Iššūkiai lietuvaičių ryžto neištirpdė

Lietuvos jaunučių krepšinio rinktinė vakar baigė pasirodymą pirmajame Europos čempionato etape. 16-metės merginos D grupėje pažino ir pergalės skonį, ir pralaimėjimo kartėlį, tačiau žengė į atkrintamąsias varžybas.

Rytoj – aštuntfinalis

„Always“ Europos jaunučių (iki 16 metų) merginų pirmenybės Kaune įgauna pagreitį. Tris dienas iš eilės kovojusios ekipos, šiandien trumpai atsikvėps, o rytoj jau stos į aštuntfinalio mūšius.

D grupėje penktadienį Lietuvos rinktinė įveikė Danijos ekipą – 71:58 (21:7, 20:20, 10:18, 20:13), tačiau kitą dieną 49:66 (16:16, 8:21, 17:12, 8:17) turėjo pripažinti Rusijos pranašumą.

„Minėjau, kad greičio, ūgio ir jėgos aspektais mes nusileidžiame rusėms, ypač gindamosi, – sakė lietuvių treneris Tadas Stankevičius. – Bandėme tai kompensuoti netikėtumais ir kai mums tai pavykdavo, pasiekdavome teigiamą arba bent jau lygų rezultatą. Vis dėlto turėjome labai daug problemų po krepšiu. Gal dėl trumpo atsarginių suolo, gal dėl nuovargio. Mūsų aukštaūgės nesugebėjo atlaikyti atletiško varžovių žaidimo.“

Intriga – 1-ajame kėlinyje

Lietuvės sunkiai pradėjo rungtynes ir įpusėjus pirmajam kėliniui atsiliko 2:10. Po Urtės Čižauskaitės tritaškio ir taiklių baudų metimų rezultatas tapo lygus (12:12). Antrojo kėlinio pradžioje varžovės vėl spurtavo ir nutolo (18:28).

Po ilgosios pertraukos žaidimas išsilygino, bet rusės išlaikė sau palankų pranašumą. Lietuvėms prastai sekėsi mėtyti baudas ir tai neleido sumažinti deficito. Rusės iki susitikimo pabaigos išsaugojo dviženklę persvarą ir iškovojo antrąją pergalę.

Nebuvome rungtynių ir nesame čempionato favoritės. Mes džiaugiamės žiūrovais, kurie mus palaiko. Norime, kad jie ateitų ir kitose rungtynėse mes vėl kovosime, nes kitų variantų nėra.

Lietuvos rinktinei daugiausia taškų pelnė Gedvilė Savostaitė 13, Audronė Zdanevičiūtė 11, Simona Visockaitė 10 (11 atk. kam.), Urtė Čižauskaitė ir Klaudija Janionytė – po 6.

Rusijai: Darija Anikina 19 (12 atk. kam.), Darija Gončarova 13 (10 atk. kam.), Nina Ulčenkova 10.

Palaikymas – svarbu

„Puolimo metu manęs visiškai netenkino įžaidėjų darbas, jų atakos. Yra labai daug klaidų, kurios iš karto pavirsta dviem taškais ir daug darbo, įdėto ginantis, nueina šuniui ant uodegos. Toks ir rezultatas, – atsiduso T.Stankevičius. – Nebuvome rungtynių ir nesame čempionato favoritės. Mes džiaugiamės žiūrovais, kurie mus palaiko. Norime, kad jie ateitų ir kitose rungtynėse mes vėl kovosime, nes kitų variantų nėra. Turime būti aktyvios, kibios, tik tai yra raktas į sėkmę“, – dėstė treneris.

Pirmajame mače su Danijos ekipa lietuvių gretose labiausia pasižymėjo 18 taškų pelniusi U. Čižauskaitė (9 atk. kam.), 15 – S.Visockaitė (18 atk. kam.), 12 – A.Zdanevičiūtė, 9 – K.Janionytė (6 klaidos).

Vakar Rusijos komanda egzaminavo danes, o lietuvės kibo į atlapus vokietėms. Antradienį šešiolika čempionato dalyvių pratęs kovą aštuntfinalyje, o jau kitą dieną nugalėtojų laukia ketvirtfinalio akistatos, pralaimėjusiųjų – mačai dėl 9–16 vietų.

Šėlo su sirgaliais

Pirmenybės Kaune, besitęsiančios ir visą šią savaitę, prasidėjo nuotaikinga švente. Prieš pirmąjį lietuvių mačą sirgaliai kartu su šalies moterų ir vyrų ekipų atstovais dalyvavo čempionato atidarymo šventėje.

Prie arenos įsikūrusioje fanų zonoje sirgaliai išmėgino rankos taiklumą kartu su Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės krepšininkais - Edgaru Ulanovu ir Donatu Motiejūnu bei moterų rinktinės narėmis - Santa Okockyte, Mante Kvedaravičiūte, Kriste Druskyte ir Gintare Petronyte. Mankštą renginio svečiams pravedė čempionato ambasadorė Lina Brazdeikytė ir krepšininkė Dalia Belickaitė.

„Kai grįžti į Lietuvą, visada norisi atiduoti duoklę fanams. Tikiuosi, kad visi keliaus į Sporto halę palaikyti merginų rinktinės, nes ne kiekvienais metais Europos čempionatas vyksta Lietuvoje, Kaune. Tai didelis renginys ir labai džiaugiuosi, kad turime tokią galimybę“, – sakė D.Motiejūnas.

Sirgaliai kartu su krepšininkais galynėjosi įvairiuose konkursuose ir dalijosi originalius Lietuvos rinktinės „Nike“ marškinėlius, bilietus į kontrolines rinktinės rungtynes su Latvija bei krepšinio kamuolius. Ypač atkakli kova užvirė „karavano“ rungtyje, kurios finale E.Ulanovas sulaukė sirgaliaus iššūkio ir laimėjo tik po atkaklios kovos.

„Tas šansas gali būti vienintelis mūsų mergaitėms, todėl manau labai svarbus visų palaikymas, nes jos žaidžia Lietuvoje. Aš pats puikiai pajutau tą palaikymą, kai žaidžiau už jaunimo rinktinę. Matyti, kad mes, lietuviai, gyvename krepšinio šalyje“, – sakė Kauno „Žalgirio“ ekipos puolėjas.

Renginio kulminacija tapo bendras visų susirinkusių rekordo siekimas. Šventės metu užfiksuotas rezultatas – 89 kamuolį varinėję žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių