J. Kazlauskas: einame į priekį, tačiau pamažu (komentaras)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė išlieka neįveikiama. Aštuntąja auka šią vasarą tapo taip pat Europos čempionatui Slovėnijoje besiruošianti Čekijos komanda (69:55).

Lietuviai laimėjo visus keturis rungtynių kėlinius ir tuo pačiu tapo Vilniuje surengto 4 komandų turnyro nugalėtojais. Trečiadienį mūsiškiai iškvojo dramatišką pergalę prieš suomius, o vakar 31 taško skirtumu sutriuškino Rusijos rinktinę. 

Vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas pagarbiai atsiliepė apie oponentų komandą ir teigė, kad jo auklėtiniai eina į priekį. Tiesa, pamažu.

„Varžovai buvo pakankamai stiprūs. Jie žaidžia gana įdomų krepšinį. Didelį postūmį Čekijos krepšiniui davė Nymburgo ČEZ klubo žaidimas VTB Vieningoje lygoje ir Europos taurėje. Tai aukšti žaidėjai, galintys žaisti daugelyje pozicijų.

Laimėjome visus ketvirčius, ne po daug, bet laimėjome. Kai aikštelėje vienu metu yra abu broliai Lavrinovičiai, vienas kitą jaučia daug geriau, nei kiti rinktinės žaidėjai. Kalbant apie Joną Valančiūną ir Donatą Motiejūną, Jonas dominavo, Donatas turėjo mažiau šansų pasireikšti, tačiau žaidė naudingai.

Pamažu einame į priekį. Nebūsiu melagis, nesakysiu, kad Mantas Kalnietis taps vienu geriausių įžaidėjų Europoje. Jis beveik visą savo karjerą žaidė antruoju įžaidėju, todėl jam reikia laiko. Jau prieš pradėdamas dirbti, sakiau, kad reikės laiko. Tai yra ilgas procesas. Man labiau artima asmeninė gynyba, tačiau naudinga kartais pavartoti ir aikštės gynybą“, - kalbėjo strategas.

Statistika

Lietuva: J. Valančiūnas 23, M. Kalnietis 7, L. Kleiza 6,  D. Lavrinovičius, D. Motiejūnas ir M. Pocius po 5, Renaldas Seibutis 4.

Čekija: V. Hrubanas 11, P. Pumprla 10, J. Welschas ir D. Jelinekas po 7, J. Vesely 6.

Pasiruošimą Europos čempionatui rinktinė tęs Graikijoje, kur Akropolio turnyre kitą savaitę susitiks su Italijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei šeimininkų komandomis.

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Martynas Pocius, Jonas Mačiulis, Jonas Valančiūnas ir Robertas Javtokas.

Įsivėlusią klaidą Jonas Kazlauskas kaip mat ištaiso - vietoj J. Valančiūno į aikštę išleidžiamas Linas Kleiza. Pastarasis pasižymi 4 taškais iš eilės. Tritaškį įšauna M. Pocius. M. Kalnietis prideda dar 2 taškus ir rinktinė atitrūksta - 9:2 (5 min).

J. Mačiulis pataiko iš toli paskutinę atakos sekundę. Čekai po truputį atsigauna po mačo pradžioje patirto šalto dušo ir pristabdo vis didėjantį skirtumą. J. Mačiulis užsidirba jau 3 asmeninę pražangą. J. Kazlauskas iš karto atlieka 3 keitimus. Po pirmojo kėlinio rezultatu 14:10 pirmauja Lietuvos rinktinė.

II kėlinys. Rinktinė kelis kartus suklysta ir čekai išlygina rezultatą. Į žaidimą sėkmingai įsitraukia Donatas Motiejūnas - baudos metimais pelno tris taškus, "išrašo" bloką. J. Valančiūnas po varžovų krepšiu taip pat jaučiasi užtikrintai. Sužaidus 15 min. lietuviai priekyje (21:20).

Tiesa, Donatui koją kiša netaiklūs baudos metimai - iš 6 tikslą pasiekė 3. R. Seibučio dvitaškis ir du baudos metimai bei L. Kleizos prasiveržimas didina lietuvių pranašumą iki 6 taškų. Po dviejų kėlinių šeimininkai priekyje 30:24.

Iki didžiosios pertraukos Lietuvos rinktinėje rezultatyviausiai rungtyniavo 7 taškus pelnęs J. Valančiūnas. 6 pridėjo L. Kleiza, 4 R. Seibutis. 

III kėlinys. Čekai ketvirtį pradeda taikliu tolimu šūviu. Kšištofas Lavrinovičius jau kitoje atakoje atsako dvitaškiu. Tuo tarpu Darjušas smeigia tritaškį. M. Pocius prasiveržia sau būdingu stiliumi. Iš toli taiklus ir M. Kalnietis. Sužaidus 25 min. rezultatu 42:33 pirmauja Lietuva.

Po gražaus M. Kalniečio perdavimo 2 taškus iš po krepšio pelno K. Lavrinovičius. Kėlinio pabaigoje lietuvių puolimas vėl ima strigti. Po jo mūsiškai priekyje 46:37.

IV kėlinys. M. Kalniečio reidas. J. Valančiūnas krauna kamuolį iš viršaus, vėliau prideda dar 2 taškus. Big V deda su J. Vesely pražanga. D. Motiejūnas didina lietuvių persvarą iki 14 taškų.

J. Valančiūnas toliau smagina publiką galingais dėjimais. Lietuviai pasirengimo cikle iškovoja 8 pergalę iš eilės. Galutinis rezultatas - 69:55.

Situacija prieš rungtynes

Džiaugsmas. Tai buvo bene gražiausia Lietuvos rinktinės pergalė pasiruošimo cikle. Vakar Jono Kazlausko muštruojami krepšininkai net 82:51 nukalė rusų komandą ir taip reabilitavosi po blankių rungtynių su Suomijos rinktine. Pakilesnės nuotaikos spaudos konferencijoje atrodė ir lietuvių strategas, ir patys žaidėjai. Tiesa, J. Kazlauskas aukštinti savo auklėtinių neskubėjo.

Pratrūko. Vakar mūsiškių gretose labiausiai išsiskyrė 22 naudingumo balus surinkęs Jonas Valančiūnas. Vidurio puolėjas per 21 aikštėje praleistą minutę pelnė 17 taškų, atkovojo 8 kamuolius ir varžovus privertė prasižengti net 9 kartus. Įdomu, ar jaunasis Lietuvos „centras“ išgirdo vakar viešojoje erdvėje nuvilnijusį Arvydo Sabonio pasisakymą. Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas teigė, kad pastaruoju metu Jonas atrodo apsunkęs ir „surobotėjęs“, o jo bandymai fizine jėga perlaužti varžovų gynybą baudos aikštelėje ne visada būna tikslingi. Kaip Big V pasirodys šiandien?

Debesys. Nors lietuviai besiruošdami Europos čempionatui per 7 rungtynes dar nė sykio nesuklupo, tačiau kibirkštys komandos viduje darosi vis akivaizdesnės. Vakar Donatas Motiejūnas po finalinio teisėjo švilpuko salę paliko pats pirmas, kai komanda dar tik rengėsi atsidėkoti ją karštai palaikiusiems sirgaliams. Rungtynėse su rusais pro žurnalistų akis nepraslydo ir Jono Mačiulio bei J. Kazlausko įskeltos žiežirbos.

Žaidėjas mačą pradėjo startiniame penkete, tačiau jau po mažiau nei 3 min. sėdo ant suolo, nuo kurio vėliau nebepakilo. Tuo metu tarp atleto ir trenerio įvyko ne pats švelniausias apsižodžiavimas, tačiau jo turinys, matyt, liks paslaptyje amžinai: „Jonas yra piktas geras žaidėjas, kuris mėgsta paurgzti, tačiau šioje komandoje tai galiu daryti tik aš. Neatskleisiu komandos vidaus dalykų, tegu tai lieka tarp mūsų“, - mįslingai užbaigė Lietuvos rinktinės treneris.

Varžovai: Čekai turnyro Vilniuje metu staigmeną pateikė jau pirmąją dieną, kai netikėtai privertė pasiduoti Rusijos rinktinę 74:72). Šiandieniniai lietuvių varžovai vakar pripažino suomių pranašumą (89:98). Per dvi pastarąsias Europos čempionatui besirengiančių čekų gretose rezultatyviausiai žaidė Tomas Satoransky (vid. 13 tšk), Lubošas Bartonas ir Davidas Jelenikas (po 11) bei Janas Vesely (10).



NAUJAUSI KOMENTARAI

ka reiskia zodis URGS???

ka reiskia zodis URGS??? portretas
Kas urgs šiandien? Lietuva – Čekija 9:2 (I kėl.)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių