Renka būsimas krepšinio čempiones

  • Teksto dydis:

Nacionalinė krepšinio akademija (NKA) nusprendė pradėti auginti ir moterų krepšinio jaunąją kartą. Vykdant ankstyvą atranka į krepšinio treniruotes, surinkta virš 300 mergaičių, lankančių krepšinį.

Ta proga nka.lt kalbina naujai kuriamos mergaičių grupės trenerį Simą Juraitį ir Nacionalinės krepšinio akademijos direktorių Audronį Jančiauską.

Pokalbis su NKA direktoriumi A. Jančiausku:

– Ar NKA įžvelgė problemą moterų krepšinyje?

– Taip, NKA mato problemą. O problema iš tiesų labai aiški – mergaičių krepšinis išgyvena tam tikrą krizę. Pripažinkime: susidomėjimas moterų krepšiniu labai mažas, rezultatai nėra geri, ko pasekoje yra užauginama mažai žaidėjų.

– Kokia NKA pozicija norint populiarinti mergaičių krepšinį?

– Mokyklos pozicija yra ieškoti būdų sudominti mergaites. Norime turėti gerą strategiją, kaip tai padaryti, turėti trenerių entuziastų, kurie norėtų dirbti su mergaitėmis, nes tai yra labai mažai pelningas darbas. NKA nori partnerių, kurie padėtų tai įgyvendinti. Labai gerai, kad šią problemą mato ir Lietuvos moterų rinktinės treneris Mantas Šernius. Jis yra suinteresuotas dėl merginų krepšinio ateities, nori, kad kuo daugiau žmonių būtų įtraukti į mergaičių ugdymą. Labai svarbu, kad suinteresuotas yra ir Lietuvos sporto universitetas. LSU vienokiu ar kitokiu būdu prisideda prie krepšinio vystymosi.

NKA yra Lietuvos sporto universiteto socialinė partnerė, todėl jau ne kartą esame kalbėję ir su fakulteto dekanu N. Masiuliu, ir su prorektoriumi M. Balčiūnu apie galimybę ieškoti būdų, kaip spręsti šitą problemą. Vienas iš kylančių klausimų: kaip padidinti masiškumą? Pirmiausiai mums reikia specialistų, kurie būtų susidomėję, kurie nori dirbti moterų krepšinyje. 

– Koks NKA tikslas pirmiesiems metams?

– Turime tikslą pradžioje surinkti bent 1-2 grupes. Norime, jog iš Kauno informacija pradėtų skilti plačiau, pereiti į regionus. Drauge su LSU galėtume kurti perspektyvą jaunam žmogui, kuris atvyko iš Alytaus ar Prienų. Įgijęs reikalingą kompetenciją, jis grįžtų į savo rajoną turėdamas didelę motyvaciją, nes turėtų kur dirbti. Norime, jog NKA padėtų tokiems treneriams įsikurti, o Lietuvos sporto universitetas suteiktų žinių. Vaikai tiek Vilniuje, tiek Kaune, Prienuose ar Molėtuose yra panašūs. Svarbiausia – sugrąžinti dirbantį, motyvuotą žmogų į regionus, suteikiant jam normalias sąlygas dirbti.

– Galbūt NKA turi numačiusi ir ateities planus?

– Taip NKA turi pagrindinį tikslą: ateityje parengti bent keletą žaidėjų, kurios užaugtų ir pretenduotų į Lietuvos jaunimo rinktines, o vėliau galėtų varžytis moterų krepšinio lygoje. Siekiant tai padaryti privalome pradėti nuo kuo didesnio jų įtraukimo, nuo konkurencijos didinimo. Vienintelis kelias tai padaryti – rodyti dėmesį mergaitėms ir norėti dirbti su jomis ne vienerius metus.

Pokalbis su treneriu S. Juraičiu:

– Treneri, kas paskatino Jus pradėti treniruoti mergaites?

– Norėjosi iššūkių. Treniruoti mergaites man atrodė iššūkis, galimybė siekti didesnių bei tolimesnių tikslų. Tikriausiai būtent tai mane ir paskatino to imtis.

– Ar mergaitės noriai renkasi į krepšinio treniruotes?

– Pirmomis treniruotėmis pradinukės vangiai renkasi į treniruotes, tačiau to galima buvo tikėtis. Moterų krepšinis Lietuvoje dar nėra toks populiarus kaip vyrų, o ir mergaičių tėveliai nelabai žino, ko galima tikėtis treniruotėse. Tėveliai dažnai vadovaujasi stereotipais, kad tai yra vyrukų sportas, o jei nori kažko pasiekti – privalai būti aukšto ūgio. Aš su tokia tėvelių nuomone nesutinku. Šiuolaikinis krepšinis keičiasi. Krepšinyje viskas greitėja ir ūgis tampa ne pačiu pagrindiniu kriterijumi dominuoti aikštelėje.

– Kokie yra Jūsų tikslai treniruočių metu?

– Mūsų tikslai treniruotėse yra ne tik išmokti krepšinio elementų, bet ir gauti gerų emocijų per įvairiausius žaidimus bei aktyvias veiklas.

– Koks būtų Jūsų palinkėjimas jaunoms mergaitėms, kurios dar tik svarsto, ar krepšinis yra jų sportas?

– Visų pirma, kviečiu prisijungti prie mūsų naujai kuriamos 7-9 metų mergaičių grupės, nes treniruotės iki Naujųjų metų yra visiškai nemokamos. Antra, linkiu kantrybės jūsų sportiniame kelyje ir tikiu, jog netolimoje ateityje jūs būsite tomis merginomis, kurios grąžins Lietuvos moterų krepšiniui pergales tarptautinėse arenose.

 

Treniruotės iki Naujųjų metų – nemokamos.

NKA treneris Simas Juraitis kviečia 7 – 9 metų mergaites lankyti krepšinio treniruotes, kurios vyks A. Sabonio krepšinio centre (Pašilės g. 41) – antradieniais ir ketvirtadieniais 13:30 val.

Kviečiame prisijungti prie naujai kuriamos mergaičių grupės! Daugiau informacijos telefonu +370 658 48 959.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gretaaa

Gretaaa portretas
Tikrai truksa merginu krepsinio... Labai mazai demesio skiriama moteru krepsiniui, tikiuosi tai bus pradzia.

Karolis

Karolis portretas
Savo dukrą irgi pradėjau leisti į treniruotes! Puikus treneris!

Tadas

Tadas portretas
Pirmyn! Puiki idėja! Savo dukra taip pat leidžiu į treniruotes. Geras straipsnis!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių