Gudrusis lapinas: o kur nestandartiniai sprendimai?

Vadinamosios auksinės kartos žalgiriečiams Kauno ekipos rungtynės Eurolygoje – išskirtinė šventė, o mūšiai su CSKA – bene patys svarbiausi per sezoną. Užvakar ir jie, ir kiti gerbėjai vos netapo didžiausios šio sezono sensacijos liudininkais, bet kauniečiai po pratęsimo 97:99 krito Maskvoje.

Švaistė progas

Dar vienos gerai sužaistos rungtynės, dar vienas apmaudus pralaimėjimas. Tokiu ritmu Lietuvos čempionai šiemet žygiuoja tarptautinėje arenoje. Praėjusio sezono didžiausiu Eurolygos atradimu tapę žalgiriečiai šiemet niekaip nepagauna pergalių bangos. 8-ajame turnyro ture jų sąskaitoje lieka 3 pergalės, nors jų galėjo būti bent keletu daugiau.

Ir trečiadienį Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai parodė raumenis bei charakterį vienai Eurolygos lyderių CSKA ekipai, tačiau "Megasport" areną paliko nunarinę galvą.

Iki mačo Maskvoje pabaigos likus porai minučių, kai po Mariaus Grigonio tritaškio svečių pranašumas priartėjo prie dviženklio (80:71), atrodė, kad Rusijos čempionų kapituliacija neišvengiama. Tada savo žodį tarė Sergio Rodriguezas, įsūdęs du tritaškius paeiliui bei pridūręs dvitaškį, o pergalę galėjęs išplėšti Nate’o Walterso metimas tikslo nepasiekė – 86:86. Pratęsimo metu istorija pasikartojo. Vėl lygi kova iki paskutinės minutės, vėl skaudus S.Rodriguezo kirtis iš toli, o likus 18 sek. paskutiniai tapę rusų baudų metimai. Dar sykį laisvas tritaškį išmetęs N.Woltersas ir vėl šansu nepasinaudojo.

Treneris savikritiškas

"Mūsų fronte – nieko naujo, toliau dalijame pergales. Atidavėme laimėtas rungtynes", – savikritiškai pripažino "Žalgirio" treneris.

"Per paskutines minutes porą sykių pamiršome derinį, porą sykių susidūrę su silpnu gynėju metėme kamuolį, melsdami Dievo, kad jis įkris. Bet čia nėra bažnyčia, čia reikia viską absoliučiai pasiimti. Ateini ir pasiimi. Arba pasiima varžovas. Šiuo metu viską pasiima varžovai", – pyktelėjo Šaras.

Auksinės žalgiriečių kartos atstovas Sergejus Jovaiša pateikė ir kitokių nesėkmės argumentų.

"Pasigedau nestandartinių sprendimų stabdant CSKA lyderius", – teigė Gudriuoju lapinu pramintas buvęs garsus krepšininkas.

Kaunasi, bet pralaimi

– Sergejau, kas lėmė apmaudų žalgiriečių pralaimėjimą Maskvoje?

– Smulkios detalės, ne tik techninės, bet ir psichologinės. Mūsų komandoje didžiausia problema – trūksta nestandartinio mąstymo, nenuspėjamų sprendimų. Tarkime, jei žinai, kad žaidėjas yra pavojingesnis nuo tritaškio linijos ar, atvirkščiai, sėkmingai veržiasi į dešinę pusę, reikia plano, kaip jį pristabdyti. Bet greta to būtini ir nestandartiniai individualūs ėjimai. Prieš pavojingą varžovą su kamuoliu, kuris ketina atakuoti, galima žaisti ir psichologinius žaidimus. Taip pasirengiant efektyviau apriboti jo veiksmus. Ne viename Eurolygos klube yra tokie gudrūs gynėjai. Gaila, kad mūsų komandoje tokio nėra.

– Manote, kad psichologiniai žaidimai būtų sustabdę tokį patyrusį snaiperį kaip S.Rodriguezas?

– Savaime suprantama, kad po laiko patarinėti ir analizuoti situaciją yra lengviau. Manau, ir žalgiriečiai antrą kartą taip lengvai savo 9 taškų persvaros neiššvaistytų. Vis dėlto, žinant, kad ispanas tikrai mes tritaškį, reikėjo atimti iš jo tokią galimybę. Geriau jau tegul veržiasi po krepšiu, kur, sėkmės atveju, įmes ne tris, o du taškus. Ir turės atlikti sunkų metimą per aukštaūgių rankas. O dabar jis mūsiškius elementariai apgavo. Pasinaudojo užtvara ir susmaigstė tritaškius. Šiuos ispano veiksmus reikėjo pasunkinti.

– Šiandien "Žalgiris" savo aikštėje priims vieną silpnesnių Eurolygos komandų – Maskvos srities "Chimki". Ar pagaliau pavyks nutraukti savo sienų užkeikimą?

– Aš to tikiuosi prieš kiekvienas rungtynes Kaune. Svarbiausia, kad nesibaigtų kaip prieš porą sezonų, kai vyrai laimėdavo išvykose, bet namuose gaudavo į kaulus, o sezono pabaigoje pritrūko vienos ar poros pergalių iki kito etapo. Kol kas tie jų laimėjimai išvykose gelbsti visą turnyrinę situaciją, minimalų rezervą dar turime. Bet reikia laimėti ir namuose. Kitaip prie savo tiesioginių konkurentų nepriartėsime.

– Ar įžvelgiate ir pozityvių momentų?

– Žinoma! Mane guodžia tai, kad nė vienose iš aštuonių rungtynių nematėme nuleistų žalgiriečių rankų. Jie visada kovėsi iki pabaigos. Kova verda bekompromisė, vyrai rodo charakterį. Tai geras ženklas. Rezultatai yra nekokie, liūdna ir tai, kad klaidos kartojasi. Tačiau turime pripažinti, kad pas mus legionieriai atvažiuoja ne būdami pripažinti meistrai, o tik mokiniai, kurie turi dar daug ko išmokti. Eurolygoje pamokos brangiai kainuoja.


Šiame straipsnyje: CSKAkrepšinisŽalgiris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių