir Maskvos CSKA – mūšį.

Daugiau nei varžybos

Vieniems nebereikia beveik nieko, kitiems reikia beveik visko. Taip galima apibūdinti Eurolygos reguliariojo sezono priešpaskutinį mūšį tarp Lietuvos ir Rusijos krepšinio milžinų.

Žalgiriečiai į penktadienio akistatą stos turėdami savo pagrindinį tarptautinio sezono trofėjų – kelialapį į ketvirtfinalį. CSKA padėtis – dar geresnė. Turtingiausias Europos krepšinio klubas net trimis pergalėmis lenkia arčiausią konkurentą Stambulo "Fenerbahce", tad yra užsitikrinęs reguliariojo čempionato nugalėtojo vardą. Atrodytų, abi ekipos gali sau leisti nesiplėšyti. Tačiau motyvacijos netrūks nei šeimininkams, nei svečiams.

Viena vertus, Europos krepšinyje žalgiriečiams turbūt nėra principingesnio varžovo nei CSKA. Istorinės praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio aukso karštinės prisiminimais gyvena ne tik "Žalgirio" legenda, Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis ar kiti jo kartos žalgiriečiai, bet ir dabartinis Kauno klubo treneris Šarūnas Jasikevičius, pats Sporto halėje stebėdavęs tas bekompromises kovas, kuriose pergalė netilpdavo į sporto pasiekimų rėmus. Ir dabartinei "Žalgirio" žaidėjų kartai taip pat nereikia aiškinti, kodėl CSKA – principingiausias iš visų priešininkų.

Svajonėse – finalo ketvertas

Kita vertus, būtent pergalė prieš CSKA kauniečiams būtų itin naudinga turnyrine prasme. 17-asis sezono laimėjimas, "žaliesiems", matyt, padėtų nenukristi į 8-ąją poziciją ir taip išvengti akistatos su tuo pačiu grobuonimi iš Maskvos jau pirmajame atkrintamųjų varžybų etape.

Serijoje iki trijų pergalių žalgiriečiams kur kas palankesnis būtų pasimatymas su Eurolygos čempiono titulą vis dar ginančia Stambulo "Fenerbahce". Abu šio sezono mūšiai su turkais buvo itin atkaklūs, o išvykoje mūsiškiai netgi laimėjo – 90:89. CSKA bent kol kas akivaizdžiai dominuoja turnyre ir pirmajame rate Maskvoje įsirašė tik iš pirmo žvilgsnio kukloką pergalę prieš kauniečius – 94:91.

Kad rungtynės su CSKA nebus eilinis Eurolygos egzaminas,  patvirtino ir Aaronas White’as. 25-erių metų 206 cm ūgio šoklusis puolėjas yra vienas naudingiausių žalgiriečių, tačiau dėl traumos, patirtos praėjusio savaitgalio LKL akistatoje su Panevėžio "Lietkabeliu", veikiausiai nežais.

"Patekimas į ketvirtfinalį mums puikus pasiekimas, tačiau vis dar kovojame dėl aukštesnės vietos. Visi turime motyvacijos žaisti ir finaliniame ketverte, žengti į pačią Eurolygos viršūnę. Mums tai didelis iššūkis, dėl kurio tikrai kausimės", – Eurolygos oficialiai svetainei žadėjo A.White’as.

Arbitrams – sankcijos

Amerikietis Eurolygos mačuose per vidutiniškai 23 min. pelno po 9,6 taško, atkovoja po 4,6 kamuolio ir renka po 10,8 naudingumo balo. Pasak "Žalgirio" trenerių, penktadienį jo indėlį turės kompensuoti kiti žalgiriečiai. Pats A.White’as savo ekipai palinkėjo sėkmės, bet neslėpė, kad patiesti CSKA bus velniškai sunku.

"Per pastaruosius kelerius metus CSKA yra geriausia Eurolygos ekipa. Ji visada lentelės viršūnėje, ji visada yra Eurolygos finaliniame ketverte. Žinoma, smagu kautis su komanda, kuri turi labai daug lygiaverčių aukščiausio lygio žaidėjų, pavojingų kiekvienoje pozicijoje. Tokių kaip Andrejus Voroncevičius, kuris labai pavojingas žaidžiant du prieš du. Gindamiesi jie gali drąsiai keistis savo prižiūrimais žaidėjais", – pasakojo pernai Rusijoje rungtyniavęs žalgirietis.

Beje, išvakarėse "Betsafe-LKL" lygos vadovai priėmė sprendimus dėl sekmadienio mačo, kuriame A.White’as patyrė traumą. Išanalizavę situacijas LKL vadovai nutarė, kad nėra pagrindo diskvalifikuoti ant amerikiečio užgriuvusį ir taip jį sužeidusį "Lietkabelio" puolėją Žygimantą Skučą. Vis dėlto LKL teisėjų direktorius, gavęs rungtynėse dirbusių arbitrų ir inspektoriaus ataskaitas, įžvelgė susitikimui vadovavusių Gyčio Viliaus, Gintaro Vitkausko ir Andriaus Malecko klaidų. Lyga informavo, kad visi šie arbitrai sulaukė sankcijų ir ateinantį savaitgalį vyksiančiuose susitikimuose neteisėjaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių