P. Jankūnas nepraleido jau 77 rungtynių iš eilės

14 metų ir 258 rungtynės. Atrodo, kad Paulius Jankūnas Eurolygoje buvo matęs jau viską, tačiau praėjusią savaitę jis visgi patyrė savo pirmąjį kartą.

Į Kazanės "Uniks" krepšį įmetęs 21 tašką, atkovojęs 7 kamuolius ir surinkęs 30 naudingumo balų, Kauno „Žalgirio“ kapitonas pirmą kartą karjeroje tapo naudingiausiu Eurolygos savaitės žaidėju. Tai nebuvo apskritai geriausios P. Jankūno karjeros rungtynės, tačiau taip sutapo, kad šiuo prizu pagaliau buvo įvertintas ir „Žalgirio“ kapitonas.

Naudingiausiojo prizas P. Jankūnui tikrai nenukrito iš dangaus. Netgi priešingai – tai yra tarsi įvertinimas už itin aukšto lygio sezoną.

Tokio aukšto lygio, kokio „Žalgiryje“ nematėme pastarąjį dešimtmetį.

Per 26 šio sezono Eurolygos rungtynes P. Jankūnas vidutiniškai pelno po 13,3 taško, atkovoja po 6,2 kamuolio ir renka po 17,2 naudingumo balo. Pastarasis rodiklis – aukštesnis nei Sonny Weemso (12,7 naud. balo), Jameso Andersono (13,3) ar Justino Dentmono (15,3), kai pastarieji rungtyniavo „Žalgiryje“.

Šie trys amerikiečiai yra ryškiausi „Žalgirio“ puolimo krepšininkai per pastarąjį dešimtmetį ir, nors visi žaidė rezultatyviau už P. Jankūną, jam negalėjo prilygti naudingumu.

Dabartinis P. Jankūno naudingumo balų rodiklis yra aukščiausias rodiklis „Žalgiryje“ nuo tada, kai Lorenas Woodsas 2008-2009 m. sezone vidutiniškai rinkdavo po 20,3 naudingumo balo. Tiesa, tada jis sužaidė vos 8 rungtynes, o „Žalgiris“ buvo viena blogiausių lygos komandų, pasitraukusių iš kovos jau po pirmojo etapo.

Daugiau naudingumo balų nei P. Jankūnas rinkdavo ir Tanoka Beardas, kuris 2006-2007 metais pelnydavo vidutiniškai po 14,5 taško, atkovodavo po 9,9 kamuolio ir tai susidėdavo į 18,3 naudingumo balų vidurkį. Bet tą sezoną „Žalgiris“ iškovojo vos 2 pergales iš 14.

Todėl tam, kad rastume, kada paskutinį kartą „Žalgiris“ turėjo naudingesnį žaidėją ir tuo pačiu pajėgią komandą, turime grįžti į 2005-2006 m. sezoną. Tai buvo trečiasis P. Jankūno sezonas Eurolygoje ir jo rezultatyvumas pirmą kartą pasiekė dviženklį taškų skaičių (10,8 taško), tačiau tikroji komandos žvaigždė buvo Darjušas Lavrinovičius.

Šis aukštaūgis tuomet per 20 rungtynių vidutiniškai pelnydavo po 14,7 taško, atkovodavo po 8,3 kamuolio ir rinkdavo po 18,7 naudingumo balo. „Žalgiris“ tada reguliariajame sezone laimėjo 9 rungtynes iš 14, o „Top 16“ etape suklupo visus 6 kartus, taip sezoną baigdamas bendru santykiu 9-11.

Šiemetinis „Žalgiris“ turi 12 pergalių, 14 pralaimėjimų ir turnyrinėje lentelėje žengia dešimtas. Didelė dalis šios sėkmės gula ant P. Jankūno pečių.

Vien šį sezoną jis jau tris kartus rinko daugiau nei 30 naudingumo balų. Kad suvoktumėte, koks tai didelis skaičius, užtenka pasakyti, kad per pirmus 13 karjeros sezonų (arba per 232 rungtynes) tokių pasirodymų P. Jankūno sąskaitoje taip pat buvo 3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių