„Žalgirio“ jaunimas galanda ginklus

Kauno "Žalgirio" komanda vakar maču su Belgrado "Crvena Zvezda" peržengė Eurolygos ekvatorių, o iš pagrindų atsinaujinusi "Žalgirio" dublerių ekipa brėžia paskutinius potėpius rengdamasi startui jaunimo (iki 18 metų) atrankos turnyrui.

Mūsų mieste jėgas išmėgins aštuonios ekipos. Sausio 12–14 d. "Žalgirio" arenoje jaunieji krepšinio talentai varžysis dėl kelialapio į finalo turnyrą, kuris numatytas gegužės 18–21 d. Stambule.

Žalgiriečiams kartelė iškelta kaip reta aukštai, juolab kad komandoje nebus bene visų pernykščių lyderių.

B grupėje kauniečių jų laukia akistatos su bendraamžiais iš Maskvos CSKA (Rusija), "CBA Las Palmas" (Ispanija) ir Rygos VEF (Latvija). Į finalą pateks tik grupės nugalėtojas. A grupėje jėgas išmėgins Vilniaus "Lietuvos ryto", Stambulo "Fenerbahce" (Turkija), "Fraport Skyliners" (Vokietija) ir Paryžiaus CFBB (Prancūzija) jauniai.

– Treneri, kaip ruošiatės svarbiausiam sezono tarptautiniam startui? – paklausėme "Žalgirio" dublerių vyriausiojo trenerio Tomo Masiulio.

– Kaip visada: iššūkių netrūksta. Dalį darbo mėginsime atlikti kitos savaitės pradžioje, o pirminis apsišaudymas įvyko prieš Kalėdas, kai su jaunesniais vyrukais dalyvavome tarptautiniame turnyre Prahoje. Buvome paėmę kelis naujokus, kad susipažintų su mūsų žaidimo schemomis, apsiprastų komandoje. Šios varžybos buvo naudingos.

– Lyg tyčia šią savaitę per keturias dienas sužaisite net tris mačus Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionate (ketvirtadienį žalgiriečiai 73:80 pralaimėjo "Telšiams", šiandien susitiks su KTU ekipa, sekmadienį su Joniškio "Delikatesu" – aut. past.). Ar toks maratonas nesutrukdys rengtis Eurolygos atrankos turnyrui?

– Iš tiesų gruodį ir sausį mūsų vaikinams teko didžiulis krūvis. Jie rungtyniauja labai dažnai. Labiausiai mūsų grafiką sujaukė į gruodį iš vasaros perkeltas Europos jaunių čempionatas. Lietuvos rinktinei atstovavo nemažai žalgiriečių, dėl to teko nukelti ir nemažai mūsų rungtynių NKL čempionate. Tačiau tai nuo mūsų nepriklauso. NKL, kiek galėjo, atsižvelgė į mūsų situaciją, derino tvarkaraštį. Mėginsime suktis iš padėties, šalies pirmenybėse daugiau žaidimo minučių skirsime mūsų senbuviams, kurie negali dalyvauti Eurolygos atrankos turnyre.

– Eurolygos varžyboms kasmet pasitelkiate po kelis talentus iš kitų Lietuvos miestų. Užpernai "Žalgirio" dubleriams sėkmingai talkino Klaipėdos "Neptūnui" priklausantis gynėjas Laurynas Beliauskas, pernai – šiauliečiai Tadas Pažėra ir Mantvydas Žukauskas (buvusio "Žalgirio" kapitono Mindaugo Žukausko sūnus – aut. past.). Ar daug "legionierių" turėsite šiemet?

– Komandos pagrindą sudarys "Žalgirio" auklėtiniai. Dauguma jų rungtyniauja NKL čempionate, keli jaunesni grūdinasi kitose varžybose. Tačiau ekipai talkins ir klaipėdietis gynėjas Rokas Jokubaitis, puolėjas Erikas Venskus iš Biržų ir NKL pirmenybėse Palangos komandai atstovaujantis puolėjas Vitalijus Kozys.

– Vien per šį sezoną jūsų auklėtiniai NKL čempionate atliko kokybinį šuolį. Sezoną pradėjote kone tragiškai, bet vėliau – šešios pergalės iš eilės ir gerokai aukštesnė pozicija turnyro lentelėje. Kas padarė įtaką renesansui?

– Neslėpsiu, ta pergalių serija šiek tiek nustebino ir mus, trenerius. O sunkaus starto priežasčių buvo kelios. Pirmiausia, šiemet pradėjome darbą su iš pagrindų pasikeitusia ir smarkiai atjaunėjusia komanda. Vaikinams prireikė laiko susižaisti, prisitaikyti prie vyrų krepšinio. Be to, sezoną pradėjome serija rungtynių išvykose. Savo aikštėje žaidėme vos porą kartų iš aštuonių ar net dešimties. Kita vertus, sezonui įsibėgėjus, po ilgokos pauzės išsigydęs traumą prisidėjo Martynas Varnas (snaiperis, jau bandantis jėgas ir pagrindinėje "Žalgirio" ekipoje – aut. past.). Jis mūsų žaidimui suteikė daug stabilumo. Nežinia, kaip mūsų rezultatams NKL čempionate atsilieps didžiuliai krūviai kituose turnyruose ir rinktinėse, tačiau smagu, kad vaikinai dirba užsidegę ir demonstruoja kovingą charakterį. Mūsų tikslas – kad jaunimas nuolat tobulėtų ir užaugtų iki pagrindinės "Žalgirio" komandos. Neatsisakome ir sportinių tikslų. Norime patekti į NKL stipriausių septintuką. Tai suteiktų progą sužaisti dar keliolika rungtynių su stipriausiais lygos klubais. Jauniems žaidėjams tokios pamokos labai naudingos.

– Eurolygos turnyre jūsų komandai nepadės beveik visi pernykščiai lyderiai. Vidurio puolėjas Isaiah Hartensteinas persikėlė į pagrindinę "Žalgirio" sudėtį, įžaidėjas Arnas Velička apsivilko "Barcelonos" jaunimo ekipos marškinėlius, o jūsų sūnus Gytis Masiulis nebegali padėti dėl amžiaus cenzo. Kas ves į priekį šių metų komandą?

– Tokios jėgos ir taip dominuojančio žaidėjo, koks buvo I.Hartensteinas, šiemet neturėsime. Žvelgdami į perspektyvą subūrėme jaunesnę komandą. Tačiau talentų turime. Tai ir pernai Eurolygos jau ragavę Ignas Sargiūnas, Lukas Uleckas, metais jaunesni Martynas Arlauskas, Rokas Jokubaitis. Mūsų koziriai bus kolektyvinės pastangos ir komandinis žaidimas.

– Apie tikslus tikriausiai neverta nė klausti…

– Kol kas turime tik šykščios informacijos apie varžovus, tad konkrečiai ką nors prognozuoti sunkoka. Tačiau žaisime namuose, todėl užduotis – vienintelė: kelialapis į finalo turnyrą. Kiekvieną kartą susitelksime konkrečioms rungtynėms, nes kiekvienos jų kaina – labai didelė. Viską gali nubraukti vienintelė nesėkmė.


Komanda

Gynėjai: Modestas Kancleris (ūgis 197 cm), Lukas Uleckas (195 cm), Ignas Sargiūnas (193 cm), Marius Valinskas (186 cm), Rokas Jokubaitis (185 cm).

Puolėjai: Grantas Vasiliauskas (203 cm), Elvis Juozaitis (199 cm), Vitalijus Kozys (198 cm), Erikas Venskus (203 cm).

Vidurio puolėjai: Vladimiras Markoveckis (211 cm), Giedrius Bergaudas (202 cm).

Vyriausiasis treneris Tomas Masiulis, treneris Vidas Ginevičius.

Rungtynės

Sausio 12 d. "Žalgiris"–Rygos VEF, "Žalgiris"–Las Palmaso CBA.

Sausio 13 d. "Žalgiris"–Maskvos CSKA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių