„Žalgiris“ stoja į akistatą su CSKA: pergalė – aukso vertės

  • Teksto dydis:

Į Kauną atvykstantis Maskvos CSKA jau yra užsitikrinęs pirmąją vietą Eurolygos reguliariajame sezone, tačiau, anot ekspertų, tai nereiškia lengvo pasivaikščiojimo taip pat į kitą turnyro etapą patekusiam Kauno „Žalgiriui“. Daugkartiniai Lietuvos čempionai po 19 metų pertraukos pateko į atkrintamąjį turnyro etapą, tačiau prieš tai dar laukia kova dėl geresnės pozicijos, o tą dar labiau apsunkinti gali ir amerikiečio Aarono White`o patirta trauma – ar jis galės išbėgti į aikštelę, paaiškės tik prieš rungtynes penktadienį.

Itin pavojinga situacija

Praėjusią savaitę po atkaklios kovos žalgiriečiai rezultatu 81:88 (16:19, 28:22, 18:24, 19:23) nusileido Madrido „Real“ komandai, bet sulaukę žinios iš Tel Avivo, kur vietos „Maccabi“ 75:76 pralaimėjo Atėnų „Panathinaikos“ klubui, pateko į atkrintamąsias varžybas.

Šiuo metu 7-oje turnyrinės lentelės vietoje įsitaisiusiam „Žalgiriui“ į nugarą kvėpuoja dukart įtikinamai šiame sezone kauniečius įveikusi (84:64 ir 97:77) Vitorijos „Basconia“. Šis baskų krepšinio klubas turi viena pergale mažiau, tačiau jų laukia kur kas lengvesni varžovai – Tel Avivo „Maccabi“ (9 vieta) ir Stambulo „Anadolu Efes“ (16 vieta). Tuo tarpu „Žalgirio“ laukia dvikova ne tik su galinguoju CSKA, bet ir su trečioje turnyrinės lentelės vietoje įsitaisiusiu Pirėjo „Olympiacos“. Jei šias dvikovas laimėtų, kauniečiai teoriškai galėtų aplenkti ketvirtoje vietoje esantį Madrido „Real“ (17 pergalių), laipteliu žemiau esantį „Panathinaikos“ (17 pergalių, tačiau „Žalgiris“ turi geresnį tarpusavio rungtynių santykį) ir taip pat 16 pergalių turintį Maskvos „Chimki“.

Tiesa, šių komandų laukia kur kas lengvesnis tvarkaraštis nei Lietuvos čempionų: „Real“ kovos su Bambergo „Brose“ (10 vieta) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (11 vieta), „Panathinaikos“ – su „Valencia“ (12 vieta) ir Milano „AX Armani“ (14 vieta), „Chimki“ – su „Fenerbahče“ (2 vieta) ir „Barcelona“ (15 vieta).

Panašu, kad vienintelė čia gali klupti ekipa iš Maskvos, tačiau norint ją aplenkti reikia iškovoti pergales abiejose likusiose reguliariojo sezono rungtynėse, o bent kartą suklupus ir „Chimki“ bent kartą laimėjus, tikėtis, kad likusiose rungtynėse kaip iš natų nežais ir „Baskonia“. Bet jei taip nutiktų, kad baskai iškovotų abejas pergales, o kauniečiai kartą sukluptų, „Žalgiris“ liktų 8 vietoje ir atkrintamosiose varžybose susitiktų su tuo pačiu CSKA.

„Betsafe“ lažybų analitikai rungtynių favoritu laiko Maskvos CSKA ekipą –  jos šansai iškovoti pergalę Kaune vertinami 69 proc.

Pelnyti lyderiai

Kad nebus lengva penktadienį, mano ir dukart „Žalgirį“ treniravęs Gintaras Krapikas. Anot jo, maskviečiai šiuo metu yra įgavę gerą sportinę formą – jie laimėjo paskutines 6 Eurolygos rungtynes, o paskutinėse svečiuose 90:73 sutriuškino „Chimki“ klubą.

„Labai sunku 8 mėnesius – nuo pat reguliariojo sezono pradžios iki jo pabaigos – išlaikyti idealią formą. Tokių svyravimų neišvengia nei viena komanda, o CSKA nėra išimtis – buvo keletas nebūdingų sau rungtynių, tačiau pastaruoju jie metu yra įgavę šiam sezono etapui reikalingą gerą formą ir vienareikšmiškai išlieka labai sudėtingu priešininku“, – mano strategas.

Nepriklausomai nuo įgautos sportinės formos ir užsitikrintos pirmosios vietos reguliariajame sezone, atsipalaiduoti CSKA neturėtų. Anot „Žalgirį“ taip pat treniravusio Rimanto Grigo, prie kovingumo prisidės ir istoriniai motyvai.

„Žaisdami su „Žalgiriu“, manau, jie rodys savo pajėgumą, nes komanda visada turi būti rimtame pasiruošime. Kiekvienas leidimas atsipalaiduoti turi įtakos ir pačiose svarbiausiosiose rungtynėse, tad kiekvienas treneris nori išlaikyti formą, stengiasi, kad kovingumas būtų ugdomas kiekvienose rungtynėse. Jie nebus atsipalaidavę, ypač kai yra senos tradicijos. Gal kai kurie žaidėjai ir treneriai nežino jų, tačiau ne klubo vadovybė ir sirgaliai. Manau, juos tai turėtų paskatinti“, – mano R. Grigas.

Tiesa, vyriausiasis CSKA treneris Dimitrios Itoudis visgi gali leisti pailsėti labiau pavargusiems ar mikro traumų kankinamiems žaidėjams, tačiau juos pakeisti yra kam.

„CSKA suolelis yra labai galingas, jis gali kompensuoti – treneris turi malonią privilegiją palikti tokius žaidėjus kaip Nando de Colo ant suolelio. Be to, tie žaidėjai, kurie turėjo mažiau galimybių Eurolygoje, tai dabar, gavę tą progą bei artėjant svarbiausiam etapui, nori įrodyti, kad treneris gali jais pasitikėti. Tad negali būti jokios kalbos apie atsipalaidavimą. Pavyzdžiui, užsitikrinus pirmą vietą reguliariajame sezone, progą turėjo ne taip dažnai progų gaunantis Leo Westermannas, kuris pasirodė puikiai. Štai ir atsakymas, ar jie gali čia važiuoti kažkiek atsipalaidavę“, – tvirtina „Betsafe“ lažybų analitikas Mindaugas Grigaitis.

Didelė netektis

Kai maskviečiai į Kauną atvyksta galėdami rotuoti žaidėjus kitais, Kauno „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius tokios prabangos neturi, o viską apsunkina amerikiečio A. White`o trauma.

Sekmadienį kauniečiai rezultatu 85:72 (19:20, 20:25, 22:15, 24:12) įveikė Panevėžio „Lietkabelio“ ekipą, tačiau kuriam laikui prarado Eurolygos rungtynėse vidutiniškai 23:47 min. aikštėje praleidžiantį ir 9,6 taško pelnantį puolėją. Tuomet trečiojo kėlinio pradžioje jau po švilpuko ant amerikiečio kojos užvirto Žygimantas Skučas. Trečiasis kėlinys baigėsi rezultatu 61:60 „Žalgirio“ naudai, tačiau ketvirtajame įpykę šalies čempionai parodė savo galią. Prieš gaudamas traumą A. White`as spėjo pelnyti 3 taškus.

Pirmadienį atlikus tyrimus jam diagnozuotas kairiosios čiurnos raiščių patempimas, tad, nors tikimasi, kad krepšininkas bus atsigavęs rungtynėms su „Olympiacos“, tačiau mažai tikėtina, kad jis galės pasirodyti penktadienio rungtynėse su CSKA.

„Tai labai didelis ir labai sunkiai kompensuojamas praradimas, nes A. White`as yra žaidėjas, kuris puikiai pakyla nuo suolelio. Matėme rungtynių, kai per trumpą atkarpą įmesdamas labai daug taškų, būdamas labai aktyvus, kartais net persverdavo rungtynes „Žalgirio“ naudai. Jis yra labai svarbus rotacijos žaidėjas, be kurio būtų labai sunku, nes daugiau reikės žaisti Pauliui Jankūnui, kuriam bus dar sunkiau atsistatyti. Galbūt sužibės 20-metis Gytis Masiulis, kuris gerai išnaudoja savo laiką (vid. – 3:32 min.) , bet atkrintamosiose varžybose jam būtų dar sunku praleisti daug laiko aikštėje ir taip pavaduoti A. White`ą“, – teigia G. Krapikas.

Jam pritaria ir R. Grigas, kurio nuomone, visgi vieną kozirį penktadienį „Žalgiris“ turės.

„Jei jis nežais, tai yra rimtas praradimas „Žalgiriui“, bet turės mobilizuotis kiti žaidėjai. Ne vienas žaidėjas sudaro komandą – ji ir yra tuo stipri, kad iškritus vienam žaidėjui ji išlieka komanda ir siekia savo uždavinių bei juos pasiekia. Be to, namų sienos padeda, Kaune yra stiprus šeštas žaidėjas, kuris visada „užveda“, motyvuoja komandą“, – įsitikinęs strategas.

Rungtynių pradžia – penktadienį 20 val. Kauno „Žalgirio“ arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faktas

faktas portretas
Žalgiris laimės penkių taškų skirtumu.

Thom

Thom portretas
Bent +3 irgi bus pergalė ;)

Vietinis

Vietinis portretas
Žalgiris pralaimės 17 taškų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių