A. Macijauskas NBA lygoje (istorinis žvilgsnis)

.2002 metais Arvydas Macijauskas dalyvavo NBA naujokų biržoje, tačiau savo pavardės ten neišgirdo. Senajame žemyne lietuvis įrodė, kad gali laisvai žaisti už Atlanto. Jis kelerius metus nesustabdomai žaidė Europoje ir varė į neviltį oponentų komandas.

2004–2005 metų sezone „Kalašnikovas“ tiesiog siausdavo Europos krepšinyje. 40 procentų taiklumu tritaškius metęs gynėjas vilkėjo Vitorijos „Tau Ceramica“ marškinėlius ir Eurolygoje per rungtynes rinkdavo 17,9 taško. Po tokio pasirodymo jis išvyko į JAV, NBA lygą, ir sudarė kontraktą su Naujojo Orleano „Hornets“ klubu.

„Hornets“ sudarė trejų metų sutartį su Lietuvos krepšinio rinktinės nariu A.Macijausku, Las Vegaso vasaros lygos metu atskleidė jo agentas Marcas Fleisheris. Daugelis NBA skautų mano, kad lietuvis yra vienas iš geriausių snaiperių Europoje.

Jis žaidė 2004 metų olimpinėse žaidynėse ir pralaimėtoje kovoje dėl bronzos su JAV įmetė 24 taškus. Prieš tai lietuviai buvo įveikę amerikiečius, o A.Macijauskas pelnė 8 taškus.

25 metų krepšininkas sudaryti sutartį turėtų liepos 22 dieną, kuomet komandoms tampa leidžiama pasirašyti kontraktus su laisvaisiais agentais“, – tuomet taip apie lietuvį rašė „Hornets“ atstovai.

Šiuo žingsniu džiaugėsi ir pats snaiperis.

„Kiekvieno žaidėjo svajonė yra žaisti NBA. Prieš tai žaidžiau geroje komandoje, pasiekiau gerą statistiką, o jei kviečia ir ima, reiškia, esi vertas būti tarp geriausių pasaulio krepšininkų. Be to, visada turėjau svajonę išbandyti save pačiame aukščiausiame lygyje ir galbūt ten pritapti“, – vieno interviu metu kalbėjo A.Macijauskas.

Tuomet A.Macijauskas dar nežinojo, koks pragaras jo laukia. Dar prieš sezoną, treniruočių stovyklos metu, buvo manoma, kad tarp lietuvio ir tuometinio vyriausiojo trenerio Byrono Scotto perbėgo juoda katė.

B.Scottas aiškino derinius. A.Macijauskas turėjo bėgti į kairįjį aikštės kampą, o kitas europietis, Boštjanas Nachbaras, turėjo įkirsti į baudos aikštelę. Vietoje to, Macas pradėjo bėgti į B.Nachbarui skirtą vietą.

„Tuo metu dėl kalbos barjero jis nesuprato visko, ką aš jam sakiau. Kalbant apie kalbos barjerą, iš Europos atvykę žaidėjai gėdijasi prisipažinti, kad kažko nesupranta. Jie tiesiog palinksi galva ir teigia suprantantis viską“, – kalbėjo B.Scottas.

Naujoje komandoje lietuvis debiutavo 2005 metų lapkričio 11 dieną. Į Sakramento „Kings“ krepšį, pataikęs abi baudas, įmetė du taškus. Gynėjas žaidė kiek daugiau nei tris minutes.

Nors NBA lygoje per sezoną yra sužaidžiamos 82 rungtynės, tačiau A.Macijauskas ant parketo pasirodė tik 19 kartų. Daugiausiai jis aikštėje yra praleidęs 26 minutes, per kurias įmetė 8 taškus (0/5 dvit., 1/2 trit., 5/7 baud.), atkovojo 3 ir perėmė 1 kamuolį, atliko rezultatyvų perdavimą, padarė klaidą ir 2 kartus prasižengė.

„Hornets“ sirgaliai forumuose diskutuodavo, kodėl Eurolygoje varžovų siaubu buvęs gynėjas negaudavo daugiau minučių pasireikšti, kai B.Scottas vis teigdavo, kad jam reikia taškus galinčio rinkti žaidėjo, kuris pakiltų nuo atsarginių žaidėjų suolo.

Buvo manoma, kad Naujojo Orleano ekipa bandys iškeisti snaiperį. Nors jis ant parketo beveik nepasirodydavo, tačiau susidomėjimą krepšininku rodė Fynikso „Suns“ klubas.

„Bandau tapti geresniu ir stengiuosi treniruočių metu padėti komandos draugams tapti geresniais. Toks mano darbas. Esu profesionalas“, – JAV spaudai sakė A.Macijauskas, nepanoręs kalbėti apie mainus. Lietuvis tiesiog kentėjo ir kantriai laukė savojo šanso, kuris suteiktas taip ir nebuvo.

B.Scotto sprendimai buvo įdomūs. Treneris teigdavo, kad krepšininkas yra geresnis už kai kuriuos starto penkete žaidžiančius NBA žaidėjus, bet ant parketo jo neišleisdavo. Paklaustas, kodėl A.Macijauskas beveik nežaidžia, specialistas atsakydavo, kad gynėjas nesupranta jo žaidimo schemų.

„Gaila, kad treneris nesuteikė jokio šanso – sužaidžiau 10 ar 15 rungtynių reguliariajame sezone. Per treniruotes gerai atrodydavau, bet rungtynėms neregistruodavo. Nuoskauda, kad nesuteikė šanso, yra. Juk kontraktas buvo pasirašytas trejiems metams, pinigų davė, išpirką sumokėjo. Keista - arba jie buvo labai kvaili, arba buvo keista situacija – pirkti žaidėją, mokėti didžiulius pinigus“, – neseniai kalbėjo Macas.

Tuomet krepšininkas pyko ir apie tai nevengė papasakoti viešai.

„Negalėdavau pakęsti, kai treneris net spaudos atstovams negalėdavo pasakyti priežasties, kodėl aš nežaidžiu. Mano anglų kalbos žinios nėra idealios, tačiau aš nesu idiotas, jog nesuprasčiau, ką reikia daryti aikštėje.

Blogiausia buvo, kuomet sezono pradžioje kiti komandos gynėjai žaidė labai blogai, nebuvo beveik jokios gynybos. Bet savo galimybės aš taip ir nesulaukiau. Kol dar esu čia, nenoriu dabar nieko kalbėti apie komandą ir B.Scottą, bet patikėkite manimi, galėčiau papasakoti tokių dalykų, kokie jus šokiruotų “, – tuomet pyktį liejo atletas.

Sykį A.Macijauskas buvo paklaustas, ar jo nerungtyniavo priežastimi gali būti rasizmas. Tada krepšininkas atsakė: „Negalėčiau to patvirtinti, bet kartais taip jaučiausi. Net atsiauginau plaukus ir užsiauginau ūsus, kad būtų mažiau matoma mano odos spalva. Su treneriu nekalbėjome viso sezono metu. Jis nenorėjo su manimi sveikintis ar bendrauti“, – pasakojo A.Macijauskas.

„Hornets“ į atkrintamąsias nepateko, todėl krepšininkas grįžo namo. Nepaisant galiojančios sutarties, Macas grįžti atgal į JAV nenorėjo. Prasidėjo derybos dėl kontrakto išpirkimo.

„Arvydo rolė praėjusio sezono metu nebuvo tokia, kokios tikėjosi pats krepšininkas ar mūsų organizacija, kuomet sudarinėjome sutartį“, – po išpirkto gynėjo kontrakto kalbėjo „Hornets“ atstovai.

Grįžęs į gimtinę krepšininkas pažėrė nemažai kritikos buvusiam klubui.

„Noriu pamiršti tuos metus. Viskas klostėsi blogai. Treneris buvo labai prastas, bloga komanda. Po sezono net negalvojau apie galimybę daugiau kada nors grįžti į Naująjį Orleaną. Jau po trečių rungtynių supratau, kad negausiu žaidimo minučių viso sezono metu. NBA – nėra smagus dalykas. Tarp komandos draugų nebuvo jokio ryšio“, – kalbėjo snaiperis.

Tapęs vėl laisvuoju agentu krepšininkas sukirto rankomis su Pirėjo „Olympiacos“ sutartis buvo sudaryta ketveriems metams. Jos vertė siekė 9 mln. JAV dolerių. Tačiau jau pirmojo sezono metu Graikijoje A.Macijauskas patyrė Achilo kulno traumą. Nors vėliau krepšininkas atsigavo, bet kitos traumos sugadino jam karjerą.


Šiame straipsnyje: Arvydas MacijauskasNBAkarjera

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių