„Žalgirio“ ekipoje - būrys naujų krepšinio talentų ir R.Javtokas (interviu)

Kauno „Žalgirio“ klubo vadovai ir treneriai toliau stropiai ruošia namų darbus. Šiomis dienomis Lietuvos čempionai pasirašė sutartis su keturiais krepšininkais: Robertu Javtoku, Artūru Gudaičiu, Mindaugu Kupšu ir Kasparu Vecvagaru.

Krepšinio ryklys lieka

Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės stovykloje plušantis R. Javtokas gali lengviau atsipūsti. 33-ejų metų vidurio puolėjas galiausiai susitarė su „Žalgiriu“ dėl naujos dvejų metų sutarties.

Pasibaigus praėjusiam sezonui, „Žalgiris“ pagal ankstesnį kontraktą turėjo pirmenybę pasiūlyti žaidėjui vienerių metų sutartį, tačiau gerokai sumažėjus klubo biudžetui, tokiomis pat sąlygomis išlaikyti vidurio puolėją nebuvo jokių šansų.

Vis dėlto pats krepšininkas atsisveikinti su legendine Lietuvos komanda nebuvo linkęs. R. Javtokas buvo pasiryžęs derėtis, ne kartą buvo susitikęs su klubo direktoriumi Pauliumi Motiejūnu ir galiausiai, sutikęs susimažinti atlyginimą, sukirto su kauniečiais dėl naujos dvejų metų sutarties.

„Norėjau ir toliau žaisti Lietuvoje. „Žalgiris“ – Eurolygos klubas, kuriame man jau viskas pažįstama, todėl ir derybos dėl sutarties pratęsimo nebuvo sudėtingos“, - mūsų dienraščiui sakė šiuo metu rinktinės stovykloje prakaitą liejantis R. Javtokas. 

Dedant parašą ant sutarties ne paskutinį vaidmenį vidurio puolėjui turėjo ir tas faktas, kad „Žalgiris“ sugebėjo išsaugoti ir komandos kapitoną Paulių Jankūną bei kitą gerą bičiulį Tadą Klimavičių.

- Ar nesvarstėte galimybės dar kartą paraugti legionieriaus duonos? – paklausėme vidurio puolėjo.

- Puikiai suprantu dabartinę klubo finansinę situaciją, jaučiau abipusį norą pratęsti bendradarbiavimą, tad ir derėtis buvo pakankamai lengva. Man patinka Lietuvoje, čia gerai ir patogiai jaučiasi mano šeima. Sąlygos treniruotis ir žaisti Kaune yra idealios, klubas turi nuostabią areną, tad pliusų likti buvo žymiai daugiau nei minusų. Ir visai nesvarbu, kad teko susimažinti atlyginimą. Ne pinigai yra svarbiausia.

- Ar „Žalgiryje“ norėtumėte ir baigti savo karjerą?

- Galbūt. Kai prieš dvejus metus sudariau pirmąją sutartį su „Žalgiriu“, jau tada galvojau, kad norėčiau mūsų šalyje ir baigti karjerą. Per šiuos dvejus klube praleistus metus stengiausi ir norėjau būti naudingas. Malonu, kad klubo vadovybė pastangas įvertino, o aš pasistengsiu atsidėkoti geru žaidimu. Neabejoju, kad mūsų laukia labai įdomus, kovingas ir intriguojantis sezonas.

- Norėjote sudaryti sutartį su klubu iki prasidedant Europos čempionatui?

- Nepasakyčiau. Mano amžius toks, kad dėl tokių dalykų jaudinuosi vis mažiau (juokiasi). Esu jau užgrūdintas, niekur neskubu ir nepanikuoju, tačiau žinoma, turėti sutartį kišenėje yra labai gerai. Dabar galėsiu ramiai visas mintis nukreipti tik į rinktinės reikalus.

Aukštaūgių gretos – beveik surikiuotos

Be R.Javtoko, komandą taip pat papildė jaunieji A.Gudaitis ir M.Kupšas. Sudarę sutartį su jais, Lietuvos čempionai beveik baigė rikiuoti aukštaūgių gretas.

Komandos vyriausiasis treneris Ilias Zouros yra užsiminęs, kad „Žalgiris“ dairosi dar vieno aukštaūgio legionieriaus, nes neaišku, kaip greitai gerą sportinę formą įgis po traumų sveikstantys T.Klimavičius ir P.Jankūnas.

„Svarbiausia dabar surasti įžaidėją, tačiau ieškome ir dar vieno žmogaus priekinei linijai. Mus domintų sunkaus krašto arba vidurio puolėjo pozicijose galintis žaisti krepšininkas, tačiau priverstinai skubėti neketiname. Jei jau sudarytume sutartį su naujoku, norėtume, kad jis nesugadintų puikaus klimato, kuris šiuo metu vyrauja tarp aukštaūgių“, - pasakojo I.Zouros.

Papildomos jėgos po krepšiu prireiks, nes kol kas „Žalgirio“ treniruotėse negali sportuoti ir A.Gudaitis. Vienu perspektyviausių savo kartos krepšininkų laikomas puolėjas sveiksta po gegužę atliktos kelio operacijos ir į rikiuotę galės grįžti tik maždaug po poros mėnesių.

„Labai džiaugiuosi, kad net patyrus traumą, klubo vadovai manimi tiki ir suteiks šansą atsiskleisti. „Žalgiris“ – gilias tradicijas turintis klubas, kuriam atstovauti norėtų kiekvienas krepšininkas. Man patinka Kaune, komanda turi puikias treniruočių sąlygas, geriausią šalyje infrastruktūrą ir organizaciją. Vyliausi, kad kada nors pateksiu į pagrindinės komandos sudėtį“, - teigė 20 metų 208 cm ūgio puolėjas.

Praėjusį sezoną Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) puolėjas vidutiniškai rinkdavo po 15,5 taško, atkovodavo po 9,2 kamuolio ir blokuodavo po 1,7 metimo, o jo vedama Kauno „Žalgirio-2“ ekipa iškovojo bronzos medalius. Be to, A.Gudaitis buvo išrinktas geriausiuoju jaunuoju NKL sezono krepšininku.

216 cm ūgio vidurio puolėjas M.Kupšas šią vasarą po sėkmingo pasirodymo Trevize vykusiose „Adidas Eurocamp“ stovykloje sulaukė nemažai dėmesio iš už Atlanto, o didžiausią susidomėjimą „centru“ rodė San Antonijaus „Spurs“ komanda. Vis dėlto puolėjas nusprendė artimiausią ateitį susieti su „Žalgiriu“.

Kaip ir A.Gudaitis, M.Kupšas su Lietuvos čempionais sudarė kontraktą pagal formulę „2+1“. Tai reiškia, kad po dviejų metų klubas turės pirmenybę pratęsti sutartį dar vienam sezonui.

Praėjusį sezoną M.Kupšas atstovavo Panevėžio „Lietkabelio“ komandai ir per rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 10,5 taško bei atkodavo po 5,5 kamuolio.

Šiemet su Lietuvos studentų rinktine M.Kupšas dalyvavo Kazanėje vykusiose vasaros universiadoje, tačiau po jos nesportavo dėl čiurnos skausmų. Žalgiriečių treniruotėse aukštaūgis pilna jėga turėtų pradėti sportuoti ateinančią savaitę.

Pirmos repeticijos – kitą savaitę

Aukštaitijos sostinėje savo meistriškumą pastaruoju metu kėlė ir kitas komandos naujokas –įžaidėjas Kasparas Vecvagaras. Nuo 2010 metų klubui priklausantis latvis šiemet pasirašė naują dvejų metų kontraktą su galimybe pratęsti dar vieniems metams.

Dvidešimtąjį gimtadienį praėjusią savaitę atšventęs gynėjas blykstelėjo šią vasarą vykusiame Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionate. K.Vecvagaro diriguojami latviai nužingsniavo iki pat finalo, kur nusileido Italijos bendraamžiams.

Europos pirmenybėse pagrindinis latvių įžaidėjas rinko net po 16,3 taško. Tai – penktas rezultatas čempionate. Toks 190 cm ūgio gynėjo įdirbis neliko nepastebėtas – K.Vecvagaras buvo išrinktas į čempionato geriausių žaidėjų penketuką.

Gynėjas, kuriam prieš trejus metus į Kauną atvykti patarė daugiau nei dešimtmetį Latvijos krepšinio rinktinei atstovavęs tėvas Arnis Vecvagaras, treniruotis su žalgiriečiais pradėjo tik vakar, kadangi žemyno pirmenybėse buvo patyręs piršto traumą.

Praėjusį sezoną latvis gynė „Lietkabelio“ garbę ir LKL čempionate rinkdavo po 5,9 taško, atkovodavo po 1,6 kamuolio bei atlikdavo po 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Jis taip pat yra žaidęs Kauno „Žalgirio-2“ bei Kauno „Baltų“ ekipose.

„Žaidimas „Žalgiryje“ – mano svajonės išsipildymas. Man patinka rungtyniauti Lietuvoje, kur krepšinis labai mylimas. Būtų didelė garbė, jei pavyktų įsitvirtinti pagrindinėje ekipos sudėtyje“, - kalbėjo latvis.

Ar jaunasis gynėjas liks „Žalgirio“ sudėtyje, ar bus skolinamas kitai komandai, artimiausiu metu spręs ekipos vyriausiasis treneris I.Zouros.

Pirmą kovos krikštą jaunieji žalgiriečiai gaus jau ateinančią savaitę. Pirmadienį ir antradienį „Žalgiris“ sužais dvi treniruočių pobūdžio draugiškas kontrolines rungtynes prieš Merserio universiteto bei „Athletes in Action“ (JAV) komandas.

Rungtynės vyks už uždarų durų, o jas stebėti galės tik „Žalgirio“ Garbės Klubo  nariai. I.Zouro sprendimu, šiose rungtynėse greičiausiai nerungtyniaus P.Jankūnas ir T.Klimavičius. Treneris nori pasižiūrėti ir įvertinti jaunųjų komandos kandidatų galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

linkime

linkime portretas
didelės sėkmės, jauniesiems krepšininkams sekti komandos grandų pavyzdžiu ir išvengti traumų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių