P. Motiejūnas griauna kalbas apie pasikeitimus Eurolygoje: niekas apie tai nešneka

Europos klubinio krepšinio varžybas toliau organizuos ULEB Eurolyga ir jokie bendradarbiavimai su FIBA Europa nėra svarstomi. Taip pirmadienį vakare po Eurolygos posėdžio tinklalapiui „BasketNews.lt“ teigė vienas lygos valdybos narių ir Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

Pasak jo, Eurolyga nekreipia dėmesio į FIBA Europa skleidžiamus gandus apie galimą perversmą Europos krepšinyje.

Pirmadienį šalies žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, esą Eurolyga kartu su FIBA Europa kartu rengs Europos taurės varžybas, kurios išsiplės iki 64 ekipų.

Tačiau pirmadienį vakare Eurolygos patvirtintame kito sezono Europos taurės dalyvių sąraše yra 32 ekipos, tarp jų – trys Lietuvos klubai – Vilniaus „Lietuvos rytas“, Klaipėdos „Neptūnas“ ir Utenos „Juventus“.

„Lietuvos rytas“ siekė vardinio kvietimo į Eurolygą, tačiau vienbalsiai buvo priimtos kitos penkios komandos – Krasnodaro „Lokomotiv“, Miuncheno „Bayern“, Stambulo „Darussafaka Dogus“, Strasbūro IG ir Izmiro „Pinar Karsiyaka“.

Anot Motiejūno, šiuos pasirinkimus lėmė keli kriterijai – finansinis, sportinis, rinkos ir televizijos.

Tuo metu „Neptūno“ noras tęsti kovas Europoje buvo palaimintas – uostamiesčio ekipai skirtas vardinis kvietimas.

– Pauliau, prieš šiandienos Eurolygos posėdį buvo išplatinta informacija apie FIBA Europos ketinimus nuo dar kito sezono rengti Eurolygos varžybas. Ar šiandien per posėdį buvo apie tai diskutuojama? – „BasketNews.lt“ paklausė Motiejūno.

– Niekas apie tai nekalba. Dėliojamės kitų metų biudžetą ir tiek. Visos komandos nori toliau žaisti Eurolygoje ir niekas negalvoja apie FIBA viešai paskelbtus planus.

– Buvo minėta, kad 8 komandos gavo FIBA vardinius kvietimus prisijungti prie naujosios Eurolygos. Ar šios komandos kažką apie tai minėjo?

– Visos komandos sėdėjo prie to paties stalo ir niekas nesvarstė kitų pasiūlymų. Dėliojomės kitų metų biudžetą, tvarkaraštį ir niekas nekalba, kad gali žaisti kitur. Visi klubai vieningai laikosi, kad Eurolyga yra stiprus turnyras ir negalvoja apie kažkokius pasikeitimus.

– FIBA Europa karą Eurolygai savotiškai paskelbė pareikšdama, kad Adrijos lyga nuo šiol yra jos nepripažįstamas turnyras. Kaip reaguoja šios lygos atstovai į tokius veiksmus?

– Apie tai buvo kalbėta, buvo Adrijos lygos vadovas, kuris pasakė, kad komandos toliau žais, turnyras toliau bus vykdomas ir viskas. Jokių pasikeitimų čia nebus.

– Šiandien buvo išplatinta informacija, esą Europos taurės varžybas nuo kito sezono Eurolyga organizuos kartu su FIBA Europa. Tačiau panašu, kad viskas lieka kaip anksčiau, ir Europos taurę toliau organizuos ULEB, ar ne?

– Net nebuvo svarstytas šitas variantas. FIBA nieko nesitarė su Eurolyga, pati išplatino pranešimą ir tiek.

FIBA jau metus laiko skelbia, kad ir 30 milijonų, ir 150 milijonų bus. Jau metai taip kalbama, bet viskas ir baigiasi pranešimais spaudai, o veiksmų nematėme. Čia valdyboje net nekreipiame į tai dėmesio, dirbame savo darbą, o ne galvojame apie kitus turnyrus. Visi klubai vieningi ir laikosi tos pačios pozicijos.

– Kalbama, kad FIBA Europa klubus gali spausti per federacijas, esą uždrausdami joms dalyvauti čempionatuose, jeigu komandos žais dabartinėje Eurolygoje. Kiek tai realu?

– Eurolyga yra turnyras, kurį organizuoja patys klubai, jie yra akcininkai, patys dalyvauja valdyme. Čia federacijų nėra. Tai yra verslo projektas ir aš sunkiai įsivaizduoju, kaip federacija gali kištis į verslo projektą ir kažką reguliuoti. Jeigu FIBA norėtų kištis į federacijų veiklą, tai negi diskvalifikuotų didžiausias Europos krepšinio šalis? Kaip atrodytų, jeigu nebus ispanų, graikų, prancūzų, italų, rusų, lietuvių ir kitų pagrindinių šalių? Kaip tada atrodytų čempionatas?

– Kaip buvo paskirstyti penki vardiniai kvietimai? Ar „Lietuvos rytas“ turėjo galimybių jį gauti?

– Svarstymų nelabai buvo. Buvo pateiktas sąrašas komandų, kurios labiausiai atitinka visus kriterijus – sportiniai rezultatai, ekonominiai rezultatai, rinkos ir televizijos. Norinčių buvo 9 ar 10 klubų, bet visi vienbalsiai pritarė tiems 5 klubams, kurie ir buvo atrinkti. Net nebuvo kažkokių diskusijų, visi sutiko su pateiktu pasiūlymu.

– Ar „Lietuvos rytas“ buvo viena iš 9-10 komandų?

– Taip, buvo jų prašymas.

– „Neptūnui“ Europos taurės durys atsivėrė. Kodėl?

– Buvo sėkmingai įvertintas jų pasirodymas Eurolygoje ir Europoje. Vėl nebuvo net diskusijų – jie buvo įrašyti į vardinių komandų sąrašą ir visi vienbalsiai patvirtino.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių