Lietuvos krepšinio rinktinės kandidatai pradėjo plušėti Palangoje

Antradienį pasirengimą rugsėjo mėnesį Slovėnijoje vyksiančiam Europos krepšinio čempionatui Palangoje ir Klaipėdoje pradėjo vos 11 kandidatų į nacionalinę rinktinę.

Trūksta keturių kandidatų

Pirmojoje treniruotėje kurorto stadione plušėjo Robertas Javtokas, Darjušas Lavrinovičius, Martynas Pocius, Donatas Motiejūnas, Mindaugas Kuzminskas, Martynas Gecevičius, Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Tomas Delininkaitis, Linas Kleiza ir Renaldas Seibutis.

Dar trys žaidėjai – Kšyštofas Lavrinovičius ir du universiadoje rungtyniaujantys Lietuvos studentų rinktinės krepšininkai – Adas Juškevičius ir Vytenis Čižauskas į pajūrį atvyks artimiausiomis dienomis.

Ketvirtasis – didžiausio dėmesio susilaukiantis Jonas Valančiūnas kandidatų būryje laukiamas liepai baigiantis arba rugpjūčiui prasidėjus.

Anot vėl prie nacionalinės rinktinės vairo stojusio Jono Kazlausko, daugiau krepšininkų kviesti nėra prasmės dėl gana trumpo pasirengimo laiko

Strategas dievagojosi, kad dvyliktukas, kuris važiuos į pirmenybes, bus žinomas tik paskutinėmis dienomis.
„Pajūryje ruošimės fiziškai, tik viena kita treniruotė bus salėje Klaipėdoje. Vėliau sportininkai kelsis į Kauną. Laikinojoje sostinėje ir kitose stovyklose bus gludinami vien žaidybiniai elementai“, – sakė J.Kazlauskas.

Senojo žemyno čempionatas vyks rugsėjo 4-22 dienomis. Lietuviai B grupėje, Jesenicės mieste, varžysis su Makedonija, Juodkalnija, Bosnija ir Hercegovina, Latvija ir Serbija.

Anot vėl prie nacionalinės rinktinės vairo stojusio Jono Kazlausko, abu brolius Lavrinovičius jis tikėjosi matyti pirmąją dieną.

„Seniai dirbau Lietuvoje, gal pasikeitė reikalavimai? – ironizavo specialistas. – Kšyštofas sakė, kad skambino Lietuvos krepšinio federacijos generaliniam sekretoriui Mindaugui Balčiūnui ir perspėjo, kad vėluos į stovyklą. Tačiau man to niekas nepasakė ir todėl įvyko nesusipratimas. Pirmadienį pats krepšininkas susisiekė su manimi ir paaiškino situaciją.“

Ketvirtasis, kurio laukiama, – daugiausiai dėmesio sulaukiantis Jonas Valančiūnas kandidatų būryje judės liepai baigiantis arba rugpjūčiui prasidėjus.

Nori ilgesnio pasirengimo

J.Kazlauskas įsitikinęs, kad daugiau krepšininkų kviesti nėra prasmės. Spaudžia laikas.

„Pajūryje ruošimės fiziškai, tik viena kita treniruotė bus salėje Klaipėdoje. Vėliau sportininkai kelsis į Kauną. Laikinojoje sostinėje ir kitose stovyklose bus gludinami vien žaidybiniai elementai“, – kaip vyks pasirengimas, aiškino treneris.

Specialistas negailėjo kritikos Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA), kuri nesutvarko sezono tvarkaraščio: kurie mėnesiai yra skirti klubams, kurie – rinktinėms ar poilsiui.„Laikas pasirengti čempionatams kasmet trumpėja“, – buvo nepatenkintas 58-erių treneris.

J.Kazlauskas dievagojosi, kad dvyliktukas, kuris važiuos į pirmenybes, bus žinomas tik paskutinėmis dienomis. Pasak jo, konkurencija rinktinėje turi būti iki pat pabaigos.

„Gal kuris iš žaidėjų patirs traumą, gal dar kokia nelaimė. Skubėti ir apsijuokti nėra reikalo. Jei jau pakvietėme, tai tiems žaidėjams yra puiki galimybė tobulėti ir viltis grįžti į rinktinę ateityje.

Be to, nesame tokie vargšai, kad taupytume kiekvieną litą, mažindami kandidatų skaičių iki minimumo“, – sakė rinktinės vairininkas.

J.Kazlauskas pernelyg nesielvartauja, kad vidurio puolėjas J.Valančiūnas Lietuvoje pasirodys liepos pabaigoje.

„Nors nemanau, kad NBA vasaros lyga – yra rimta lyga, tačiau gal žaisti joje, pasijausti lyderiu – psichologiškai labai gerai“, – šiek tiek ironijos pabėrė patyręs specialistas, prisipažinęs, kad dėl to nemato didelės tragedijos.

Šuniukai liks namie

Paklaustas, ar ir į kitas stovyklas krepšininkus galės lydėti žmonos, draugės ir šuniukai, J.Kazlauskas buvo kategoriškas: „Ne“.

„Ilgai Lietuvoje nebuvau, todėl, kas čia tapo įprasta, neįmanoma taip paprastai pakeisti. Vėliau noriu, kad jie visą dėmesį skirtų darbui, – sakė treneris. – Gal todėl pirmoji stovykla –

Palangoje, kurioje vyksta fizinis pasirengimas. Kažkada toks modelis buvo madingas. Tiesa, šuniukai tada nebuvo madinga. Tais laikais buvo kitos problemos, o žmonos padėdavo kontroliuoti daug ką. Dabar to nebereikia.“

Lavrinovičiai gelbės Lietuvą

Po pertraukos vėl rinktinei padėti nusprendęs Darjušas Lavrinovičius po treniruotės spindėjo geru ūpu: „Nuotaika, ypač pirmosiomis dienomis, gera“.

Paklaustas, kas nulėmė, kad vėl yra tarp kandidatų, puolėjas atsakinėjo tiesiai šviesiai: „Apsisprendimas, noras“.

D.Lavrinovičius atviravo, kad ne jis vienas sprendė, o kartu su broliu Kšyštofu.

„Vieną dieną galiausiai apsisprendėme, kad reikia padėti. Jei mes su broliu būtume atsisakę, tai kandidatų į rinktinę būtų akivaizdžiai mažiau“, – sakė Kauno „Žalgirio“ žaidėjas, atviravęs, jog nepaisė medikų rekomendacijų pailsėti.

„Jie visada sako, kad geriau ilsėtis, negu žaisti“, – gydytojams žnybtelėjo krepšininkas.

NBA puolėjas tikisi žaisti

Tarp kandidatų – ir Donatas Motiejūnas. 22-ejų žaidėjas nenorėjo prisiminti ankstesnių laikų.

„Neskaičiavau, kiek ten kartų mane išmetė ar kiek pats nevažiavau į stovyklas, – sakė Hjustono „Rockets“ krepšininkas. – Dabar atvažiavau dirbti, stengtis. O kaip bus – taip bus. Svarbu atiduoti visas jėgas. Visi susirinkome dėl bendro tikslo – kuo daugiau padėti komandai. Šįkart, tikiuosi, kad pateksiu į dvyliktuką.“

Užatlantėje rungtyniaujantis kaunietis, prieš atvykdamas į Palangą, tris savaites kiekvieną dieną dirbo individualiai.

„Po sezono pasilikau Amerikoje ir pusantro mėnesio sportavau. Paskui pailsėjau, o vėliau ėmiau ruoštis rinktinei. Buvo atvažiavęs treneris iš Hjustono. Su juo kartu dirbau, kad greičiau grįžčiau prie geros sportinės formos“, – apie vasaros darbus pasakojo krepšininkas.

Paklaustas apie D.Motiejūno ir J.Valančiūno duetą, puolėjas irgi buvo geros nuotaikos: „Dar neteko su Jonu žaisti. Tai gal bus proga jį pamatyti – jei neiškrisiu iš rinktinės.“
Senojo žemyno čempionatas vyks rugsėjo 4-22 dienomis. Lietuviai B grupėje Jesenicės mieste varžysis su Makedonija, Juodkalnija, Bosnija ir Hercegovina, Latvija ir Serbija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AsAa

AsAa portretas
Kleiza kaip prieš visus čempionatus atsiaugina savo gaurus :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių