Buvęs A. Karnišovo treneris: ateityje jis dirbs NBA strategu

Artūras Karnišovas praėjusią savaitę tapo bene aukščiausias pareigas krepšinio pasaulyje užimančiu lietuviu. Jis prisijungė prie Denverio „Nuggets“ komandos ir tapo šio klubo generalinio vadybininko asistentu.
Tokios pareigos – vienas gerbiamiausių ir aukščiausių NBA klubuose. Tačiau lietuvis tuo tikrai neturėtų apsiriboti, įsitikinęs jo buvęs treneris P.J. Carlesimo.

„Jis buvo žvaigždė Europoje, žvaigždė čia koledže, dirbo NBA biure. Kas turi geresnę reziumė? – klausė Carlesimo. – Ir esu tikras – jis tikrai nesustos. Jo laukia dar aukštesnės pareigos. Jis greičiausiai bus kitas užsienietis generalinis vadybininkas.“

Vienas užsienietis, Nigerijoje gimęs Masai Ujiri, šį sezoną buvo išrinktas geriausiu NBA klubo vadovu. „Nuggets“ komandai vadovavęs Ujiri vasarą pakėlė sparnus į Torontą, o Denveryje jo vietą užėmė Timas Connelly.

Jaunas, 36 metų amerikietis, į savo asistentus pasikvietė Karnišovą, penkerius metus dirbusį Hjustono „Rockets“ komandoje, iš pradžių tarptautiniu skautu, o paskui – skautų vadovu.
„Jis turi pažinčių visame pasaulyje ir tai didelis jo privalumas, – teigė Connelly. – O Artūro krepšinio žinios apskritai neaprėpiamos.“

Tokie komplimentui žeriami žmogui, kuris 1990 metais į Ameriką atvyko praktiškai nemokėdamas angliškai. Jis tapo pirmuoju lietuviu NCAA ir pirmuoju žaidėju studentų lygoje iš buvusios Sovietų Sąjungos.

Kelią į Ameriką Karnišovui atvėrė Šarūnas Marčiulionis. 1990 metais jis Buenos Airėse susitiko su tuo metu Seton Hallo universiteto krepšinio komandą treniravusiu Carlesimo ir jam pareiškė, kad Lietuvoje yra jaunas gabus krepšininkas, norintis tobulėti Amerikoje.

„Mes priėmėme Artūrą jo nė nematę, – prisimena Carlesimo, – Ir sakyčiau, kad tai pasiteisino – jis buvo vienintelis Seton Hallo žaidėjas, žaidęs starto penkete visus ketverius metus, kai mes pasiekėme atkrintamąsias. Be to, nė kiek nemokėdamas angliškai, kai atvyko į šalį, jis dukart tapo geriausiu studentu geriausioje NCAA konferencijoje.“

„Galima sakyti, kad man ši patirtis labai padėjo – Seton Halle susitikau žmoną, po to dirbau NBA, įleidau čia šaknis. Mane iki šiol vadina Džersio vaikinu“, – pasakojo Karnišovas.

Po sėkmingos karjeros koledže, Karnišovas neišgirdo savo pavardės NBA naujokų biržoje, tačiau tapo vienu geriausiu Europos krepšininkų XX a. pabaigoje. 1996 metais jis buvo išrinktas geriausiu FIBA krepšininku.

Nuo 2003 iki 2008 metų Karnišovas dirbo NBA biure, o dabar pradeda itin atsakingą darbą antrame NBA klube. Jeigu išsipildys Carlesimo prognozes, Karnišovui viskas dar prieš akis.


Šiame straipsnyje: Artūras KarnišovasNBANuggets

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių