Lietuvos rinktinės puolimo banga nubloškė švedus (komentaras)

Europos čempionatui Slovėnijoje besirengianti Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė iškovojo trečiąją pergalę draugiškų rungtynių cikle. Jono Kazlausko auklėtiniai 97:69 (28:26, 34:11, 22:17, 13:15) sutriuškino Švedijos nacionalinę komandą, rašo krepšinis.net.

„Po paskutinių rungtynių padarėme išvadas. Švedams buvo sunku, kadangi jiems buvo pirmosios rungtynes pasiruošimo cikle. Žinojome, kad jie – geri snaiperiai. Nepavyko sustatyti žaidėjų ties tritaškio linija, tačiau puiku, kad rungtynes baigėme su ugnele. Vis dar neišsprendžiame problemos su perdavimų kokybe, – problemą įvardino Kazlauskas. – J. Šiandien matėsi, jog tai darėme ne itin gerai. Norime pagreitinti žaidimą. Žiūrėsime, kaip bus su kitais varžovais. Gynyboje susikeitimai taip pat nėra atlikti tinkamai. Donatą Motiejūną išbandėme vidurio puolėjo pozicijoje ir tai pasiteisino, – teigė krepšinio specialistas. – Mes turime žaisti aktyviai. Turime keistis bei varginti varžovus, kad jie pradėtų klysti. Šiandien mažiau bandėme aikštės gynybą, kitose rungtynėse tai bandysime daugiau.“, - trenerio Jono Kazlausko mintis cituoja portalas basketnews.lt.

Artimiausiose kontrolinėse rungtynėse rugpjūčio 14 dieną Panevėžyje lietuviai antrą kartą susitiks su švedais.

Lietuvos rinktinė: Linas Kleiza 18, Jonas Valančiūnas 14, Renaldas Seibutis 10, Kšištofas Lavrinovičius 10, Mindaugas Kuzminskas 10, Robertas Javtokas 8, Donatas Motiejūnas 8, Martynas Pocius 7, Martynas Gecevičius 5, Vytenis Čižauskas 4, Adas Juškevičius 3, (Mantas Kalnietis).

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos startinis penketas: Vytenis Čižauskas, Renaldas Seibutis, Mindaugas Kuzminskas, Kšištofas Lavrinovičius ir Jonas Valančiūnas.

Dvitaškiu iš po krepšio Lietuvos taškų sąskaitą atidarė K.Lavrinovičius. Varžovų gynybą reidais link krepšio draskė R.Seibutis, po kurio išprovokuotų pražangų ir taiklių baudos metimų Lietuvos rinktinė pirmavo 6:5. Varžovų klaidomis puolime ir gynyboje pasinaudoję aikštės šeimininkai atitolo 11:5. Svečiams iš Švedijos buvo pavykę kiek priartėti, tačiau dėka užtikrinto J.Valančiūno žaidimo baudos aikštelėje skirtumas vėl tapo 6 taškai – 19:13.

Aikštėje pirmą kartą pasirodęs Linas Kleiza iškart išprovokavo varžovo pražangą ir realizavo abu baudos metimus, tačiau švedai sugebėjo tolimu metimu perpus sumažinti atsilikimą (18:21). Ketvirčio pabaigoje komandos lietuviams nesisekė stabdyti varžovų snaiperių, tačiau puolime žaidimas buvo sėkmingas. Po pirmųjų dešimties minučių 28:26 priekyje Lietuva.

II kėlinys. Antrajame kėlinyje Švedija buvo priartėjusi iki minimumo (27:28), tačiau vėliau įsižaidus Robertui Javtokui, o vėliau ir Linui Kleizai, Lietuva pirmą kartą įgijo dviženklį pranašumą (43:32). Po minutės pertraukėlės atkarpą 13:0 laimėję J.Kazlausko auklėtiniai susikrovė rekordinę persvarą – 56:32. Galiausiai likus 2 minutėms 2 minutėms iki kėlinio pabaigos švedai nutraukė taškų badą (34:56). Lietuvių gynyboje taikytas spaudimas davė vaisių – varžovai ėmė klysti, o sėkmingai reidais iš po krepšio taškus rinko R.Seibutis. Nors paskutinėmis sekundėmis Švedijos rinktinei pavyko pelnyti taškus, Lietuvos pranašumas išliko triuškinantis – 62:37.

III kėlinys. Po didžiosios pertraukos aikštės šeimininkai dažniau klydo, tačiau neleido švedams perlaužti rungtynių eigos (70:50). Ketvirčio lyderis mūsiškių gretose buvo 8 taškus pelnęs L.Kleiza, o po M.Pociaus išpuolio kontratakoje Lietuva buvo priekyje 75:50. J.Kazlausko auklėtiniai nebuvo linkę sustoti ir po R.Javtoko ir Ado Juškevičiaus metimų susikrovė rekordinę persvarą (80:50). Po trečiojo kėlinio Lietuvos rinktinė pirmavo 84:54.

IV kėlinys. Paskutinis ketvirtis prasidėjo tuščia trijų minučių atkarpa, kurios metu nė vienai komandai nepavyko pelnyti taškų. Įpusėjus kėliniui Švedija ir Lietuva buvo po įmetusios po 3 taškus (87:57). Švedai dviejų tritaškių dėka apmažino atsilikimą, tačiau lietuviai savo jėga įrodė pelnydami taškus iš po krepšio (94:65), praneša krepšinis.net.

Situacija prieš rungtynes

Kelias. Lietuviai praėjusią savaitę dukart įveikė belgų pasipriešinimą (86:61 ir 66:53) bei taip pradėjo pasirengimą Senojo žemyno pirmenybėms Slovėnijoje. Tuo tarpu D grupėje rungtyniausiantys švedai pasirengimo ciklą pradeda būtent šį vakarą.

Gavo velnių. Nors Lietuvos rinktinė abu kartus pranoko belgus, vyriausiajam rinktinės treneriui Jonui Kazlauskui tai nuotaikos nė kiek nepakėlė: „Rinktinėje visi yra lygūs. Jei kam nors atrodo, kad yra lygesnis už kitus, jis labai klysta“, - turėdamas omenyje nesportišką Lino Kleizos elgesį aikštelėje po antrųjų rungtynių kalbėjo treneris.

Nuo stratego pylos gavo ir Kaune tik savo paties šešėlį priminęs Donatas Motiejūnas: „Negalima žaisti taip nestabiliai. Tikiu Donatu, tačiau tokių svyravimų būti negali. Apskritai, šiandien mes į aikštelę ėjome atbūti, o ne žaisti. Tai nuvylė labiausiai“, - tuomet suirzęs kalbėjo J. Kazlauskas.

Viltys. Tiesa, rinktinės vairininkas išskyrė gerėjantį žaidimą „2 prieš 2“. Tuo tarpu šiandien treneris tikisi žymiai tikslesnio ir greitesnio žaidimo. „Norime derinius atlikti iki galo ir greitai, tačiau tik ne klaidų sąskaita“, - rungtynių planą su švedais atskleidė strategas.

Šansas.  Ne paslaptis, kad rinktinėje vyksta konkurencija dėl patekimo į galutinį dvyliktuką. Bene aršiausia kova šiuo metu pastebima tarp įžaidėjų Ado Juškevičiaus ir Vytenio Čižausko. Netiesioginėje akistatoje kol kas tvirčiau jaučiasi pastarasis. Į kurią pusę svarstyklės pakryps šiandien?

Praleidžia. Šį vakarą ant parketo neišvysime Darjušo Lavrinovičiaus, Tomo Delininkaičio ir Jono Mačiulio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių