E. Žukauskas: tikiuosi lietuvių pergalės

"Italijoje žaidžiau seniai, bet šioje šalyje vis dar apsilankau – pas senus draugus", – sakė Eurelijus Žukauskas, nekantriai laukiantis italų ir lietuvių dvikovos "EuroBasket" ketvirtfinalyje.

"Italijoje žaidžiau seniai, bet šioje šalyje vis dar apsilankau – pas senus draugus", – sakė Eurelijus Žukauskas, nekantriai laukiantis italų ir lietuvių dvikovos "EuroBasket" ketvirtfinalyje.

Lietuvos ir Italijos krepšininkai susitiks šiandien Lilio (Prancūzija) "Stade Pierre-Mauroy" arenoje. Akistatos kaina – vienas arba du žingsniai iki Europos čempionato medalių ir bilietas į ikiolimpinį atrankos turnyrą.

42-ejų metų E.Žukauskas dar nepamiršo žūtbūtinės vertės rungtynių skonio. Tokių netrūko nei 2003-iųjų Europos čempionato finalo turnyre Švedijoje, nei Atlantos ir Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse.

Italijoje klaipėdietis žaidė vieną sezoną, tačiau jis įsirėžė į atmintį giliau nei ilgesni laikotarpiai kituose klubuose.

"Pamenu, sunkus sezonas buvo – ir Bolonijos klubui, ir man asmeniškai. Komanda buvo tapusi Italijos čempione, pilna žvaigždžių, įpratusi laimėti viską. Tačiau padėtis pasikeitė, iniciatyvą perėmė kitos ekipos. Man tie metai buvo pirmi užsienyje, nemokėjau kalbos, traumą patyriau… Kita vertus, Italijoje užsigrūdinau, supratau, kokia yra legionieriaus duona", – sakė "Kauno dienai" E.Žukauskas.

– Eurelijau, kokį įspūdį susidarėte apie Lietuvos rinktinę šiemetiniame Europos čempionate?

– Banguojame ir banguojame, bet svarbiausia, kad laimime. Labai džiaugiausi mūsiškių pergale prieš gruzinus, tačiau svarbiausia, kad mes – ketvirtfinalyje.

– Ko trūksta mūsų komandai?

– Aštuntfinalyje nesuklupome tik Jono Mačiulio dėka. Dar Paulius Jankūnas gerai sužaidė. Trūko kitų rinktinės krepšininkų indėlio, nors nesakyčiau, kad vyrai nesistengė. Tiesiog nesisekė. Labai pasigendu taiklių tritaškių. Jų visada pažerdavome, o šiemet – nekrenta.

– Kaip manote, ar J.Mačiulis pakartos savo šou per dvikovą su italais?

– Jonas sveikatos turi pakankamai, bet ir krūvio jam – su kaupu. Po paskutinių grupės rungtynių su čekais jis vos paliko aikštę savo kojomis. Gerai, kad vyrai gavo porą dienų atsikvėpti. J.Mačiulis tokio charakterio, kad kausis bet kuriuo atveju. Tačiau būtina, kad pagaliau pradėtų sektis ir Renaldui Seibučiui, ir Manto Kalniečio metimai dažniau pasiektų tikslą. Svarbu, kad jie neprarastų pasitikėjimo savo jėgomis, nesiliautų atakavę krepšį. Pamenu, net ir Šarūnui Jasikevičiui pasitaikydavo juodų dienų, bet jis nenustodavo metęs ir galiausiai surengdavo tokias serijas, kad būdavo gražu žiūrėti.

– Su rinktine esate žaidęs ne vieną ketvirtfinalio mačą. Ar šis etapas kuo nors išskirtinis?

– Būtent ketvirtfinalyje sprendžiasi, ar gausi šansą kautis dėl medalių, ar grįši namo tuščiomis. Atsakomybė ir psichologinė įtampa – didžiulė. Kol kas mūsiškiai su tuo neblogai tvarkėsi. Manau, italai – įveikiami varžovai, kaip kad buvo gruzinai ar čekai.

– Italijos rinktinė jau laimėjo ketverias rungtynes iš šešerių. Kuo pavojinga ši komanda?

– Pirmiausia reikės apsiginti nuo italų tritaškių, nes atakuoti iš toli yra kam. Snaiperiai – ne vien gynėjai, bet ir aukštaūgiai – Danilo Gallinari, Andrea Bargnani. Dėl to bus sunkiau Jonui Valančiūnui, kuris turės atsitraukti toliau nuo krepšio. Mūsų trenerių štabas privalės parengti veiksmingą taktiką. Svarbiausia, kad italai neperimtų iniciatyvos – tuomet juos, kaip ir daugumą pietiečių, labai sunku sustabdyti. Geras pavyzdys – gruzinai. Be to, Italijos krepšinis po tam tikro nuosmukio kyla aukštyn, ši žaidėjų karta – talentinga. Kad ir kaip būtų, viliuosi, kad ketvirtfinalį laimėsime mes. Nebūtinai triuškinama persvara, užteks ir vieno taškelio.


Italijos rinktinė

Gynėjai, įžaidėjai: Amedeo Della Valle (ūgis 194 cm) ir Pietro Aradori (195 cm, abu – Emilijos Redžo "Grissin Bon"), Marco Belinelli (196 cm, Sakramento "Kings"), Andrea Cinciarini (193 cm, Milano "EA7 Emporio Armani"), Danielis Hackettas (199 cm, Pirėjo "Olympiakos").

Puolėjai: Luigi Datome (202 cm, Stambulo "Fenerbahce"), Nicolo Melli (205 cm, Bambergo "Brose Baskets"), Achille Polonara (203 cm, "Grissin Bon"), Alessandro Gentile (200 cm, "EA7 Emporio Armani"), Danilo Gallinari (208 cm, Denverio "Nuggets").

Vidurio puolėjai: Andrea Bargnani (212 cm, Bruklino "Nets"), Marco Cusin 211 cm, Kremonos "Vanoli").

Vyriausiasis treneris Simone Pianigiani.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Test
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių