Krepšinio ekspertai: netikėkite skaičiais!

Kauno "Žalgirio" krepšininkai, dar neprasidėjus Lietuvos krepšinio lygos finalui, gali drąsiai sukti pas juvelyrą ir matuotis pirštus, ant kurių maus aukso žiedus. Tačiau taip būtų tik tokiu atveju, jei aklai pasikliautume statistiniais sezono duomenimis.

Kauno "Žalgirio" krepšininkai, dar neprasidėjus Lietuvos krepšinio lygos finalui, gali drąsiai sukti pas juvelyrą ir matuotis pirštus, ant kurių maus aukso žiedus. Tačiau taip būtų tik tokiu atveju, jei aklai pasikliautume statistiniais sezono duomenimis.

Serija bus ilga

LKL čempionų titulus šiandien finale stosiantys ginti kauniečiai reguliariajame čempionate laimėjo tris iš keturių akistatų su Vilniaus "Lietuvos rytu". Be to, žalieji baltieji prieš raudonuosius triumfavo ir Lietuvos krepšinio federacijos taurės finale bei ikisezoninio Vlado Garasto taurės turnyro lemiamoje dvikovoje.

"Serija tęsis ilgai. Turiu tokią nuojautą, ja ir pasikliaunu, –  prognozavo Antanas Sireika. – "Lietuvos rytas" pusfinalyje su "Neptūnu" žaidė susikaustęs. Atrodė, kad vilniečius slegia praėjusių metų šleifas – neduok Dieve, ir vėl nepateksime į finalą. Manau, kad finale jiems psichologiškai bus lengviau, nebebus ko prarasti."

Strategas per savo karjerą pabuvo abiejose barikadų pusėse – vadovavo ir "Žalgirio", ir "Lietuvos ryto" komandoms. O su dabartiniu vairininku Gintaru Krapiku petys petin dirbo ne vienus metus.

"Nesakysiu, kas bus favoritas, nes aiškaus favorito nėra. Statyčiau už žalgiriečius, bet jėgų skirtumas nėra toks didelis, kaip kad būdavo prieš kelerius metus", – kalbėjo buvęs garsus "Žalgirio" krepšininkas Sergejus Jovaiša.

Gynyba prieš puolimą

"Žalgirio" gynyba prieš "Lietuvos ryto" puolimą – taip finalo serijos iki keturių pergalių esmę įvardijo A.Sireika. Jo nuomone, stipriausia kauniečių žaidimo pusė – geležinė gynyba, kurios pančiuose dusdavo ir Eurolygos ekipos. Sostinės klubą gali ištempti snaiperiai – jei Martynas Gecevičius ar Gediminas Orelikas pajunta metimą, nuo jų tritaškių bombų neišgelbės niekas.

S.Jovaiša patartų sutelkti dėmesį ne tik į "Lietuvos ryto" metikus, bet ir į ne mažiau svarbų jų puolimo elementą – derinį du prieš du.

"Vadinamasis pikenrolas vilniečiams atneša liūto dalį taškų. Jų įžaidėjai Adas Juškevičius ar Žygimantas Janavičius puikiai supranta vienas kitą su vidurio puolėju Antanu Kavaliausku, o šis jų perdavimus verčia taškais", – analizavo buvęs žalgirietis.

"Atsisveikinus su Eurolyga "Žalgirio" forma tik gerėjo. Per LKL pusfinalį kauniečiai atrodė tiesiog super. Pasitempė visi žaidėjai – ir individualiai, ir visa komanda. Puikus ir komandos mikroklimatas, o tai taip pat turi svarbią reikšmę", – aiškino A.Sireika.

"Neptūnas" ramus?

"Kertinis momentas – kuri komanda laimės varžovų aikštėje. Jei tai padarys žalgiriečiai, ir taip turintys namų pranašumą, jie nulems visą serijos eigą", – pastebėjo S.Jovaiša.

Veterano manymu, finale taktinių netikėtumų laukti neverta, nes abi komandos viena kitą pažįsta geriau nei pačios save. Tad treneriai turėtų remtis laiko patikrintais ginklais.
S.Jovaiša pabrėžė, kad "Žalgiriui" ypatingos svarbos turės ir kapitono Pauliaus Jankūno sportinė forma. Puolėjas prieš pat pirmąsias rungtynes susirgo ir praleido keletą treniruočių.

"Paulius – etatinis "Lietuvos ryto" skandintojas. Sezono metu jį matėme visokį, bet kai tik ateidavo rungtynės su vilniečiais, jis mobilizuodavosi. Tačiau vėlgi – vienas žaidėjas aukso žiedų likimo tikrai nenulems", – įsitikinęs S.Jovaiša.

Abu ekspertai sutaria, kad mažajame finale Klaipėdos "Neptūnas" be didesnio vargo įrodys pranašumą prieš Utenos "Juventus". Nepaisant to, kad reguliariajame sezone komandos pasidalijo po dvi pergales.


Sezono akistatos

Šį sezoną Kauno "Žalgiris" ir Vilniaus "Lietuvos rytas" susitiko šešis kartus:

balandžio 25 d. "Žalgiris"–"Lietuvos rytas" 82:81 (LKL čempionatas),
kovo 8 d. "Lietuvos rytas"–"Žalgiris" 93:66 (LKL čempionatas),
vasario 22 d. "Žalgiris"–"Lietuvos rytas" 82:76 (LKF taurės finalas),
sausio 12 d. "Žalgiris"–"Lietuvos rytas" 91:77 (LKL čempionatas),
spalio 9 d. "Lietuvos rytas"–"Žalgiris" 82:84 (LKL čempionatas),
rugsėjo 20 d. "Žalgiris"–"Lietuvos rytas" 70:66 (V.Garasto taurės finalas, Klaipėda).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių