J. Kazlauskas po sudėtingos pergalės prieš suomius: jie žaidė, o mes sunkiai dirbome (komentaras)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė  trijų draugiškų rungtynių seriją Vilniuje pradėjo dramatiška pergale. Jono Kazlausko auklėtiniai trečiadienio vakarą "Siemens" arenoje rezultatu 78:76 privertė pasiduoti Suomijos rinktinę.

Lietuviai rungtynes pradėjo vangokai ir o po dviejų kėlinių turėjo 3 taškų deficitą. Nors antroje rungtynių pusėje Lietuvos rinktinė buvo susikrovusi dviženklį pranašumą, jo išlaikyti nepavyko ir nugalėtojas sprendėsi paskutinėse dvikovos sekundėse.

Po sudėtingai iškovotos pergalės vyriaisiais rinktinės treneris J. Kazlauskas pasiteisinimų neieškojo ir atskleidė opiausias rinktinės bėdas.

„Rungtynių pradžioje buvome nepasiruošę. Nesitikėjome, kad suomiai taip kibiai ginsis ir taip taikliai mes. Išryškėjo labai svarbios mūsų komandos problemos. Kai gynyba buvo dvigubinama, mūsų ryšiai tarp pirmosios ir antrosios linijos žaidėjų visiškai nutrūko.

Devynios klaidos esant tokiai agresyviai gynybai nėra daug. Tačiau nepriėmėme tinkamų sprendimų. Žaidėme per daug saugiai. Neužaštrinome situacijos. Turime mokėti tinkamai išsidėstyti aikštėje, mokėti laiku atmesti kamuolį. Tokio kontakto reikia tikėtis ir Europos čempionate. Šį kartą Linas Kleiza nesportinę pražangą užsidirbo tikrai netyčia. Donato Motiejūno žaidimas paliko teigiamą įspūdį. Šiandien L. Kleiza ir Mantas Kalnietis žaidė po 30 min. Neslepiu, čempionate jie žais daugiausiai.

Paskutinė mūsų ataka rungtynių pabaigoje buvo labai negraži. Kėlinių pabaigose sužaidėme labai blogai. Pirmojo kėlinio pabaigoje žaidėjams sakiau, kad galime prasižengti, tačiau tas įgyvendinta nebuvo. Kol kas trūksta bendros minties.

Akcentavome, kad tai yra tritaškininkų komanda. Tačiau kažkodėl po pirmojo kėlinio jie pataikė 8 iš 11 savo metimų. Mes šiandien vėl sunkiai dirbome, o suomiai žaidė. Dabar mes galime tik sunkiai dirbti. Pripažinkime, nesame geri“, - atviravo strategas.

Kitas rungtynes Vilniuje Lietuvos rinktinė žais rytoj 19.20 val. su rusais, kurie šiandien gana netikėtai  nusileido čekams (72:74).

Statistika

Lietuva: L. Kleiza 17, J. Valančiūnas ir M. Kuzminskas po 12, A. Juškevičius 8, R. Seibutis 7, J. Mačiulis 6, M. Kalnietis ir M. Gecevičius po 5, K. Lavrinovičius bei D. Motiejūnas po 3.

Suomija: P. Koponenas 20, Sh. Huffas 14, T. Kotti 11, G. Jr Lee 9, S. Salinas 7.

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Mindaugas Kuzminskas, Linas Kleiza ir Robertas Javtokas.

Kovoje dėl ginčo kamuolio R. Seibutis susižeidžia alkūnę ir palieka aikštę. Jį keičia M. Gecevičius. Svečiai pelno 5 iš eilės taškus. L. Kleiza atsako 2 taškais su pražanga. M. Gecevičius smeigia tritaškį. M. Kuzminskas prideda dvitaškį. Lietuviai suomių gynybą stengiasi pralaužti agresyviai žaisdami baudos aikštelėje. P. Koponenas tritaškiu vėl į priekį išveda Suomijos rinktinę. Sužaidus 5 min. lietuviai atsilieka rezultatu 8:10.

Lietuvą į priekį išveda taiklūs L. Kleizos ir M. Gecevičiaus baudos metimai. Lietuviai jau antrą kartą išprovokuoja varžovų klaidą išsimetant kamuolį iš už galinės linijos. Aikštėje pasirodo alkūnę mačo pradžioje susižeidęs R. Seibutis. 

Suomiai smeigia tris tritaškius iš eilės. Du netaiklūs J. Valančiūno metimai iš po krepšio "Siemens" arenoje sukelia didžiulį atodūsį. Netrukus vidurio puolėjas pelno pirmuosius savo taškus. Varžovai paskutinėmis kėlinio sekundėmis pataiko dar vieną tritaškį. Po 10 min. kovos 24:19 pirmauja Suomijos rinktinė. 

II kėlinys. Po J. Mačiulio perdavimo 2 taškus pelno R. Seibutis. Tačiau suomiai puolime ir toliau nesunkiai randa kelių link lietuvių krepšio. Užsitęsusią ataką taikliu tritaškiu užbaigia J. Mačiulis. Netrukus lietuvis susirinkusius žiūrovus pradžiugina dėjimu.. Sužaidus 15 min. suomiai priekyje 30:26.

Kamuolė po krepšiu atsikovojęs R. Seibutis prideda 2 taškus. Kitoje atakoje gynėjas įskraidina tritaškį su varžovo pražanga. M. Kuzminskas pelno 2 taškus su pražanga. Suomiams persvarą grąžina dar vienas taiklus tritaškis. 

Sėkminga atkarpa - M. Kalniečio dėjimas ir K. Lavrinovičiaus tritaškis. Visgi, J. Valančiūnas prameta abu baudos metimus, o suomiai paskutinėmis antrojo kėlinio sekundėmis skirtumą padidina iki 42:39.

Iki didžiosios pertraukos rezultatyviausiai lietuvių gretose rungtyniavo L. Kleiza (10 tšk) ir R. Seibutis (7). Po 5 taškus pridėjo J. Mačiulis, M. Gecevičius ir M. Kuzminskas.

III kėlinys. M. Kalnietis ketvrtį pradeda taikliu metimu iš toli. L. Kleiza po D. Motiejūno perdavimo pelno 2 taškus. A. Juškevičius tritaškiu mažina skirtumą iki 47:48. (25 min). L. Kleiza pataiko iš vidutinio nuotolio. Savo taškus pelno ir D. Motiejūnas.

M. Kuzminskas pataiko užmindamas ant tritaškio linijos paskutinę atakos sekundę.  A. Juškevičius taiklus iš toli. Po gražaus D-Mo perdavimo kamuolį į viršų krauna J. Valančiūnas. Po trečiojo kėlinio lietuviai priekyje - 64:53.

IV kėlinys. J. Valančiūnas baudžiamas nesportine pražanga. Pyktelėjęs Jonas 2 kartus krepšį sudrebina galingais dėjimais. Teemu Rannikko smeigia tritaškį su A. Juškevičiaus pražanga. L. Kleiza ir toliau tęsia pokalbius su teisėjais. Hanno Mottola baudžiamas nesportine pražanga. Sužaidus 35 min. Lietuvos rinktinė pirmauja 71:63.

Suomiai skirtumą sumažina iki 3 taškų (37min). Svarbų tritaškį pataiko M. Kuzminskas. Du baudos metimus prideda J. Valančiūnas. Likus 43 sek. svečiai vėl priartėja - 74:77. Lietuviams nepavyksta suregzti tikslios atakos. T. Rannikko pataiko abu baudos metimus ir sumažina savo komandos atsilikimą iki minimumo.

L. Kleiza pataiko vieną baudos metimą iš dviejų. Paskutinis suomių metimas tikslo nepasiekė ir Lieuvos rinktinė iškovojo dramatišką pergalę - 78:76.

Situacija prieš rungtynes

Jaudulys. Lietuviai šiame kontrolinių rungtynių cikle jau iškovojo 5 pergales. Nei vieno pralaimėjimo kol kas nepatyrę mūsiškiai po dukart įveikė belgus ir švedus, o praėjusį šeštadienį po permainingos kovos įveikė Makedonijos rinktinę. Tačiau šiame pasiruošimo etape svarbiausios ne pergalės. Tai pripažino ir vyriausiasis treneris J. Kazlauskas: „Pirmoje rungtynių pusėje su makedonais absoliučią daugumą žaidėjų kaustė jaudulys. Gerai, kad vėliau pavyko jo atsikratyti, tačiau jei taip bus ir toliau, aš niekuo negalėsiu padėti“, - nerimu pasidalino strategas.

Braižas. J. Kazlauskas taip pat pripažino, kad turnyro Vilniuje metu daugiausiai laiko aikštelėje praleis tie, kurie atliks pagrindinę rolę čempionato Slovėnijoje metu. Komandos kapitonas Robertas Javtokas įsitikinęs, kad minėtas jaudulys artimiausiu metu turėtų išnykti, o pagrindiniais turnyro akcentais vidurio puolėjas įvardino tarpusavio supratimo gerinimą ir klaidų skaičiaus mažinimą. Beje. R. Javtokas džiaugėsi ir suintensyvėjusiu rungtynių tempu: „Manau, prisitreniravome pakankamai, dabar mums reikia įgauti varžybinės patirties“, - kalbėjo veteranas.

Varžovai.  Suomiai Europos čempionate šiame tūkstantmetyje dalyvaus vos 2 kartą. Prieš dvejus metus Lietuvoje vykusiame čempionate skandinavai sugebėjo patekti į antrąjį pirmenybių etapą ir ten nebuvo patrankų mėsa. Šią vasarą tai bus trečiosios suomių kontrolinės rungtynės. Reikia paminėti, kad vargo su suomiais jau turėjo Prancūzijos rinktinė, kuri šiandieninius lietuvių varžovus įveikė 101:93. Taip pat Suomijos rinktinė lengvai sudorojo Didžiosios Britanijos krepšininkus (88:66).

Lyderiai. Varžovų gretose per pastarąsias dvi rungtynes solidžiausiai rungtyniavo Petteris Koponenas (vid. 18 tšk), Hanno Mottola (17), Mikko Koivisto, Sasu Salinas, Tukka Kotti (po 12) ir Teemu Ranniko (10).

Praleidžia. Šias rungtynes trenerių štabo sprendimu ant atsarginių žaidėjų suolelio stebės Martynas Pocius, Darjušas Lavrinovičius ir Vytenis Čižauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kol kas

kol kas portretas
geriausias treneris visais atžvilgiais buvo J.Plaza, bet jis, matomai, negali treniruoti nacionalinės komandos? Kodėl nepasirinktas jis?

jole

jole portretas
matyt tas Kazlauskas seniai miegojo su moterimi,toks piktas ,visose nuotraukose ,isitempes,kaip ne sveikas.

Barzdotas (ne Sėkla)

Barzdotas (ne Sėkla) portretas
galime nemėgti rusų komentatoriaus Gomelskio, bet jis yra kažkada tokią mintį. Geriausi Europos treneriai - Mesina, Blatas, Obradovičius ir kt.-, kai rungtynių pabaigoje kova vyksta taškas į tašką, jų vadovaujamos komandos beveik niekada nepralaimi. Tokia štai informacija apmąstymui
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių