Komanda it kumštis – trenerio nuopelnas

Vienas žinomiausių visų laikų žalgiriečių Sergejus Jovaiša įsitikinęs: Kauno krepšininkai, jei būtų realizavę visą savo potencialą, Eurolygos reguliarųjį sezoną galėjo užbaigti kur kas aukščiau – galbūt net tarp penkių pačių galingiausių šio turnyro klubų.

Iki tobulybės kauniečiams pritrūko nemažai, jei vertintume tik jų užimtą poziciją. Tačiau "Žalgiris" nuo lyderių atsiliko nedaug – tiek, kad ateinantį sezoną tą barjerą būtų galima įveikti vienu šuoliu.

S.Jovaišos nuomone, žalgiriečiai, pasiekę "Top 16" etapo rekordą, nusipelnė pagyrų. Vis dėlto yra ir trūkumų, kuriuos būtina pašalinti, jei kitąmet Lietuvos čempionai vėl sieks įšokti į Eurolygos atkrintamųjų varžybų traukinį.

– "Žalgiris" finišavo pergale Vitorijoje. Pasigirdo kalbų, kad "Baskonia" neva ir nelabai norėjo laimėti, nes rinkosi varžovus ketvirtfinalyje ir vengė grėsusios išvykos į graikišką pragarą. Kokį įspūdį susidarėte jūs? – pasiteiravome S.Jovaišos.

– Nemanau, kad ispanai kažką rinkosi. Jie netgi labai norėjo laimėti. Tačiau reikėtų atiduoti duoklę mūsų komandai. Pirmiausia žalgiriečiai buvo labai gerai pasirengę taktiškai. Kažkiek rizikavo ir todėl laikė žaidimo vadžias. Be to, matėme, kaip degė jų akys. Smagu, kad lyg ir per nieko nelemiančias rungtynes "Žalgirio" vyrai pademonstravo įspūdingą kovingumą. "Baskonia" – galingas kolektyvas, tačiau šį kartą tiesiog pateko po "žaliuoju traukiniu".

– Ar kauniečiai šį sezoną Eurolygoje realizavo visą savo potencialą?

– Dabar, kai žiūriu į turnyro lentelę, matau, kad "Žalgiris" pralaimėjo visiems trims autsaideriams. Labai apmaudu. Jei tos trejos rungtynės būtų susiklosčiusios kitaip, kauniečiai būtų greta pajėgiausiųjų penketo. Tačiau net ir be šių taškų "Žalgiris" šį sezoną buvo toks, kad sulaukė ir savo sirgalių, ir varžovų pagarbos. Seniai taip buvo, kad kauniečius vertintume kaip galinčius įveikti bet ką ir bet kur. Ne veltui jie nutraukė dešimtmečiais besitęsusias nesėkmių serijas (pirmą kartą per aštuoniolika metų įveiktas Maskvos CSKA, po dvylikos metų pertraukos laimėta Tel Avive – aut. past.).

– Kas buvo "Žalgirio" vedliai Eurolygoje?

– Pradėčiau nuo trenerio. Prisimenu Š.Jasikevičiaus, dar kaip žaidėjo, filosofiją. Jis stengėsi ne vien pasižymėti pats, bet ir padaryti taip, kad atsiskleistų komandos nariai. Tokią pačią idėją Šarūnas, nors ir sukandęs dantis, įgyvendino "Žalgiryje". Jis sugebėjo įtikinti savo auklėtinius, kad kiekvienas jų individualiai ir kaip komanda gali pasiekti daugiau. Ankstesniais sezonais būdavo rungtynių, kai žalgiriečiai žengdavo į aikštę tik todėl, kad juos vertė tvarkaraštis – jie nematydavo šansų laimėti. Šiemet tokių epizodų beveik nebuvo. Pamenu, buvęs ilgametis "Žalgirio" treneris Vytautas Bimba iš mūsų reikalaudavo taktinio mąstymo greičio. Tai šiemet šis aspektas buvo beveik optimalus. Jei skaičiuotume sėkmingai pasirodžiusius krepšininkus, galėčiau išvardyti daug. Išskyrus vidurio puolėjus. Visos kitos grandys sužaidė pagal galimybes ar net geriau. Sezonui prasidėjus svyravo beveik visų kauniečių žaidimo kreivė. Tačiau kuo toliau, tuo jie labiau atsiskleidė. Tai  neabejotinas trenerių nuopelnas, nes fantastiškų lyderių jie neturėjo, bet sugebėjo atskleisti geriausias auklėtinių savybes, o svarbiausia – suvienyti juos į tvirtą kumštį. Perfrazuojant buvusį Lietuvos rinktinės gynėją Rimantą Kaukėną, vaikinai palikdavo ant aikštės parketo savo širdį. Jei tą žaidimo lygį ir atsidavimą komanda būtų demonstravusi nuo sezono pradžios… O, broleli, dabar būtume Eurolygos lyderių penkete.

– Ar pritartumėte, kad progresavo ir vyresni, ir jaunesni "Žalgirio" žaidėjai?

– Kai reikėjo, iššovė ir Paulius Jankūnas, ir Edgaras Ulanovas, Kevinas Pangosas, kiti žalgiriečiai. Atskirai paminėčiau Luką Lekavičių. Jis – unikalus žaidėjas. Jei aš vis dar būčiau krepšininkas, nieku gyvu nenorėčiau gynyboje stabdyti būtent jį. Lukas savo energija ir agresyviais veiksmais tiesiog terorizuoja oponentus. Šį sezoną jis, vos įleistas į aikštę, ne kartą sugebėjo pakeisti rungtynių eigą ir visos komandos žaidimo braižą. Tikiuosi, kad kitą sezoną jis taps tikru kolektyvo lyderiu.

– Kokios permainos kauniečiams padėtų kitą sezoną finišuoti tarp aštuonių pajėgiausiųjų Eurolygos klubų ir įsėsti į atkrintamųjų varžybų traukinį?

– Neabejoju, kad vidurio puolėjų pozicijoje bus permainų. Atlikus dar kelias korekcijas ir išsaugojus trenerį Š.Jasikevičių, "Žalgiris" turėtų kilti dar aukščiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių