„Tornado“ krepšinio mokykla mini 15 metų jubiliejų

  • Teksto dydis:

Jau šį savaitgalį „Tornado“ krepšinio mokykla minės savo 15-tąjį jubiliejų. Spalio 14-tą dieną Garliavos sporto ir kultūros centre nuo 13-tos valandos „Tornado“ gimtadienio svečių lauks daugybė pramogų, prizų, Kauno „Žalgirio“ šokėjų bei grupės „Original Copy“ pasirodymai. Prieš minint svarbią sukaktį, kviečiama prisiminti „Tornado“ istoriją ir kelią tampant viena didžiausių krepšinio mokyklų Lietuvoje.

Savo darbą „Tornado“ krepšinio mokykla pradėjo dar 2002 metais. Tuo metu dabartinis mokyklos direktorius Dainius Čiuprinskas su kolegomis Kęstučiu Naruševičiumi ir Žilvinu Strazdu subūrė tris skirtingo amžiaus vaikų grupes, kuriose krepšinio subtilybių mokėsi tik 50 jaunųjų krepšininkų.

„Dirbdami kitose krepšinio mokyklose matėme, jog pats mokymosi procesas vyksta ne taip, kaip įsivaizduojame mes. Norėjome, kad vaikai į krepšinį žvelgtų kitaip, nei tuo metu buvo įprasta, kad pažintų jį iš įvairių aspektų, – apie tuometinę savo viziją pasakojo „Tornado“ krepšinio mokyklos direktorius Dainius Čiuprinskas. – Nepavykus įgyvendinti savo idėjų ten, kilo mintis, jog savo siekius ir viziją galėtume išpildyti sukurdami savo krepšinio mokyklą.“

Būtent toks krepšinio mokyklos pavadinimas atsirado ne šiaip sau. Pasak direktoriaus, tuo metu norėjosi kažko smarkaus ir jaunatviško, o mintį pakišo Kroatijoje pamatyti krepšinio sirgaliai.

„Istorija tokia, kad būdami studentais už pergalę „Žalgirio“ 3x3 krepšinio turnyre gavome kelionę su komanda į Eurolygos rungtynes Kroatijoje. Ten pamatėme krepšinio sirgalių grupę, kuri vadinosi „Tornado“ KM. Ji paliko begalinį įspūdį – nustebino savo organizuotumu ir energija, – pavadinimo atsiradimo istoriją prisiminė vienas iš mokyklos įkūrėjų. Savo mokyklai norėjome perteikti tą jaunatvišką siautulį ir jėgą, tad taip jau atsitiko, kad pavadinome ją „Tornado“.

Dabar „Tornado“ krepšinio mokykla nė iš tolo nebeprimena prieš penkiolika metų įkurtos ir nedrąsių svajonių puoselėjamos organizacijos. Ji savo jubiliejinį sezoną pradeda su daugiau nei 700 auklėtinių, kurie turi galimybę pasirinkti treniruočių vietą iš trylikos salių, išsidėsčiusių Kaune ir Kauno rajone, o žinių jiems semtis padeda net vienuolika specialistų.

„Žinoma, labiausiai pasikeitė pačios mokyklos dydis, vaikų skaičius bei rezultatai. Reikia paminėti, kad į kolektyvą įtraukėme ir žmones, kurie atsakingi už mūsų vardo garsinimą, akcijų bei švenčių organizavimą. Be abejo, labai smarkiai pakilo ir čia dirbančių trenerių profesionalumas, – pokyčius per visus gyvavimo metus vardino D. Čiuprinskas. – Galima tik pasidžiaugti, kad nemažai trenerių, kurie mokė mūsų auklėtinius, pakilo į aukštesnį lygį ir profesionaliai dirba vyrų krepšinyje.“

Šiuo metu mokykloje mokosi net trys sportininkai iš kitų šalių – Estijos ir Olandijos. Tai dar vienas puikus „Tornado“ KM pasiekimas, nes po truputį jauni krepšininkai iš užsienio pradeda patys rinktis šią mokyklą tobulėjimui.

„Manau, kad tai yra didelis žingsnis į priekį ir mūsų darbo įvertinimas. Jie patys pareiškė norą mokytis pas mus, nes mes ir dalyvaujame, ir organizuojame tarptautinius turnyrus. Išskirtinių sąlygų jie čia neturi – gyvena iš savo lėšų, moka nario mokestį ir dirba lygiai taip pat kaip ir visi mūsų mokiniai, – apie jaunuolių atsiradimą „Tornado“ krepšinio mokykloje pasakojo direktorius. – Vaikinas iš Estijos atvyko jau po to, kai atstovavo savo šalies šešiolikmečių rinktinę, tad manau, kad ateityje tokių atvejų tik daugės.“

Direktoriaus D. Čiuprinsko nuomone, pagrindinis šios krepšinio mokyklos išskirtinumas yra kitoks požiūris į jaunąją kartą. „Tornado“ KM kolektyvas siekia suteikti kuo geresnes sąlygas vaikams, kurie ateina čia vedami noro susipažinti su krepšiniu.

„Svarbiausia yra požiūris į vaikus. Būtina atsižvelgti į jų amžių, galimybes bei poreikius. Tikrai nereikia persistengti ir nuo pat mažų dienų perspausti vaiką, forsuoti procesą. Viskas ateina su laiku ir daug individualizuoto darbo. Treneriai puikiai tvarkosi su šia mūsų mokyklos ideologija, – apie mokyklos subtilybes ir mokymo specifiką pasakojo direktorius. – Mūsų mokiniai tikrai jaučia jų rūpestį, meilę darbui ir tai atsispindi rezultatuose. Prie darbo sporto salėje mes dar pridedame daug renginių ir įvairių akcijų – tai tik dar labiau sudomina jaunimą ir paįvairina jų rutiną.“

Kita sėkmės paslaptis yra kolektyvo darna ir pastovumas. „Tornado“ KM siekia kurti galimybes treneriams tobulėti ir išlikti mokykloje kuo ilgiau. Pasak bene ilgiausiai čia dirbančio trenerio Tomo Kentros, kolektyvui čia sudarytos puikios sąlygos, o tai lemia, kad krepšinio mokykla nuolatos tobulėja.

„Didžiausią įspūdį daro tai, kad kiekvienais metais žengiame po žingsnį į priekį tiek rezultatų, tiek organizacine prasme. Nėra buvę kažkokių duobių ar stovėjimo vietoje, visada jaučiamas progresas ir tai labai džiugina, – apie pastovų mokyklos progresą pasakojo treneris T. Kentra. – Manau, kad sėkmė priklauso nuo viso kolektyvo, vadovas puikiai viską sustyguoja, treneriai nekonkuruoja tarpusavyje, o padeda vienas kitam, vieni dėl kitų pergyvena.“

Šiuo metu „Tornado“ krepšinio mokykla yra viena didžiausių Lietuvoje, o rezultatų kreivė tik kyla, bet mokyklos kolektyvas kelia sau vis naujus tikslus.

„Norėtųsi, kad kiekvienų metų komanda, žaisdama aukščiausiame lygyje, dar labiau padėtų individualiai tobulėti geriausiems vaikams. Eilę metų mokykla deleguoja vaikus į Lietuvos jaunimo rinktines, turime ir Europos čempionatų medalininkų, tad galima būtų kelti tikslą ir palinkėjimą kartu, jog kažkas iš mūsų auklėtinių žaistų Lietuvos vyrų rinktinėje. Manau, tai būtų puikus įvertinimas, kuris vainikuotų ilgą ir nuoseklų „Tornado“ KM darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gediminas

gediminas portretas
Sveikinimai Didziausi !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių