LKF konferencija Kaune: federacijos išlaidos viršijo pajamas

Šiandien Kaune surengta Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) kasmetinė eilinė konferencija. Joje iškiliausi šalies krepšinio visuomenės asmenys tradiciškai įvertino praėjusius metus, nubrėžtos ateinančio sezono gaires bei spręsti kitus esminius klausimus.

Rinktinė neparodė potencialo

Ceremonijos pradžioje garbės medaliai „Už nuopelnus Lietuvos krepšiniui“ įteikti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentui Šarūnui Kliokiui bei Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) prezidentui Rimantui Cibauskui. Pirmojo laipsnio medalis įteiktas Lietuvos studentų krepšinio rėmimo fondo direktoriui Algimantui Vaišnorui.

„Malonu, kad tikslas buvo pasiektas ir kelialapis į olimpiadą buvo pasiektas. Visgi atrankos turnyras Pietų Amerikoje mums kainavo daug emocinių ir fizinių jėgų. Iš vyrų rinktinės visuomet tikimasi medalių. Nuo 2010-ųjų metų pasaulio čempionato dėl įvairių traumų rinktinė negalėjo pademonstruoti viso savo potencialo. Tikimės, kad šiemet Slovėnijoje vykstančiame Europos čempionate galėsime žaisti pačia stipriausia sudėtimi“, - praėjusius nacionalinės vyrų rinktinės metus įvertino LKF prezidentas Arvydas Sabonis.

Londono olimpiadoje Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė suklupo ketvirtfinalyje, o galutinėje komandų rikiuotėje užėmė 8 vietą.

LKF prezidentas priminė, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė nacionalinių komandų reitinge ir toliau užima penktąją vietą.

Išlaidos viršijo pajamas

Praėjusiais metais Lietuva rengė net tris jaunimo čempionatus. Kartu su Latvija buvo surengtos Europos jaunučių (iki 16 metų) pirmenybės, taip pat organizuoti žemyno jaunių (iki 18 metų) vaikinų bei pasaulio jaunių (iki 17 metų) vaikinų čempionatai.

„Organizuodami tris turnyrus finansiškai nukentėjome. Manau, kad ateityje mums užteks vieno organizuojamo čempionato. Būt gerai pasirinkti tokias pirmenybes, kuriose mūsiškiai turėtų daugiau šansų, kadangi praktika rodo, jog jei lietuviai pasirodo silpnai, tai į finalines kovas pritraukti žiūrovų yra gana sudėtinga“, - teigė A.Sabonis.

Revizijos komisijos narys Robertas Brazys perskaitė finansinę ataskaitą. 2012 metais LKF gautos pajamos sudaro 10,6 mln Lt., išlaidos – 17,1 mln Lt.

Besibaigiant metams LKF savo banko sąskaitoje turėjo 64 tūkst. Lt, tačiau vis dar vilkosi ir skolos už 2011 metų Europos krepšinio čempionatą. Tokiu būdu metus LKF pradėjo su 1,7 mln deficitu. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasirengimui Londono žaidynėms ir dalyvavimui olimpiadoje išleido 3,6 mln. litų, moterų krepšinio rinktinė Europos čempionato atrankos varžyboms - 858 tūkst. litus. Lietuvos jaunimo dvidešimtmečių „auksinės“ vaikinų rinktinės pasirengimui skirti 347 tūkst. litų.

„Persikėlėme į naują ofisą Kaune, be to nemažai kainavo vyrų rinktinės pasirengimo du etapai – prieš atrankos varžybas, ir prieš pačią olimpiadą. Mūsų šalyje organizuoti čempionatai taip pat neatsipirko“, - priežastis vardijo A.Sabonis.

Prezidento rinkimai – po olimpiados

Konferencijos metu taip pat savo paslaugas pristatė Vilniaus komercinio arbitražo teismas (VKAT). Planuojama, kad ateityje kylantys konfliktai bus sprendžiami naudojantis lietuviško arbitražo paslaugomis. Lietuviško arbitražo atstovai teigė, kad jų paslaugos bus kur kas pigesnės, nei tarptautinio arbitražo.  LKF nutarė rekomenduoti krepšinio lygoms į savo nuostatus įtraukti nuostatą, kad ginčai tarp šalių butų sprendžiami būtent VKAT. Galutinai dėl VKAT turės apsispręsti lygos vadovybės.

Taip pat vienbalse balsų dauguma įsiklausyta į A.Sabonio prašymą ir LKF prezidento rinkimus nuspręsta organizuoti tais pačiais metais kaip ir vasaros olimpinės žaidynės. Tai reiškia, kad kiti LKF vadovo rinkimai vyks po 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiados.

Patvirtintas 2013 metų LKF kalendorinis planas. Nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės, kuri rugsėjį žais žemyno pirmenybėse Slovėnijoje, pasirengimo varžybų tvarkaraštis dar nėra galutinai suderintas. Kol kas nubraižytos tik pagrindinės gairės, o galutinį pasirengimo planą sudėlios vyriausiasis rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

„Sakalų“ sparnai nepakirpti

Mėnesio pradžioje ties bankroto riba balansuojantis Vilniaus „Sakalų“ klubas pasinaudojo LKF įstatų 4.5.2 punkte numatyta galimybe reikalauti sprendimą dėl jo pašalinimo iš LKF narių svarstyti LKF konferencijoje.

Tai reiškia, kad LKF Vykdomojo komiteto sprendimo dėl „Sakalų“ pašalinimo iš LKF narių galiojimas buvo sustabdytas ir sostinės klubas iki konferencijos liko LKF nariu.

Visgi konferencijos metu kilo komiška situacija. Kadangi „Sakalų“ klausimas iš anksto nebuvo įtrauktas į darbotvarkę, o konferencijoje dalyvavo ne visi nariai, jis svarstomas nebuvo.

Taip pat visiems susirinkusiems pranešta, kad „Sakalų“ klubas konferencijos išvakarėse sumokėjo likusią narystės mokesčio dalį už 2012-uosius metus.

„Būdamas vieno iš klubų savininku, norėčiau pareikšti, kad Lietuvos krepšinis serga. Man padaryti iš sporto objektų prekybos centrus nėra sunku. Manau, kad dėl kai kurių LKF vadovų savo ambicijų po truputį Lietuvos sporte prarandamos pozicijos ne krepšinio naudai ir kertama šaka, ant kurios sėdima“, - savo atsiųstame laiške LKF vykdomajam komitetui dėstė „Sakalų“ klubo direktorius Vytautas Kiaušas.

Šiuo metu LKF turi 141 narį.

Legionierių limitai nepakito

Nepakeisti limitai registruojant Lietuvos pilietybės neturinčius krepšininkus visose šalies lygose. LKL pirmenybėse komandos rungtynėms galės registruoti penkis svetimšalius, o už šeštą žaidėją turės sumokėti 50 tūkst. litų mokestį.

Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) kovoms klubai galės registruoti du legionierius, Regionų krepšinio lygoje (RKL) – vieną, moterų krepšinio lygoje (LMKL) – keturias, o nacionalinėje moterų krepšinio lygoje – vieną legionierę.

Mirus Stanislovui Stonui į LKF garbės tarybą nuspręsta išrinkti Saulių Vilką.

Konferencijos metu taip pat pasiūlyta prie Vilniaus „Siemens“  arenos esančioje krepšiniui skirtoje skulptūroje iškalti 37 krepšininkų bei trenerių pavardes. Nuspręsta įamžinti visus 1937, 1939 bei 2003 metų Europos čempionus, 1997 metais žemyno pirmenybes laimėjusias lietuvaites bei trenerius. Taip pat bus pagerbtos pasaulio čempionėmis SSRS rinktinės sudėtyse tapę Larisa Vinčaitė ir Ramunė Šidlauskaitė bei Europos čempionais su SSRS rinktinėmis tapę žaidėjai.


Šiame straipsnyje: LKFkrepšinisArvydas Sabonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
1991 mūsų vaikinus, bėgančius iš Sovietų armijos gaudė kagėbistai ir kankino.....Dabar , A.Sabonio vedini jauni LR ir Žalgirio komandų žaidėjai žaidimą namuose su Lt komandomis iškeitė į žaidimą KGB generolo-leitenanto S.Ivanovo VTB lygoje(atgaivintame SSSR čempionate)

klausimas

klausimas portretas
kodėl prokurorai tyli , kai A. Balčiūnas , darydamas naują nusikaltimą , nevykdo teismo sprendimo ir toliau vadovauja neva sabonio LKF ' ai?

nuomonė

nuomonė portretas
Negi be Guogos ir V. Nėniaus negali būti pravestas jokios , su didelėm pinigų sumom surištos , sporto šakos , susirinkimas ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių