Netikėta: čempionai titulo negins

Lietuvos studentų vaikinų krepšinio rinktinė, 2017-ųjų vasaros universiados čempionė, šiemet Italijoje nerungtyniaus.

Nesusitarė dėl pinigų?

Prieš dvejus metus Taivane surengtos universiados krepšinio turnyro finale trenerio Tomo Masiulio vadovaujama komanda 85:74 nugalėjo JAV studentus ir pakartojo savo pirmtakų 2007-ųjų auksinį triumfą Bankoke.

2017-aisiais aukso medalius iškovojo Dovis Bičkauskis, Justas Tamulis, Evaldas Šaulys, Kristupas Žemaitis, Regimantas Miniotas, Paulius Danisevičius, Martinas Gebenas, Martynas Sajus, Donatas Tarolis, Ignas Vaitkus, Mindaugas Kačinas ir Tomas Dimša.

Šiemet jubiliejinė – 30-oji – universiada numatyta liepos 3–14 d. Neapolyje. Mūsų krepšininkų rinktinė joje nedalyvaus, nes jos neužregistravo Lietuvos studentų sporto asociacija (LSSA).

"Esame labai nustebę, nes krepšininkų rezultatai buvo labai geri. Mūsų tikslas buvo, kad komandos pasiruošimas ir dalyvavimas žaidynėse būtų finansuojamas lygiomis dalimis – kartu su Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Argumentai, kodėl komanda neužregistruota, neaiškūs", – teigė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius-direktorius Mindaugas Špokas.

Anot LKF, paskutinė registracijos Tarptautinės universitetų sporto federacijos (FISU) platformoje diena buvo sausio 3-ioji, o iki sausio 17-osios reikėjo sumokėti starto mokestį. Sausio 18-ąją LSSU raštu informavo LKF, kad studentų krepšinio rinktinė neužregistruota dalyvauti universiadoje.

"Taip, krepšininkų rinktinė universiadoje nedalyvaus ir tai yra  galutinis sprendimas, tačiau teiginys apie galimą lėšų kooperavimą – netiesa. Turime paties M.Špoko pasirašytą oficialų LKF raštą, kad mūsų asociacija privalo finansuoti absoliučiai viską, net treniruočių stovyklas, – vakar "Kauno dienai" sakė LSSA prezidentas Česlovas Garbaliauskas. – Tad pretenzijos mums ir ministerijai – nepagrįstos. Esame įskaudinti, tai labai negražu ir negarbinga."

Teiginys apie galimą lėšų kooperavimą – netiesa. Turime oficialų LKF raštą, kad mūsų asociacija privalo finansuoti absoliučiai viską.

Laukia kovo 16-osios

LKF vykdomojo komiteto (VK) posėdyje taip pat iškelti tikslai visoms rinktinėms.

Dainiaus Adomaičio vadovaujamai vyrų komandai numatytas siekis – pasaulio čempionate užimti 1–8 vietas ir tęsti kovą dėl kelialapio į 2020 m. vasaros olimpines žaidynes.

Pasaulio čempionato atrankos varžybos finišuos vasarį: vienvaldžiai J grupės lyderiai ir vietą finalo turnyre jau užsitikrinę Lietuvos krepšininkai 22 d. Amsterdame susitiks su olandais, o 25 d. Klaipėdos "Švyturio" arenoje – su italais.

Finalo turnyro burtai, 32 ekipas suskirstysiantys į aštuonias grupes, bus ištraukti kovo 16-ąją Kinijoje. Šiuo metu jau žinomos 18 rinktinių, dalyvausiančių šioje ceremonijoje: iš Azijos ir Okeanijos zonų – Kinijos, Australijos, Naujosios Zelandijos ir Pietų Korėjos, iš Europos – Lietuvos, Ispanijos, Turkijos, Prancūzijos, Čekijos, Graikijos ir Vokietijos, iš Amerikos – JAV, Argentinos, Venesuelos ir Kanados, iš Afrikos – Tuniso, Angolos ir Nigerijos.

Be to, mūsų šalies vyrų komandai iškeltas tikslas patekti į 2021 m. Europos krepšinio čempionato finalo turnyrą, kurio atrankos varžybos startuos šiemet lapkritį.

Tokia pat užduotis laukia ir Manto Šerniaus treniruojamos Lietuvos moterų krepšinio rinktinės – atrankos kovos prasidės taip pat 2019-ųjų rudenį.

Varžybų nestokos

Medalių (arba bent vietų aštuntukuose) tikimasi iš keturių vaikinų ekipų – jaunučių (iki 16 metų, vyriausiasis treneris Rolandas Jakutis), jaunių (iki 18 metų, tr. Tomas Gaidamavičius) bei jaunimo (iki 19 metų, tr. Gediminas Petrauskas) ir iki 20 metų, tr. Donaldas Kairys).

Užimti 5–8 vietas stengsis merginų iki 16 metų (tr. Vilius Stanišauskas), iki 18 metų (tr. Vytautas Pliauga) ir iki 20 metų (tr. Dalius Ubartas) rinktinės.

Jau žinoma, kad V.Stanišausko vadovaujamos krepšininkės Europos čempionato A diviziono A grupėje rungtyniaus su Vokietijos, Danijos ir Prancūzijos komandomis, o R.Rakučio treniruojami jaunučiai – vaikinų A diviziono C grupėje su bendraamžiais iš Slovėnijos, Estijos ir Turkijos.

V.Pliaugos treniruojamos jaunės Europos čempionato A diviziono D grupėje susitiks su Latvijos, Lenkijos bei Bosnijos ir Hercegovinos atstovėmis, o T.Gaidamavičiaus auklėtiniai A diviziono B grupėje – su Rusijos, Italijos ir Juodkalnijos krepšininkais.

D.Ubarto vadovaujama dvidešimtmečių merginų ekipa Europos čempionato A diviziono B grupėje kovos su belgėmis, baltarusėmis ir vengrėmis, D.Kairio treniruojami vaikinai A diviziono D grupėje – su graikais, slovėnais ir lenkais.

19-mečių vaikinų rinktinė dalyvaus pasaulio čempionate, kuris birželio 29 – liepos 7 d. vyks Graikijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

steponas

steponas portretas
Geda buvusiam. St udentui
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių