Ar „Žalgiris“ dar kandžiosis?

Iki Kauno "Žalgirio" kelionės Eurolygoje pabaigos šį sezoną liko vos trys žingsniai. Visi jie – su gerokai galingesniais ir turtingesniais oponentais. Savaitgalį Lietuvos čempionai Pirėjuje prarado net teorines viltis tęsti kovą dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Ar tai reiškia, kad daugiau tarptautinių pergalių šį sezoną nebeišvysime?

Ateinantį penktadienį namuose – su Maskvos srities "Chimki", balandžio 1 d. Maskvoje – su CSKA ir balandžio 7 d. – savo aikštėje su "Barcelona". Tai ir viskas, ką šį sezoną nuveiks žalgiriečiai. Net ir nugalėję visus likusius varžovus, Kauno krepšininkai nebepakiltų iki 4-osios pozicijos F grupėje – būtent tiek klubų iš aštuonių pateks į ketvirtfinalį.

Paskutinius šansus kautis dėl išgyvenimo turnyre iš jų atėmė Pirėjo "Olympiakos". Eurolygos vicečempionai penktadienį savo tvirtovėje triumfavo užtikrintai 74:59 ir pasiekė revanšą už pralaimėjimą Kaune 55:75. Po 11 turų "Top 16" etape Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai su 2 laimėjimais liko grupės dugne, o Pirėjo ekipa su 5 pergalėmis žengia šešta.

Apie "Žalgirio" problemas ir perspektyvas Eurolygoje kalbėjomės su treneriu, buvusiu žalgiriečiu Algirdu Braziu.

– Žalgiriečiai Pirėjuje startavo neblogai, laimėjo pirmąjį ketvirtį. Kodėl paskui staiga intriga išgaravo?

– Atvirai sakant, rungtynės žiūrovams nebuvo įdomios. "Olympiakos", nors ir nebeatrodo kaip nuolatinė finalo ketverto turnyrų dalyvė, lieka viena geriausiai besiginančių ekipų. Ypač žaisdama namuose ji taip supančioja varžovus, kad nei pati žaidžia, nei kitiems leidžia.

– Kauniečiai ypač baiminosi Vassilio Spanoulio, tačiau jį iš dalies pavyko izoliuoti. Kodėl tai nepadėjo?

– V.Spanoulis – išties pavojingas krepšininkas. Prisiminkite, kiek komandų jis vienas nuskandino. Tačiau taip buvo anksčiau. Vis dėlto amžius daro savo. Deja, vėl tenka grįžti prie tos pačios temos. "Žalgiris" turi normalių metikų, tačiau tokio, kuris pataikytų stabiliai, kaip pernai Jamesas Andersonas ar Artūras Milaknis, šiemet nėra. Ta bėda, matyt, liks iki sezono pabaigos.

– Naujasis įžaidėjas Jerome Randle'as nepataikė nė vieno iš 6 dvitaškių ir vienintelio tritaškio. Ar toks tragiškas amerikiečio pasirodymas nekelia nerimo?

– Galima kalbėti ne tik apie vieną jo pasirodymą. Kai J.Randle'as atvyko į Lietuvą, man atrodė, kad jis bus kitoks. Maniau, kad legionierius dažniau imsis iniciatyvos, patemps komandą. Taip, jis atrodo solidžiau už jaunus įžaidėjus: Kasparą Vecvagarą ar Luką Lekavičių. Tačiau ypatingo lygio skirtumo nepajutau.

– Jei jau kritikuojame įžaidėjus, ką tada kalbėti apie atakuojančius gynėjus: Martyną Pocių, Renaldą Seibutį ar Olivier Hanlaną?

– Mane juokina kalbos, kad štai M.Pocius atsigauna, nes puikiai sužaidė su "Lietkabeliu". Baikite tas šnekas. Visą sezoną vyksta tas pats. Iš Martyno arba Renaldo buvo tikėtasi, kad jie temps komandą, bet niekas nesikeičia. Eurolygoje jie nepatempia. O.Hanlanas iki Naujųjų metų žaidė tikrai gerai. Vėliau įvyko bėda – išėjo Mantas Kalnietis ir kažkuriuo metu liko tik L.Lekavičius. Todėl treneriai įžaidėjo pozicijoje bandė O.Hanlaną. Jis ten nesijautė patikimai, o vėliau, grąžintas į įprastinę vietą, prarado pasitikėjimą ir ten. Kanadietis išsimušė iš žaidimo ritmo, į kurį negrįžta iki šiol.

– Žalgiriečiams liko vos trejos rungtynės. Būkime atviri: liko tik formalumai, o apie pergales galime nesvajoti?

– Pažiūrėkime, kurie varžovai liko. Rungtynės su CSKA Maskvoje. Apie pergalę čia nė kalbos nėra. CSKA – bene solidžiausia Eurolygos komanda. "Chimki" krepšininkai į Kauną atvažiuos ne visai ramūs. "Chimki" – emocijų komanda. Jei leisi jiems įsibėgėti, paskui nebesustabdysi, pervažiuos kaip volas. Tačiau dabar jie yra savotiškoje psichologinėje duobėje – pralaimi ir Eurolygoje, ir VTB lygoje. Tad Kaune turėtų būti rimta kova. Bent jau tokią galimybę žalgiriečiai tikrai turi. Paskutiniame ture į Kauną atvažiuos "Barcelona". Žvelgiant į turnyro situaciją atrodo, kad jiems tai bus svarbios, jei ne lemiamos rungtynės. Tokių rungtynių galingieji nepralaimi. "Žalgiriui" tikėtis dovanų – naivu.


Statistika

Pirėjo "Olympiakos"–"Žalgiris" 74:59 (14:15, 25:15, 19:11, 16:18). Taikos ir draugystės arena, Pirėjus. 7 500 žiūrovų.

"Olympiakos": G.Printezis 17, K.Papanikolaou 11, D.Hackettas ir N.Milutinovas po 9, V.Spanoulis 8 (4/10 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 6 rezultatyvūs perdavimai), D.J.Strawberry 7, D.Johnsonas-Odomas 4, I.Papapetrou 3, D.Agravanis, V.Mantzaris ir H.Warrickas po 2, O.Hunteris (11 atkovotų kamuolių) taškų nepelnė.

"Žalgiris": I.Vougioukas 14, P.Jankūnas 12 (7 atkovoti kamuoliai), B.Motumas 7, E.Ulanovas (0/4 dvitaškių, 0/3 tritaškių) ir O.Hanlanas po 6, J.Randle'as (0/6 dvitaškių, 0/1 tritaškių, 5 atkovoti kamuoliai) ir K.Vecvagaras po 3, M.Pocius (0/2 dvitaškių, 0/3 tritaškių), R.Seibutis, M.Sajus ir L.Lekavičius po 2 (S.S.Vene taškų nepelnė).

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 19/44 (43 proc.) ir 13/36 (36 proc.), tritaškių – 7/25 (28 proc.) ir 2/14 (14), baudų metimų – 15/19 (79) ir 27/30 (90). Atkovota kamuolių – 42 ir 38, perimta – 6 ir 4. Klaidos – 10 ir 14. Rezultatyvūs perdavimai – 16 ir 11. Blokuoti metimai – 4 ir 3.


Šiame straipsnyje: Žalgiriskrepšinissportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių