Lietuvos krepšininkai Slovėnijoje sieks naujos viršūnės

Be skambių pažadų, tačiau su didelėmis viltimis – taip į 38-ojo Europos čempionato finalo turnyre startuoja Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė. Vėliausiai rugsėjo 22-ąją sužinosime, ko vertos visos prognozės, išankstiniai komentarai ir lūkesčiai.

Nėra žvaigždžių? Bus!

Šiemetė rinktinė turi viską – patyrusių trenerių štabą, aukščiausio lygio subrendusių ir jaunų perspektyvių žaidėjų, aiškų tikslą bei ateities viziją.
Neturi superžvaigždžių, tokių kaip prancūzas Tony's Parkeris ar ispanas Marcas Gasolis? Tačiau dar ryškiau gali įsižiebti Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas, gal net ir Linas Kleiza.

Lietuvių žaidimas pasirengimo laikotarpiu nekėlė pribloškiančio žavesio, todėl lyg ir praslydo pro akis Europos krepšinio ekspertams, kurie pirmiausia matė Ispanijos, Graikijos ar Prancūzijos komandų pergales?

"Spręsti apie rinktinės pajėgumą vien pagal kontrolinių rungtynių rezultatus nereikėtų. Labai svarbu, kad žaidėjai oficialioms varžyboms būtų pasirengę tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Džiugu, kad šiemet krepšininkai išvengė traumų, tad Europos čempionate žais visi pajėgiausieji", – sakė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis.

Galinga Lietuvos ekipos puolėjų rikiuotė ir jai nelygiavertė įžaidėjų, gynėjų grandis? O ar kuri nors kita "EuroBasket 2013" komanda turi bent daugmaž subalansuotą sudėtį? Šiuo požiūriu dešimtuku savęs neįvertins nei prancūzai ar ispanai, nei graikai ar serbai, juo labiau rusai ar italai.

Lai dreba jugai

Keturiskart Europos čempiono Modesto Paulausko nuomone, 2013-ųjų Lietuvos rinktinė – labai gerai sukomplektuota ir šiuo metu yra neblogos sportinės formos, kuri dar turėtų pagerėti įsibėgėjus varžyboms.

"Matyti, kad J.Kazlausko vadovaujamas trenerių štabas kruopščiai atliko namų darbus, mūsiškiai tinkamai pasirinko varžovus kontrolinėms dvikovoms, todėl komandos susižaidimas vis gerėjo, žaidėjai išvengė traumų, o tai nulėmė ir gerą psichologinį mikroklimatą, – sakė legendinis krepšininkas. – Iš laikų, kai pats žaidžiau, prisimenu, kad svarbiausia geriausią sportinę formą pasiekti ne prieš čempionatą ar jo pradžioje, o tada, kai ateina lemiamų kovų metas. Grupių varžybose tikrai bus ir lengvesnių rungtynių, o ketvirtfinalis – žūtbūtinis. Būtent tada reikės būti geriausiems."

M.Paulauskas atkreipė dėmesį į didoką klaidų skaičių per kontrolines rungtynes, stabilumo stoką, tačiau to nesureikšmino.

"Žaidėjai jautė įtampą, tam tikrą psichologinį spaudimą, nes visi kovojo dėl vietos galutiniame dvyliktuke", – kalbėjo olimpinis čempionas.

Buvusio ilgamečio Lietuvos rinktinės lyderio teigimu, mūsiškių varžovai B grupėje tikriausiai net labiau nerimauja nei J.Kazlausko vyrai.
"Jie visi puikiai žino mūsų krepšinio galimybes ir tai, kad mes mokame su jais kautis. Lai jugai dreba", – tvirtino M.Paulauskas.

Šalta galva – irgi koziris

Dukart Europos čempionas Sergejus Jovaiša pabrėžė, kad ši Lietuvos rinktinė pasirengimo laikotarpiu preciziškai taisė klaidas, sėkmingai integravo į žaidimą naujus krepšininkus.

"Reikia džiaugtis, kad komandoje yra nemažai naujų veidų, o jų paieškos buvo neskausmingos. J.Kazlauskas savo kovinį dvyliktuką pažįsta iki panagių. Neatsimenu, kada paskutinį kartą mūsų šalies ekipa neturėjo tikro įžaidėjo, bet tai – ne tragedija: šių pareigų gali imtis Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Tomas Delininkaitis. Svarbu kitkas: treneriai į tai iškart atsižvelgė ir parinko kitus akcentus – žaidimą per stiprius puolėjus", – svarstė S.Jovaiša.

Patyrusio specialisto nuomone, per varžybas Slovėnijoje mūsų krepšininkams labai prireiks šaltų galvų.

"Kai kurie mūsiškiai lengvai pasiduoda emocijoms, pakibirkščiuoja, o jugai tuo meistriškai moka pasinaudoti. Labai pasitikiu J.Kazlausku, tikiuosi, kad jis su kolegomis atitinkamai nuteiks žaidėjus", – sakė 1982-ųjų pasaulio čempionas.

Anot S.Jovaišos, per pirmąsias rungtynes komandos gal ir neatskleis visų kortų, bet pamatysime, koks jų psichologinis parengtumas.

"Viliuosi, kad lietuviai starto jaudulį įveiks anksčiau nei varžovai", – teigė buvęs žalgirietis.

Lengvų rungtynių nebus

2003-iųjų Europos čempionas Saulius Štombergas nepritarė, kad kontrolinių rungtynių rezultatai – nereikšmingi.

"Kategoriškai tvirtinti, kad neverta sukti galvos, kaip komanda žaidė pasirengimo laikotarpiu, būtų klaidinga. Lietuviai patyrė vos vieną nesėkmę, o tai nuteikia pozityviai. Juk trenerių štabas eksperimentavo sudėtimi, ieškojo tinkamiausios žaidimo taktikos. Tad jeigu tik kartą pralaimėjo, vadinasi, ėjo teisingu keliu. Kita vertus, kaip pralaimėjimų serija būtų paveikusi žaidėjus?" – kalbėjo S.Štombergas.

Lietuvos jaunių (iki 18 metų) vaikinų rinktinės trenerio nuomone, visus savo varžovus B grupėje mūsiškiai privalo tinkamai įvertinti.

"Makedonai ar bosniai, serbai ar juodkalniečiai – visi jie yra labai techniški, universalūs, greiti, kovingi krepšininkai. Žaisdami su lietuviais iš paskutiniųjų stengiasi ir latviai. Tad prieš kiekvieną mačą gerai atlikti namų darbus privalės ir mūsų rinktinės treneriai, ir žaidėjai. Lengvų rungtynių tikrai nebus, tai žinau iš savo patirties", – sakė S.Štombergas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> > > >

> > > > portretas
Komanda labai pajėgi ir treneris ne piemuo,reikia tik susitelkimo ir medaliai laisvai pasiekiami.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių