Žaidėjų klausimai – iššūkis treneriui

  • Teksto dydis:

Simboliška, kad Serbijos krepšinio legendos Željko Obradovičiaus, pripažinto geriausiu Eurolygos praeito sezono treneriu, vienas pagrindinių konkurentų tradiciniuose rinkimuose buvo jo mokinys – Šarūnas Jasikevičius.

Kaunietis – trečioje vietoje

Ž.Obradovičiaus vadovaujama Stambulo "Fenerbahce" komanda pirmą kartą laimėjo Eurolygos turnyrą, tačiau treneriui tai buvo jau devintas tokio lygio trofėjus.

57-erių Serbijos krepšinio specialistas per savo įspūdingą karjerą Eurolygos čempionu taip pat tapo su Belgrado "Partizan", Badalonos "Joventut", Madrido "Real" ir Atėnų "Panathinaikos" (penkis kartus) ekipomis.

Tradicinėje Eurolygos komandų trenerių apklausoje Ž.Obradovičius nukonkuravo Pirėjo "Olympiakos" strategą Ioannį Sfairopoulosą bei trečią vietą pasidalijusius žalgirietį Š.Jasikevičių ir Vitorijos "Baskonia" vairininką Sito Alonso.

Šiemet "Olympiakos" krepšininkai Eurolygos finalo mačą pralaimėjo (64:80) būtent "Fenerbahce", o "Baskonia" ketvirtfinalyje nusileido Maskvos CSKA.

Š.Jasikevičiaus vadovaujamas "Žalgiris" po reguliariojo sezono buvo dešimtas (14 pergalių, 16 pralaimėjimų) ir nepateko į atkrintamąsias varžybas, bet kolegos aukštai įvertino kauniečio darbą – Šaras surinko daugiau balsų nei patyrę vilkai Davidas Blattas (Stambulo "Darussafaka"), Dimitris Itoudis (Maskvos CSKA), Jasminas Repesa (Milano "EA7 Emporio Armani"), Erginas Atamanas (Stambulo "Galatasaray") ar Pablo Laso (Madrido "Real").

Pergalės – žaidėjų nuopelnas

Š.Jasikevičiaus sėkme tikėjo ir Ž.Obradovičius, ne kartą pabrėžęs, kad jo buvęs auklėtinis puikiai supranta krepšinį.

Lietuvio ir serbo keliai buvo susikirtę 2007–2010 ir 2011–2012 m. Atėnų "Panathinaikos" klube, o 2009-aisiais abu tapo Eurolygos čempionais.

"Kai Šarūnas baigė karjerą, nė trupučio neabejojau, kad taps treneriu, nes jis krepšinį supranta taip, kaip nedaugelis", – teigė Ž.Obradovičius.

Jaunystėje serbas atstovavo Belgrado "Partizan" komandai ir pasižymėjo kaip įžaidėjas. Šioje pozicijoje neprilygstamas buvo ir Š.Jasikevičius.

Kartą žurnalistai paklausė Ž.Obradovičiaus: ar jis pritaria nuomonei, kad geriausiais treneriais tampa būtent buvę įžaidėjai?

"Man regis, tai nesusiję. Mano bendražygis Krešimiras Čosičius buvo nuostabus vidurio puolėjas, tačiau tai nesutrukdė jam tapti vienu geriausių Jugoslavijos krepšinio trenerių, su nacionaline rinktine iškovoti olimpinį sidabrą. Viskas labai individualu. Pirmiausia reikia mylėti savo darbą ir būti pasirengusiam atsakyti į bet kokius žaidėjų klausimus. Jeigu treneris skiria krepšininkams užduotis ir paklaustas negali paaiškinti, koks jų tikslas, to specialisto laukia didelės problemos. Nes bet kuri komanda pasmerkta žlugti, jeigu žaidėjai nepasitiki treneriu. Pergalės, titulai – krepšininkų nuopelnas. Mano rūpestis – sukurti gerą mikroklimatą, kad kolektyvo nariai gerbtų vieni kitus ir suvoktų, kodėl mes visi kartu ir ko siekiame", – atsakė Ž.Obradovičius.

Laukia naujos akistatos

Naują Eurolygos sezoną Ž.Obradovičius vėl pradės už "Fenerbahce" vairo, Š.Jasikevičius – su "Žalgiriu".

Pernai serbas nusprendė iki 2020-ųjų vasaros dirbti Stambulo klube, o Š.Jasikevičius neseniai su "Žalgiriu" sudarė naują dviejų metų sutartį.

Pirma "Fenerbahce" ir žalgiriečių akistata šiemet numatyta gruodžio 14-ąją Stambule, antroji – 2018-ųjų kovo 9-ąją Kaune.

Praeitą sezoną Lietuvos čempionams nepavyko palaužti Turkijos čempionų – abi dvikovas laimėjo Ž.Obradovičiaus kariauna: Stambule – 82:68, "Žalgirio" arenoje – 76:67.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių