J. Kaušaitė grįžta į krepšinio rinktinę kaip trenerė

Jurgita Kaušaitė grįžta į Lietuvos moterų krepšinio rinktinę – 1997-ųjų Europos čempionė dirbs trenerių štabe. "Man tai – ir staigmena, ir didelė garbė, atsakomybė", – pabrėžė daugiau nei dešimt metų Švedijoje gyvenanti krepšinio specialistė.

J.Kaušaitę savo asistente pasirinko neseniai antrą kartą Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vyriausiuoju treneriu tapęs Mantas Šernius.

Pernai rudenį J.Kaušaitei buvo patikėtas Švedijos krepšininkių rinktinės vairas – jį lietuvė perėmė iš Larso Johanssono ir tapo pirmąja Lietuvos krepšinio trenere moterimi, vadovavusia užsienio šalies nacionalinei komandai.

2006–2007 m. Ukrainos moterų krepšinio rinktinės trenerių štabe dirbo kita 1997-ųjų Europos čempionė Dalia Kurtinaitienė, bet tik asistente.

Deja, švedėms, kaip ir Lietuvos krepšininkėms, atranka į 2017 m. Europos čempionato finalo turnyrą susiklostė nesėkmingai ir šiemet pavasarį Švedijos krepšinio federacija, dar nepasibaigus kvalifikacinių varžybų ciklui, netikėtai nutraukė sutartį su J.Kaušaite.

– Iki šiol neišgirdau oficialių to sprendimo argumentų, niekas man tiesiai neįvardijo priežasčių, kodėl taip įvyko. Juolab kad sutartis turėjo galioti dvejus metus. Kelias savaites jaučiausi prislėgta, tačiau laikas – geriausias gydytojas. Atslūgus emocijoms pasakiau sau: reikia eiti toliau į priekį, – sakė J.Kaušaitė, šiuo metu treniruojanti Stokholmo "Alvik" klubo krepšininkes.

"EuroBasket 2017" atrankos I grupėje švedės 52:75 ir 45:93 pralaimėjo ispanėms, 59:49 nugalėjo Suomijos rinktinę ir, likus paskutinėms rungtynėms su kaimynėmis suomėmis, turi tik labai menkų teorinių šansų iškovoti kelialapį į finalo turnyrą.

– Suprantu: nepateisinome lūkesčių. Tačiau žaidėjas persekiojo traumos, atrankos varžyboms rengėmės be kontrolinių rungtynių. Be to, mums grupėje teko ispanės – varžovės – jų niekada niekas netrokšta, kurios šiemet Rio de Žaneiro olimpiadoje nužygiavo į finalą ir pralaimėjo tik amerikietėms, – teigė "Kauno dienos" pašnekovė.

– Kodėl Švedijos krepšinio federacijos vadovai buvo pasirinkę būtent jus? Kokius tikslus jums kėlė?

– Ieškojo specialisto, kuris dirbtų Švedijoje, gerai žinotų vietos žaidėjų rinką. Aš treniravau ir šalies jaunučių, ir jaunimo merginų rinktines, nuo 2011-ųjų dirbau moterų rinktinės vyriausiojo trenerio asistente. Tikslai buvo aiškūs – pasirodyti geriau nei 2015-ųjų Europos čempionato finalo turnyre, kai švedės laimėjo tik vienas rungtynes ir užėmė keturioliktą vietą. Tačiau šį kartą dar labiau nepasisekė.

– Kaip ir Lietuvos rinktinei.

– Labai skaudu, kad lietuvės jau prarado visas viltis kitąmet vykti į Čekiją. Sunku pasakyti, kodėl taip atsitiko. Apmaudas – ypač stiprus, nes Lietuvos komanda – nuolatinė Europos čempionatų dalyvė, todėl jai galioja aukščiausio lygio standartai ir kiekviena nesėkmė – po didinamuoju stiklu. Man labiausiai gaila žaidėjų – jos rinktinei atidavė visas jėgas, sveikatą. Aš – visa širdimi su jomis. Pasistengsiu atvykti į paskutines mūsiškių rungtynes su slovėnėmis.

– Tačiau lapkričio 19-osios dvikova mūsų komandai – nieko nelemianti, ji itin svarbi tik Slovėnijos krepšininkėms.

– Nesutikčiau, kad rungtynės su slovėnėmis – visiškai bereikšmės. Padėties atrankos A grupėje požiūriu – taip, tačiau žaidėjoms – ne. Atstovauti rinktinei – ypatinga misija, ypač jaunoms krepšininkėms, norinčioms joje įsitvirtinti. Kita vertus, Slovėnijos komandai pergalė reikalinga kaip oras, todėl tai nebus šiaip pasižaidimas – varžovės kausis iš visų jėgų, mūsiškių laukia rimtas išbandymas.

– Kokiais keliais Švedijoje žaidėjos patenka į jaunimo ir suaugusiųjų rinktines?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių