Pirmasis žingsnis į elitą – skausmingas

Prieš 90 metų – 1925-ųjų gruodžio 13-ąją – Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė žaidė pirmąsias tarpvalstybines rungtynes. Kelio į pasaulio elitą pradžia buvo skausminga.

Sutrikdė kitokios sąlygos

Tąkart mūsų krepšininkai Rygoje išmėgino jėgas su Latvijos nacionaline komanda ir pralaimėjo jai 20:41.

Lietuvos rinktinę sudarė keturi kauniečiai, Šančių "Kovo" sportininkai Valerijonas Balčiūnas, Stasys Sabaliauskas, Mečislovas Bučinskas ir Antanas Heiningas bei du šiauliečiai, Fizinio lavinimosi sąjungos atstovai Stasys Kumpis ir Balys Norvaiša.

Ekipos kapitonas S.Sabaliauskas ir B.Norvaiša surinko po 6 taškus, V.Balčiūnas – 4, M.Bučinskas ir S.Kumpis – po 2.

"Tuo metu Lietuvoje dar nebuvo nė vienos krepšinio salės, varžybos vykdavo atvirose aikštėse. Mūsiškius, nepripratusius žaisti uždarose patalpose, Rygoje sutrikdė neįprastos sąlygos", – sakė sporto istorikas Algimantas Bertašius.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad mūsų krepšininkai Rygoje viešėjo latvių kvietimu.

"1926-aisiais mūsiškiai dar kartą svečiuose nusileido kaimynams – 12:47 ir pakvietė juos 1927-aisiais atvykti į Lietuvą. Latviai atsisakė, nes pas mus vis dar nebuvo krepšinio salių", – atskleidė A.Bertašius.

Tragiškas kapitono likimas

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės tarptautinis debiutas – be trenerio, svetimoje aikštėje.

Tragiškai susiklostė pirmojo kapitono likimas – S.Sabaliauskas mįslingomis aplinkybėmis nušautas 1927-aisiais Kaune.

"Prieštaringa asmenybė – A.Heiningas. Apie jį iš artimų pažįstamų girdėjau tokią istoriją. 1940-aisiais, kai sovietų kariuomenė jau buvo Lietuvoje, tačiau mūsų šalis dar nepriklausė Sovietų Sąjungai, A.Heiningui teko surinkti moterų krepšinio komandą ir vykti į Maskvą. Žaidėjos į sportinius kostiumus įsisegė lietuviškas trispalves, bet A.Heiningas liepė jas apversti taip, kad raudona spalva būtų viršuje", – papasakojo A.Bertašius.

V.Balčiūnas pasižymėjo ir kaip futbolininkas, 1934-aisiais jam buvo suteikta tarptautinės kategorijos futbolo teisėjo kategorija. Be to, jis teisėjavo ir per krepšinio varžybas, buvo 1939 m. Kaune surengto Europos čempionato vyriausiasis arbitras. Mirė 1984-aisiais Floridoje (JAV).

M.Bučinskas 1927-aisiais tapo Lietuvos bokso čempionu (svorio kategorija iki 75 kg), o 1926 ir 1928 m. iškovojo bronzos medalius.

Pasaulyje – treti

A.Bertašiaus, sukaupusio unikalų Lietuvos krepšinio archyvą, nuomone, geriausios visų laikų mūsų šalies vyrų rinktinės titulo verta "Svajonių komanda" su Arvydu Saboniu, Šarūnu Marčiulioniu, Rimu Kurtinaičiu, Valdemaru Chomičiumi, Sergejumi Jovaiša, Artūru Karnišovu.

"Ne vien todėl, kad ji iškovojo Barselonos olimpiados bronzą. Mūsiškiai nuo 1992-ųjų birželio 10-osios iki liepos 5-osios laimėjo penkiolika tarpvalstybinių rungtynių iš eilės", – pabrėžė statistikos žinovas.

Jo duomenimis, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau sužaidė 809 rungtynes, iš jų 517 laimėjo, vienas baigė lygiosiomis (1972-aisiais su Kubos komanda Vilniuje – 71:71) ir 291 pralaimėjo.

Rekordininkų, daugiausia kartų atstovavusių nacionalinei ekipai, penketukas: Saulius Štombergas (208 rungtynės), Šarūnas Jasikevičius (199), Gintaras Einikis (194), Eurelijus Žukauskas (187) ir Robertas Javtokas (183).

Rezultatyviausio žaidėjo titulas priklauso 2235 taškus pelniusiam A.Karnišovui. Nedaug nuo jo atsiliko S.Štombergas – 2229 tšk. G.Einikis yra surinkęs 2033 tšk., Š.Jasikevičius – 1882 tšk., A.Sabonis – 1688 tšk.

Šiuo metu Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) vyrų rinktinių pasaulio reitingų lentelėje Lietuva yra trečia (457 tšk.). Pirmauja JAV (1000 tšk.), antrojoje vietoje – Ispanija (715 tšk.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga-

vanga- portretas
O! Ir Pukis detoksikuotas!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių