J. Valančiūno tobulėjimas gali tapti raktu į „Raptors“ sėkmę

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Už Atlanto“. Šioje rubrikoje nagrinėjamos svarbiausios stipriausios planetos krepšinio lygos (NBA) bei amerikietiško krepšinio aktualijos JAV žurnalistų akimis.

Šiandien Jums pateikiame NBA.com rašančio Johno Schuhmanno straipsnį apie Toronto „Raptors“ tobulėjimą ir būsimajį komandos ramstį – Joną Valančiūną.

Dwane‘o Casey treniruojama „Raptors“ per pastaruosius du sezonus buvo ir gerai puolanti, ir besiginanti komanda. Tiesa, ne vienu metu. Kai vienoje aikštės pusėje žaidėjai dirba, kitoje – ne. Tai yra puiki formulė būti vidutinioke.

„Mes tiesiog turime gerai pulti ir gintis vienu metu, – praėjusį mėnesį sakė DeMaras DeRozanas, jau ilgiausiai komandoje – penkerius metus – rungtyniavęs žaidėjas. – Jei gerai ginsimės, gausime progų pelnyti lengvus taškus. Mes turime labai daug talentingų žaidėjų, kurie gali pelnyti taškų.“

„Raptors“ savo sudėtyje vėl turės daugumą tų žaidėjų, kuriuos turėjo antrojoje praėjusio sezono dalyje. Jie iškovojo 18 pergalių ir patyrė 18 pralaimėjimų po to, kai sausio 30 d. mainų būdu gavo Rudy Gay’ų. Su R.Gay‘umi aikštėje, „Raptors“ yra visai nebloga gynybinė komanda. Rytų konferencijoje turėtų būti atsilaisvinusios kelios vietos atkrintamosiose varžybose ir, jei jie gali žaisti taip, kaip jie žaidė balandį, „Raptors“ kovos dėl vienos iš tų vietų.

„Raptors“, be abejonės, dar nėra baigtas produktas. Naujasis komandos generalinis direktorius Masai Ujiri sugebėjo išmainyti Andrea Bargnani, tačiau vis dar turi palikti savo įspaudą komandos istorijoje. Dabar jis pamatys, ką turi, ir privalės būti kantrus.

Kur jie buvo

2012-2013 metų sezono rezultatas: 34-48.

Rezultatas divizione (vieta konferencijoje): 5 (10).

Puolimo reitingas (vieta NBA): 102,9 (14).

Gynybos reitingas (vieta NBA): 104,7 (22).

Jokia kita komanda gynyboje nepatobulėjo taip kaip 2011-2012 metų sezono metu tai padarė „Raptors“. Tai buvo pirmasis D.Casey sezonas. Iš paskutinės, 30-os, vietos (kurią „Raptors“ užėmė du sezonus, kai komandai vadovavo Jay‘us Triano) komanda šoktelėjo iki 12-os. „Raptors“ varžovams per 100 atakų leisdavo įmesti 8,5 taško mažiau nei prieš tai. Vis dėlto komanda ganėtinai prastai žaidė puolime ir iki vietos atkrintamosiose varžybose „Raptors“ pritrūko 12 pergalių.

Praėjusį sezoną „Raptors“ tapo penkta komanda tarp tų, kurios pagerino savo puolimo reitingą. Toronto ekipa iš 25-os vietos šoktelėjo iki 14-os, tačiau regresavo gynyboje. Komandai trūko dar 14-os pergalių, kad laimėjimų ir pralaimėjimų santykis būtų 50 proc.

„Raptors“ yra viena iš dviejų Rytų konferencijos komandų (kita yra Vašingtono „Wizards“), per pastaruosius penkerius metus nepatekusi į atkrintamąsias varžybas. Taip yra nepaisant to, kad per penkerių metų laikotarpį Bruklino „Nets“, Šarlotės „Bobcats“ ir Detroito „Pistons“ pergalių ir pralaimėjimų santykis yra dar prastesnis.

Kur jie yra dabar

Tai, kad Bryanas Colangelo ir A.Bargnani paliko komandą, rodo Toronte atėjusius naujus laikus. Vis dėlto pats komandos žaidimas pernelyg neturėtų skirtis nuo to, kurį „Raptors“ žaidė praėjusio sezono pabaigoje. Komanda turėjo gauti NBA loterijos šaukimą, tačiau to nebuvo, nes anksčiau jį išmainė tam, kad gautų Kyle‘ą Lowry.

Gavusi R.Gay‘ų, 36 rungtynes „Raptors“ buvo visai kitokia komanda – ji NBA užėmė 21 vietą pagal puolimo ir 14 pagal gynybos reitingą. Tikimasi, kad toliau tobulės praėjusį sezoną NBA debiutavę žaidėjai – nuo jų priklausys, ar komanda žais atkrintamosiose varžybose.

Ypač didelio tobulėjimo tikimasi iš 21-erių metų amžiaus J.Valančiūno. Priešais lietuvio akis bus visas sezonas bei komandos treniruočių stovykla, kurią jis dėl traumos praėjusį sezoną praleido. Jis turi visus reikalingus aspektus, kad galėtų būti komandos puolimo ramstis.

D.DeRozanas NBA vasaros lygos metu pastebėjo, kad J.Valančiūnas sutvirtėjo fiziškai ir patobulino savo žaidimą. Gynėjas teigė, kad „tai tik padės pakelti mūsų žaidimo lygį“ bei pavers „Raptors“ į „visapusiškai sukomplektuotą komandą“.

Didžiausia kliūtis

Jei nekreipsime dėmesio į pustrečio mėnesio atkarpą, „Raptors“ būtina surasti būdų pelnyti taškus. Tiek D.DeRozanas, tiek R.Gay‘us gali tai padaryti, tačiau jie abu yra prasti metikai, todėl nepapildo vienas kito.

D.DeRozanas, per karjerą pataikęs 24 proc. tritaškius, dirbo ties metimo tobulinimu, nes jis supranta, kad nuo to priklauso jo ir komandos žaidimo tobulėjimas.

„Šią vasarą labai sunkiai dirbau ties tuo. Manau, kad prieš šio sezono pradžią dėl savo taiklumo jaučiuosi daug ramiau nei bet kada anksčiau“, – sakė jis.

Tuo metu R.Gay‘ui buvo atliekama korekcinė akių operacija, kuri turėtų jam bent iš dalies padėti susitvarkyti su nestabiliu metimu. Taip pat, kaip ir J.Valančiūnas, žingsnį į priekį šį sezoną turėtų žengti Terrence‘as Rossas. Vėlgi tęstinumas yra svarbiausia.

„Dabar mes turėsime pilną treniruočių stovyklą, visą pasiruošimą sezonui. Todėl viskas, ką galime padaryti, tai tobulėti. Mes suprantame vienas kito žaidimą ir kur norime matyti kamuolį“, – teigė D.DeRozanas.

Kur jie eina

Nors vienintelis didelis pasikeitimas įvyko komandos biure, „Raptors“ komandai tai bus pereinamasis sezonas. Kol M.Ujiri neatliko savo kito veiksmo, mes nežinome, kokia kryptimi jis nori vesti savo komandą. Jei kitą vasarą R.Gay‘us nuspręstų nutraukti sutartį su ekipa, M.Ujiri būtų tinkamoje situacijoje imtis veiksmų.

Turėdama atletišką gynėjų liniją, „Raptors“ bus akiai maloni komanda. „Raptors“ tikrai gali žengti kitą žingsnį į priekį, jei jie sugebės tęsti tobulėjimą, kokį jie parodė kovą ir balandį.  Arba jei J.Valančiūnas ir toliau rungtyniaus taip, kaip rungtyniavo vasaros lygoje ir įrodys, kad gali būti komandos gynybos ir puolimo ramstis.

Jaunojo vidurio puolėjo tobulėjimas tikrai padės nuspręsti, kokia kryptimi eina „Raptors".


Šiame straipsnyje: Jonas ValančiūnasRaptorsNBA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių