Universalusis T. Kukočas: faktai, kurių nežinojote

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Ar žinote, kad?“. Kiekvieną trečiadienį mūsų portale rasite 10 faktų, kurių galbūt iki šiol neteko girdėti apie garsiausius planetos krepšininkus.

Šią savaitę mūsų rubrikoje – Kroatijos krepšinio legenda, garsus Senojo žemyno žaidėjas Toni Kukočas.

T.Kukočas gimė 1968 metų rugsėjo 18 dieną, Splite. Jo tėvas Ante mėgo sportą, buvo futbolininku ir vietiniame miesto klube žaidė vartininko pozicijoje. Turėdamas puikius motorinius įgūdžius Toni vaiksytę leido dažniausiai žaisdamas futbolą, užsiimdamas plaukimu ir stalo tenisu. Būtent pastarasis sportas jam sekėsi puikiai ir būdamas paaugliu Kukočas keliskart laimėjo jaunimo čempionatus. Vėliau būdamas 15 metų jis nusprendė pabandyti žaisti krepšinį.

Gimtajame Splito mieste T.Kukočas sulaukęs 17–kos užsivilko „Jugoplastika“ klubo marškinėlius. Puolėjo ūgis buvo 211 cm, tačiau jis mokėjo puikiai įžaisti kamuolį ir aikštėje atlikti neįtikėtinus dalykus. Tuometinis jo bendraklubis Dino Radja teigė, kad abu krepšininkai į salę ateidavo 6 ryto ir treniruodavosi po 10 valandų.

1989–1991 m. sezonuose „Jugoplastika“ sugebėjo laimėti Eurolygą, nors pradžioje šis klubas buvo laikomas autsaideriu. Su Jugoslavijos rinktinė Kukočas 1989 ir 1991 m. triumfavo Europos krepšinio čempionate. Jis buvo vadinamas „Rožine pantera“, „Kroatijos sensacija“, „Voras iš Splito“ ir „Baltasis Magicas“.

1990 m. T.Kukočą antrajame NBA naujokų biržos etape 29–tu šaukimu pasirinko Čikagos „Bulls“, tačiau krepšininkas už Atlanto nevyko dar tris metus, rinkęs vieną titulą po kito Europoje. 1991 m. Kroatija pripažino savo nepriklausomybę, o po metų žlugo Jugoslavijos Socialistinė Federacinė Respublika ir T.Kukočas pasirinko atstovauti Kroatijos rinktinei.

1992 m. Olimpiadoje kroatai iškovojo sidabro medalius, nusileidę tuometinei JAV „Svajonių komandai“. T.Kukočas Barselonoje rinkdavo 11,5 taško, atkovodavo 3,1 atšokusio kamuolio bei atlikdavo po 6 rezultatyvius perdavimus.

Galiausiai T.Kukočas nusprendė keltis į NBA, tačiau darydamas tai 1993 m. sužinojo, kad Michaelas Jordanas baigia karjerą. Kroatą tai nuvylė, bet po dviejų metų gynėjas vėl grįžo į „Bulls“.

Debiutiniame sezone kroatas pakeisdavo trečiuoju numeriu žaidžiantį Scottie Pippeną ir ketvirtoje pozicijoje rungtyniaujantį Horace'ą Grantą, nors laisvai galėdavo žaisti gynėju arba „centru“. Rinkdamas po 10,9 taško ir po 4 atšokusius kamuolius jis buvo išrinktas į antrąją NBA naujokų rinktinę. 1994 m. atkrintamosiose, rungtynėse su Niujorko „Knicks“, likus žaisti 1,8 sekundės, Philas Jacksonas lemiamą metimą patikėjo T.Kukočui. Jam kamuolį turėjo iš užribio išmesti S.Pippenas, tačiau puolėjas buvo labai nepatenkintas tokiu treneriu sprendimu ir ant parketo nepasirodė. Nepaisant to, T.Kukočas įmetė pergalingą metimą, bet vėliau seriją laimėjo „Knicks“.

Po sezono H.Grantas paliko komandą ir T.Kukočas užėmė sunkiojo krašto puolėjo poziciją starto penkete. Jis buvo antras klube pagal pelnytus taškus, atkovotus kamuolius ir rezultatyvius perdavimus, nusileisdamas tik S.Pippenui. 1995–1996 m. sezone M.Jordanas grįžo, su juo kartu atvyko ir Dennisas Rodmanas, todėl Ph.Jacksonas nusprendė vėl kroatui suteikti „šešto“ žaidėjo rolę, kurią jam atlikti sekėsi puikiai. Puolėjas buvo trečias pagal rezultatyvumą ir laimėjo geriausio atsarginio žaidėjo apdovanojimą.

Tuomet ir prasidėjo „Bulls“ dominavimas. Komanda triskart iš eilės tapo NBA čempione, bet 1999 m. ekipa buvo išardyta ir joje iš čempioniškos sudėties liko tik T.Kukočas. Tuomet jis tapo klubo lyderiu, rinkdavęs 18,8 taško, po 7 atkovotus kamuolius bei 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

1999–2000 m. „Bulls“ iškeitė kroatą į Filadelfijos „76ers“ ekipą, kurioje jis ilgai neužsibuvo vėl mainų būdu atsidūrė Atlantos „Hawks“. Pirmąjį sezoną T.Kukočas buvo tarp lyderių, rinkdavęs 19,7 taško, tačiau po metų šis rodiklis smuko iki 9,9 tšk. 2002–2003 m. T.Kukočas nusprendė susieti savo ateitį su Milvokio „Bucks“. Čia jis sužaidė keturis sezonus ir sulaukęs 37–erių metų baigė karjerą.

Ar žinote, kad?:

Baigęs karjerą T.Kukočas nebaigė sportuoti. Jis sužaidžia bent po vieną golfo partiją per dieną
1987 m. pasaulio jaunimo čempionate puolėjas į JAV rinktinės krepšį įmetė 11 tritaškių
2011 m. T.Kukočas gimtojoje Kroatijoje įsivėlė į nemalonumus. Buvo teigiama, kad buvęs sportininkas už 500 eurų įsigijo prabangią prostitutę. Atletas nubaustas nebuvo
D.Rodmanas nebuvo pirmasis „Bulls“ žaidėjas, susitikęs su Šiaurės Korėjus diktatoriumi Kim Jong Unu. Maždaug 1998–2000 m. laikotarpiu su juo buvo susimatę ir bendrą nuotrauką pasidarė T.Kukočas ir Kobe Bryantas
T.Kukočo sūnus, Marinas Kukočas, taip pat žaidžia krepšinį. Kelis metus jis atstovavo Pensilvanijos universitetui
Geriausias T.Kukočo draugas – D.Radja, kuris jo vestuvėse buvo pabroliu
Jeigu nebūtų tapęs krepšininku, kroatas dirbtų mokytoju
Būdamas 14 metų, T.Kukočas tapo Kroatijos jaunių stalo teniso čempionu
Atleto hobiai – buriavimas, tenisas, golfas, žvejyba ir kino filmai
Nors 1990 m. jis buvo pašauktas NBA najokų biržoje, jis dar metus liko su savo šeima Splite dėl pilietinio karo, o į NBA persikėlė tik 1993 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių