Krepšinio karas – be baltų vėliavų

Tarptautinei krepšinio asociacijų federacijai (FIBA) sumanius reformuoti jos rengiamų varžybų tvarkaraštį, šios sporto šakos bendruomenė toliau skyla į skirtingas stovyklas.

Naujovės – chaoso šaltinis?

Pagal FIBA planą, nuo 2017-ųjų Europos čempionatai vyks tik kas ketverius metus, tad kitas "EuroBasket" turėtų būti surengtas tik 2021-aisiais.

Pasaulio čempionatai nuo 2019-ųjų būtų rengiami priešolimpiniais metais, o atranka į juos numatyta klubų sezono metu per specialias pertraukas – vadinamuosius langus rinktinėms lapkritį ir vasarį. Kelialapiai į olimpines žaidynes bus dalijami pasaulio čempionate ir per keturis papildomus atrankos turnyrus, kurie būtų rengiami regioniniu principu.

FIBA varžybų formato pokyčiams nepritaria klubų interesus atstovaujančios Europos krepšinio lygų sąjunga (ULEB) ir Eurolyga. Jokių lengvatinių išimčių žaidėjams, kurie sezono metu būtų kviečiami į nacionalines rinktines, nenumato ir Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubai.

FIBA reformą sukritikavo ką tik pasibaigusio "EuroBasket" dalyviai, tarp jų – ir žinomas treneris Ettore Messina (Italija).

"Politinė situacija diktuoja: jeigu dirbi NBA arba Eurolygoje, nebegalėsi kovoti rinktinių turnyre. Deja, kambaryje, kur priimami sprendimai, nėra nė vieno trenerio ar žaidėjo", – kalbėjo E.Messina.

"Nauja FIBA varžybų sistema sudėtinga ir visiškai beprasmė. Ką ji reiškia Juodkalnijai? Kad kažkuris mano tautietis žais atrankos rungtynes, o aš atvyksiu į pasaulio čempionatą ir užimsiu jo vietą? Tai nesąžininga. Šalys turės po dvi skirtingas rinktines? Nesąmonė", – be užuolankų rėžė Juodkalnijos nacionalinės komandos ir NBA klubo "Orlando Magic" vidurio puolėjas Nikola Vučevičius.

Prancūzijos krepšinio žaidėjų asociacija suskaičiavo, kad 49 proc. krepšininkų, šiemet dalyvavusių "EuroBasket" varžybose, dėl FIBA keliamo chaoso negalės padėti savo šalių rinktinėms šiemet lapkritį ir 2018-ųjų vasarį per pasaulio čempionato atrankos kovas.

"Žalgiris" – kategoriškas

"Tai, ką siūlo FIBA – visiška katastrofa, absurdas. Krepšininkai turi padėti savo rinktinėms, bet tai daryti vasarą, o ne sezonui įpusėjus. Tai kvaila. Manęs laukia didžiausios problemos, nes mano komandoje – net kelių šalių rinktinėms atstovaujantys žaidėjai", – kalbėjo Eurolygos čempiono Stambulo "Fenerbahçe" vyriausiasis treneris Željkas Obradovičius.

"Net nėra apie ką kalbėti. Daugiau kaip pusė mūsų žaidėjų išvyktų į rinktines", – citavo "Eurohoops" portalas Kauno "Žalgirio" direktoriaus Pauliaus Motiejūno interviu Lietuvos žiniasklaidai.

Jeigu bus galimybių, netrukdysime kai kuriems žaidėjams prisijungti prie nacionalinių rinktinių.

40-ojo Europos vyrų krepšinio čempionato atrankos varžybose ir finalo turnyre Lietuvos bei kitų šalių rinktinėms atstovavo žalgiriečiai Edgaras Ulanovas ir Artūras Milaknis, taip pat Vasilije Micičius (Serbija), Axelis Toupane'as (Prancūzija), Dee Bostas (Bulgarija). Dėl objektyvių asmeninių priežasčių (nuovargio, sveikatos problemų) mūsų nacionalinei komandai šį kartą nepadėjo Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, bet jie dar nebaigė karjeros rinktinėje.

Milano "EA7 Emporio Armani" klubo, kuriam atstovauja pagrindinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas Mantas Kalnietis ir vidurio puolėjas Artūras Gudaitis, prezidentas Livio Proli teigė pirmiausia atsižvelgsiąs į savo komandos interesus.

"Jeigu bus galimybių, netrukdysime kai kuriems žaidėjams prisijungti prie nacionalinių rinktinių. Vis dėlto pagrindinis prioritetas – klubo tikslai ir niekas mūsų neįbaugins galimomis sankcijomis ar diskvalifikacijomis. Kaip FIBA baus NBA klubus? Konfliktuojančios krepšinio organizacijos FIBA bei Eurolyga privalo gerbti tuos, kurie investuoja į šią sporto šaką ir ją išlaiko", – kalbėjo L.Proli.

Pasiūlė galimą išeitį

Šią savaitę Eurolygos vadovai pateikė pasiūlymą FIBA pakeisti planuojamą krepšinio čempionatų tvarkaraštį taip, kad visi geriausi krepšininkai galėtų atstovauti nacionalinėms komandoms.

Eurolygos varianto esmė: birželio viduryje – rinktinių treniruočių stovyklos, liepą – atrankos varžybos ar Europos ir pasaulio čempionatai, rugpjūtį – poilsis, o rugsėjį – klubų pasiruošimas sezonui, kuris truktų nuo spalio iki birželio vidurio.

"Mes pritariame idėjai, kad rinktinės dažniau žaistų savo sirgaliams, nes tai naudinga krepšiniui. Tačiau tai efektyvu tuo atveju, kai nacionalinėms ekipoms atstovauja geriausi žaidėjai. Šiuo atveju FIBA projekte yra prieštaravimų, – teigė Eurolygos prezidentas Jordi Bertomeu. – Be to, FIBA neturi jokios įtakos NBA, kurios klubuose – daug legionierių iš Europos. Reikia ieškoti optimalaus sprendimo. Prisiminkime: iki 1999-ųjų pagrindinės FIBA varžybos vyko liepą. Tai būtų ideali išeitis, jeigu norime, kad savo šalių rinktinėms padėtų ir NBA klubų žaidėjai."

FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas nenorėjo sureikšminti NBA temos.

"Jeigu ir toliau būtume viską tęsę, niekur toli nebūtume nuėję, nes NBA žaidėjai didžiuose FIBA turnyruose dalyvavo vis rečiau. Buvo būtina sukurti vietų naujiems krepšininkams, negalime būti kelių žvaigždžių įkaitai, – teigė P.Baumannas. – Taip pat būtų neetiška sprendimą žaisti rinktinėje ar Eurolygoje palikti patiems krepšininkams. Neturime teisės jų įpareigoti tokiam pasirinkimui."

Būtent galutinį žodį žaidėjams nori suteikti Ispanijos krepšinio federacija.

FIBA pozicijos nekeis

Vienas tituluočiausių pasaulio trenerių, 73-ejų serbas Dušanas Ivkovičius tvirtina, kad krizę lėmė įtakingų krepšinio organizacijų nesupratimas, kur eina ši sporto šaka.

"FIBA ir Eurolyga kariauja, o nuo to kenčia krepšinis. Man regis, pasieksime tokį kritinį tašką, kai priešininkams neliks jokios kitos alternatyvos, tik susėsti prie vieno stalo ir rasti kompromisą, – svarstė D.Ivkovičius. – Europos klubai ir treneriai džiaugiasi, jei krepšininkas išvyksta į NBA, tačiau yra kita medalio pusė: dėl nesutarimų savo kieme ir NBA didėjančių algų prarandame jaunus talentus. Netrukus jie paliks Europą ir dėl NBA antrinės plėtojimosi lygos. Turime į tai reaguoti."

Vakar FIBA išplatino oficialų pareiškimą, kuriame, be kita ko, teigiama, kad Eurolygos pateiktas kompromiso planas – nepriimtinas.

"Siūloma dar labiau sutrumpinti nacionalinių rinktinių žaidimą vasarą iki vos keturių savaičių, o klubų sezonas trunka 38. Norima FIBA turnyrus iš rugsėjo perkelti į liepą ir net pakeisti olimpinių žaidynių datą. Tai nerimta ir nepriimtina. Eurolygos tvarkaraštis kertasi su FIBA kalendoriumi, tačiau Eurolygai užtektų perstumti dvejas rungtynes, kad išspręstų problemą, kurią pati sukūrė. Yra daugybė galimybių tai sutvarkyti, bet akivaizdu, kad nacionalinių rinktinių turnyrai Eurolygai – antraeiliai. Apsvarstysime tik dėmesio vertus ir pagarbius pasiūlymus laikotarpiui nuo 2021-ųjų", – rašoma FIBA pareiškime.

 


Šiame straipsnyje: krepšinisfibareformos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių