„Sports Illustrated“ reitingas: D. Motiejūnas – 98-as, J. Valančiūnas – 77-as

Pamažu artėjant naujam NBA sezonui didieji JAV sporto tinklalapiai sudarinėja krepšininkų reitingus. Pirmąją versiją pateikė „Sports Illustated“, paskelbęs 100-51-ąją vietas reitinge užimančių žaidėjų pavardes. Tarp jų atsidūrė ir abu NBA lygoje žaidžiantys lietuviai – Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas.

Praėjusį sezoną apskritai nereitinguotam „Rockets“ puolėjui D.Motiejūnui „Sports Illustrated“ ekspertai šį sykį skyrė 98-ąją vietą.

„Viena geriausių praėjusio sezono Vakarų konferencijos komandų net 41 rungtynes turėjo verstis be Dwighto Howardo, tačiau reguliariajame čempionate sugebėjo užimti 2-ąją vietą. D.Motiejūnas buvo vienas iš svarbiausių šio pasiekimo kūrėjų – trečius metus NBA žaidžiantis aukštaūgis ne tik patikimai gynėsi, tačiau ir sėkmingai darbavosi puolime po krepšiu, kuomet Jamesui Hardenui reikėjo atokvėpio. D.Motiejūnas jau yra starto penketo lygio žaidėjas, aikštėje galintis atlikti ne vieną rolę ir keliantis grėsmę atakuodamas iš kraštų.

Jeigu dėl kamuolių kovotų ne kaip lengvasis kraštas, D.Motiejūnas reitinge būtų aukščiau, kadangi jo žaidimas – labai subalansuotas. Būdamas 213 cm ūgio ir gerai žaisdamas abejose aikštės pusėse, D.Motiejūnas yra retas ir patrauklus variantas“, – 24-erių lietuvį apibūdino „Sports Illustrated“.

Tuo metu J.Valančiūnui, kuris pernai reitinge buvo 80-as, tinklalapio apžvalgininkai šį sykį skyrė 77-ąją vietą.  Pažymima, kad 23-ejų metų amžiaus Toronto „Raptors“ vidurio puolėjo kontraktas (ketverių metų, 64 mln. JAV dolerių vertės) leidžia prognozuoti, jog „Raptors“ į aukštaūgį žiūri kaip į vieną kertinių komandos žaidėjų, tačiau tuo pačiu išvengė galimai maksimalios kontrakto sumos ateinančią vasarą.

„J.Valančiūnas praėjusį sezoną aikštėje praleisdavo gana nedaug laiko, 26,2 min. Kadangi Amiras Johnsonas išvyko į Bostoną, lietuvio laikas iš atsakomybė aikštėje turėtų išaugti, jeigu treneris Dwane'as Casey juo labiau pasitikės rungtynių pabaigose. Praėjusį sezoną J.Valančiūno gynybinis reitingas buvo prasčiausias tarp visų Toronto komandos aukštaūgių, todėl mačo pabaigas jis dažnai stebėdavo iš šalies.

J.Valančiūno puolimo arsenalas pranoksta jo gynybines savybes. Apdovanotas geru taškų rinkimo instinktu, minkštomis rankomis ir klaidinančių judesių arsenalu, J.Valančiūnas yra patikimas žaidėjas puolime ir kelia problemas savo oponentams po krepšiu. Per 36 min. jo pasiektas taškų vidurkis – 16,5 taško ir 11,9 atkovoto kamuolio – atskleidžia jo potencialą būti „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviu.

Kad žengtų tolesnį žingsnį puolime, jis privalo gauti daugiau perdavimų ir rasti bendrą kalbą su dažniausiai Toronto komandos naudojamais gynėjais. Gynyboje jam reikia padidinti kojų greitį ir padėti ginantis ties galine linija, stabdant žemesnius varžovų žaidėjus. Galima prognozuoti, kad ateinantį sezoną J.Valančiūnas rungtyniaus dar sėkmingiau, o TNT analitikas Charlesas Barkley bus priverstas išmokti tarti jo pavardę“, – rašoma apie J.Valančiūną.

Be J.Valančiūno ir D.Motiejūno, antrajame „Sports Illustrated“ reitingo 50-uke atsidūrė ir daugiau europiečių. Prancūzas Tony Parkeris užima 53-iąją, jo tėvynainis Nicolas Batumas – 55-ąją, lenkas Marcinas Gortatas – 63-iąją, juodkalnietis Nicola Vučevičius – 67-ąją, rusas Timofejus Mozgovas – 68-ąją, italas Danilo Gallinari – 73-ąją, ispanas Ricky Rubio – 87-ąją, o graikas Giannis Antetokounmpo – 100-ąją vietas.

Aukščiausioje iš visų paskelbtų – 51-oje reitingo pozicijoje yra „Rockets“ naujokas Ty Lawsonas, pernai buvęs 44-oje vietoje. Pažymėtina, kad traumų kamuojamai Los Andželo „Lakers“ žvaigždei Kobe Bryantui reitinge skirta 54-oji vieta (pernai jis buvo 24-as).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių