„Švyturio“ arenoje – jubiliejinis V. Garasto taurės turnyras

  • Teksto dydis:

Jau ateinantį savaitgalį, rugsėjo 16-18 dienomis, Klaipėdos "Švyturio" areną sudrebins jau penktus metus organizuojamas draugiškas tarptautinis vyrų krepšinio turnyras, kuriame bus kovojama dėl Vlado Garasto taurės. Šįkart Lietuvos krepšinio federacijos garbės prezidento, šalies krepšinio legendos V. Garasto globojamame turnyre kovos 4 pajėgios ekipos iš Lietuvos, Rusijos ir Ukrainos. Šio renginio organizatorius – "Švyturio" arena.

Daugiausiai susidomėjimo turėtų kelti praėjusio Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prizininkų – vicečempiono Klaipėdos "Neptūno" ir bronzinio prizininko Vilniaus "Lietuvos ryto" akistata. Daugelis prisimena daug emocijų kėlusią praėjusio sezono LLK pusfinalio seriją, per kurią kovingieji "Neptūno" vyrai rezultatu 3:2 palaužė Vilniaus ekipą. Neptūniečiai lemiamose rungtynėse "Lietuvos rytą" parklupdė ne bet kur, o jų pačių tvirtovėje Vilniuje.

Be šių Lietuvos ekipų V. Garasto taurės turnyre dar dalyvaus dvi pajėgios Rusijos ekipos – FIBA Europos taurės finalo ketverto dalyvis Krasnojarsko "Jenisej" ir Saratovo "Avtodor". Pastaroje ekipoje geriausiais karjeros metais rungtyniavo legendinis klaipėdietis Gintaras Einikis.

Reikalingas žiūrovų palaikymas

Visos keturios ekipos per tris dienas (penktadienį-sekmadienį) varžysis tarpusavyje ir paskutinę dieną paaiškės, kas iškovos šio turnyro trofėjų. Turnyras vyks rato sistema, t. y. komandos turnyrinėje lentelėje išsirikiuos pagal iškovotus taškus.

"Dalyvauti šiame turnyre buvo ir daugiau norinčiųjų, tačiau nusprendėme, kad per dieną užtenka dvejų rungtynių, kitaip žmogui stebėti per ilgą krepšinio spektaklį darosi per sunku. Du įdomūs, efektingi ir emocingi mačai per vieną dieną – pats tas", – aiškino vienas iš renginio organizatorių klaipėdietis Saulius Vilkas.

"Švyturio" arenoje vyksiantis tarptautinis turnyras dėl V. Garasto taurės – tai pirmoji galimybė šiais metais Klaipėdoje savo akimis pamatyti bei įvertinti, kaip yra sukomplektuoti klubai ir ko iš komandų galima tikėtis naujame krepšinio sezone, prasidėsiančiame jau rugsėjo 21 dieną.

Draugiškos varžybos savotišku krikštu prieš reikliuosius ir šiltai savo ekipą palaikančius Klaipėdos sirgalius išbandymu taps ir patiems krepšininkams, kurie intensyviai ruošiasi svarbioms sezono kovoms.

"Per kelerius metus įsitikinome, kad klaipėdiečiai myli ir vertina profesionalų krepšinį. Juk nuolat per "Neptūno" varžybas susirenka didžiuliai būriai sirgalių – praėjusį LKL sezoną "Neptūno" varžybos buvo lankomiausios. Be to, ir per Lietuvos rinktinės varžybas nuolat jaučiamas antšlagas. Džiugu, kad ir mano vardo turnyras tapo tradiciniu – vyks jau penktąjį kartą. Mums pavyko pateisinti žiūrovų lūkesčius ir sukurti naują krepšinio tradiciją uostamiestyje", – džiaugėsi V. Garastas.

Lietuvos krepšinio legenda Klaipėdoje tikisi pamatyti būrius sporto gerbėjų.

"Krepšinis, kaip ir teatras, yra skirtas žiūrovams. Kuo labiau užpildyta salė - tuo didesnė motyvacija žaidėjams parodyti visas savo galimybes", – teigė V. Garastas.

Tą patvirtino ir "Neptūno" komandos kapitonas Martynas Mažeika.

"Jau pasiilgome nuoširdžių klaipėdiečių emocijų, palaikymo ir skanduočių. Kai "Švyturio" arena būna sausakimša, tada rungtyniauti - vienas malonumas. Mūsų sirgaliai – fantastiški, jie suteikia labai daug jėgų ir motyvacijos. V. Garasto taurės turnyras, manau, bus ideali repeticija tiek mums, tiek mūsų sirgaliams prieš ilgą ir sunkų artėjantį sezoną", – pabrėžė neptūnietis.

Skirtas Stepono Dariaus metinėms

2014 metais V. Garasto taurės turnyras buvo skirtas "Neptūno" klubo 50-mečiui. Šiemet turnyras skiriamas legendinio Lietuvos lakūno Stepono Dariaus 120-osioms gimimo metinėms paminėti.

"Steponas Darius (tikrasis vardas Steponas Jucevičius-Darašius) gimė 1896 m. sausio 9 d. Rubiškėje (dabar Dariaus kaimas), Klaipėdos rajone. 1923 metais dalyvavo Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos karinėje operacijoje, vadovavo karių grupei, kuri užėmė Šilutę, dalyvavo puolant Klaipėdos miestą. Be to, jis daug prisidėjo prie krepšinio puoselėjimo", – pabrėžė V. Garastas.

S. Darius aktyviai sportavo, užsiiminėjo krepšiniu, beisbolu, ledo rituliu, boksu, lengvąja atletika ir kt. Pirmųjų oficialių krepšinio rungtynių Lietuvoje (1922 m. balandžio 23 d.) dalyvis, žaidęs Lietuvos fizinio lavinimosi sąjungos komandoje, kuri tapo pirmąja Lietuvos krepšinio čempione. 1924 m. tapo vienu iš keturių pirmųjų krepšinio teisėjų, kuriems buvo pripažinta tuo metu aukščiausia kvalifikacinė kategorija. S. Darius 1922 m. parašė ir išleido mokomąją knygą "Basketbolo žaidimas ir oficialios basketbolo žaidimo taisyklės". 1925 m. S. Darius, Lietuvos sporto lygai paskyrus, tarptautines krepšinio taisykles sulietuvino.

1933 m. legendinis Lietuvos lakūnas, kovų už nepriklausomybę dalyvis kartu su Stasiu Girėnu lėktuvu "Lituanica" vieni pirmųjų pasaulyje perskrido Atlanto vandenyną.

V. Garasto taurės turnyro tvarkaraštis:

Rugsėjo 16 d. (penktadienis)

17 val. "Lietuvos rytas" – "Jenisej";

19.30 val. "Neptūnas" – "Avtodor";

Rugsėjo 17 d. (šeštadienis)

15 val. "Lietuvos rytas" – "Avtodor";

17.30 val. "Neptūnas" – "Jenisej";

Rugsėjo 18 d. (sekmadienis)

15 val. "Avtodor" – "Jenisej";

17.30 val. "Neptūnas" – "Lietuvos rytas".

Bilietus į V. Garasto taurės turnyrą galite įsigyti BilietaiLT kasose ir internetu bilietai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių