Trofėjų derlius: trūksta tik aukso

Lietuvos jauniesiems krepšininkams 2016-ieji buvo itin sėkmingi – net penkios mūsų šalies vaikinų ir merginų rinktinės iškovojo pasaulio bei Europos čempionatų medalius.

Komanda – it kumštis

Skambiu akordu svarbiausių tarptautinių varžybų sezoną vainikavo jaunių (iki 18 metų) vaikinų komanda, tapusi Europos vicečempione.

Samsune (Turkija) trenerio Rimanto Grigo vadovaujama ekipa suklupo tik finale – 68:75 nusileido prancūzams. Į geriausių turnyro žaidėjų penketuką buvo išrinktas puolėjas Tadas Sedekerskis.

Šiai komandai teko neeilinis išbandymas. Europos čempionatas turėjo būti surengtas liepos 30–rugpjūčio 7 d., tačiau dėl tąkart nestabilios politinės padėties šalyje buvo atidėtas.

Lietuviai buvo pasirengę varžyboms, tačiau vasarą išsiskirstė ir dar kartą susirinko gruodį. Rinktinė maždaug savaitę padirbėjo taip, kad nužygiavo iki finalo, be to, iškovojo kelialapį į 2017-aisiais Egipte vyksiantį pasaulio jaunių čempionatą.

"Didžiuojuosi vaikinais, kad jie, net ir spaudžiant laikui, susitelkė į komandą, buvo it vienas stiprus kumštis ir vieningai siekė tikslo", – sakė R.Grigas.

Rungtyniavo finaluose

Europos čempionatų sidabro medalius pelnė dar dvi Lietuvos vaikinų ekipos – jaunimo (iki 20 m.) ir jaunučių (iki 16 m.).

Tomo Masiulio treniruojama dvidešimtmečių komanda Helsinkyje (Suomija) įvykusių pirmenybių finale 55:68 nusileido ispanams. Į simbolinį turnyro penketuką pateko ir gynėjas Kristupas Žemaitis.

Trenerio Manto Šerniaus vadovaujami jaunučiai Radome (Lenkija) buvo labai arti aukso – lemiamą dvikovą 72:74 pralaimėjo bendraamžiams iš Ispanijos. Į geriausių žaidėjų penketuką buvo išrinktas Dovydas Giedraitis.

Su sidabro trofėjumi iš Podgoricos (Juodkalnija), kur buvo surengtas Europos jaunimo (iki 20 m.) merginų krepšinio B diviziono čempionatas, sugrįžo trenerio Romualdo Petronio rinktinė.

Lietuvės finale 45:62 pralaimėjo slovėnėms, tačiau iškovojo kelialapį į aukščiausiąjį – A – divizioną. Geriausių žaidėjų prizais apdovanotos Laura Juškaitė ir Daugilė Šarauskaitė.

A.Velička – vienas lyderių

Saragosoje (Ispanija) įvykusio pasaulio jaunių (iki 17 m.) vaikinų čempionato bronzos medaliais pasipuošė trenerio Gedimino Petrausko vadovaujama rinktinė.

Mūsiškiai pusfinalyje 70:98 nusileido amerikiečiams, o mažajame finale 81:63 privertė kapituliuoti ispanus. Tąkart 18 taškų surinkęs ir 8 rezultatyvius perdavimus atlikęs Arnas Velička buvo išrinktas į geriausių turnyro žaidėjų penketuką.

A.Velička pasižymėjo ir atstovaudamas aštuoniolikmečių komandai, neįtikimu tritaškiu išplėšęs pergalę Europos čempionato ketvirtfinalyje, kai lietuviai 82:81 palaužė rusus. Šis metimas pripažintas gražiausiu visų varžybų epizodu.

Šį sezoną penkis medalių komplektus (iš jų keturis – aukso) Europos ir pasaulio jaunimo (vaikinų ir merginų) čempionatuose iškovojo ir Ispanijos atstovai, po tris – Prancūzijos, Italijos, Turkijos jaunieji krepšininkai ir krepšininkės.

Vicečempionai: Lietuvos krepšinio rinktinių sezoną sidabriniu akordu Europos čempionate užbaigė R.Grigo vadovaujama jaunių komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių