Užtikrintai: lietuviai be didesnio vargo susitvarkė su bosniais (kas paliko rinktinę?)

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasirodymą „Akropolio“ taurės turnyre baigė pergalingai. Jono Kazlausko auklėtiniai Atėnuose užtikrintai nugalėjo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę (94:73). 

Europos čempionatui besiruošiantys lietuviai mačo pradžioje spurtavo 11:0, tačiau bosniai sugebėjo išlyginti žaidimą ir ketvirtį užbaigė atsilikdami vos 3 taškais. Vis tik kituose kėliniuose lietuviai jau tik didino savo persvarą ir neleido varžovams priartėti.iki vienženklės žymos.

Keturių komandų "Akropolio" taurės turnyre mūsiškiai liko antri. J. Kazlauskas po šio turnyro taip pat paskelbė dviejų žaidėjų pavardes, kurie į Slovėnijoje vyksiančias pirmenybes nevyks. Nelaimingaisiais tapo įžaidėjai Vytenis Čižauskas ir Adas Juškevičius.

“Iki išvykimo į Slovėniją turėsime keletą treniruočių, dar bus rungtynės su Gruzija – ką gali žinoti, kas gali nutikti. Jeigu, neduok Dieve, kuris nors iš pagrindinių žaidėjų gautų traumą, Adas galėtų jį pakeisti, ” – sakė rinktinės vyriausiasis treneris J.Kazlauskas.

Komentuodamas trenerių štabo sprendimą atsisakyti būtent šių dviejų krepšininkų, J.Kazlauskas sakė: “Abu jie yra jauni krepšininkai, kuriems viskas dar priešakyje. Tikiuosi, kad tas laikas, kurį jie praleido šią vasarą pasiruošimo metu, jiems bus labai naudingas. Šiais metais jiems nepavyko, bet kviesdami juos tarp kandidatų, mes žiūrėjome ir į netolimą ateitį. Įgyję patirties ir patobulėję, tiek Adas, tiek Vytenis  kitais metais vėl gaus savo šansą”.

Statistika

Lietuva: L. Kleiza 14, J. Valančiūnas 14, M. Kuzminskas 14, D. Motiejūnas 11, M. Kalnietis 10, R. Javtokas 10, R. Seibutis 7.

Bosnija ir Hercegovina: Z. Wrightas 22, E. Kikanovičius 17, N. Gordičius 14.

Kontrolinių rungtynių ciklą lietuviai užbaigs sekmadienį, kai Kauno "Žalgirio" arenoje susitiks su Gruzijos rinktine.

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas:  Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas. Rungtynes praleidžia Kšištofas Lavrinovičius ir Vytenis Čižauskas.

Įspūdingas startas - pirmuosius taškus Lietuvos rinktinei tritaškiu pelno D. Motiejūnas, M. Teletovičius sužingsniuoja. Varžovai baudžiami technine pražanga. J. Valančiūnas ir M. Kalnietis sumeta visus 4 baudos metimus. Vėliau dvitaškį prideda D-Mo. J. Valančiūnas nusiima kamuolį ir didina skirtumą iki 11:0.

M. Teletovičius pelno 2 taškus su D. Motiejūno pražanga. J. Valančiūnas dar kartą įridena kamuolį iš po krepšio, tritaškį iš aikštės kampo smeigia M. Kalnietis. D. Motiejūnas dvitaškiu didina lietuvių pranašumą iki 18:2 (4 min).

Dvi iš eilės sėkmingos bosnių atakos. Taškus lietuviams pelno ir R. Seibutis. E. Kikanovičiaus vedami priešininkai atsigauna ir sumažina savo deficitą iki 5 taškų. J. Valančiūnas baudžiamas jau trečiaja asmenine pražanga ir sėda ant suolo.

D. Motiejūnas pelno 9-ąjį savo tašką, jį aikštėje keičia L. Kleiza.  M. Kalnietis pataiko iš toli. Paskutinę atakos sekundę puskablį pataiko R. Javtokas. Lietuviams sunkiai sekasi sustabdyti E. Kikanovičių. Jis jau yra pelnęs 13 taškų.Z. Wrightas kėlinio pabaigoje sumeta abu baudos metimus. Po pirmųjų 10 minučių lietuviai pirmauja 27:24.

II kėlinys. Trys iš eilės L. Kleizos dvitaškiai. Į E. Bavčičiaus tritaškį tokiu pat vertės metimu atsako šiame kėlinyje nesustabdomas L. Kleiza. M. Kuzminskas prasiveržęs link krepšio pelno pirmuosius savo taškus.

Z. Wrighto tolimas šūvis ir dar du L. Kleizos taškai. Abi komandos jau kurį laiką nesugeba pasižymėti. M. Kalnietis nutraukia taškų badą ir pelno 10-ąjį savo tašką. Natūralizuotas amerikietis bosnių gretose Z Wrightas pelno jau 19-ąįį savo tašką.

Du M. Kuzminsko dėjimai, 4 J. Valančiūno taškai ir po dviejų kėlinių lietuviai jau turi 12 taškų persvarą - 52:40.

Iki didžiosios pertraukos rezultatyviausiai mūsiškių gretose rungtyniavo L. Kleiza, kuris pelnė 11 taškų. M. Kalnietis ir J. Valančiūnas pridėjo 10, D. Motiejūnas 9 taškus.

III kėlinys. L. Kleiza nieko nelaukęs smeigia tritaškį. Tą patį padaro ir J. Mačiulis. Z. Wrightas po lietuvių klaidos pelno 2 taškus. N. Gordičius sumeta abu baudos metimus. Po R. Seibučio perdavimo pasižymi R. Javtokas. Vėliau vidurio puolėjui sėkmingai asistuoja L. Kleiza. Robertas ir toliau sėkmingai maitinamas kamuoliais baudos aikštelėje.

T. Delininkaitis pirmuosius savo taškus pelno tolimu šūviu. Po pustrečios minutės tylos bosnių gretose pasižymi Z. Wrightas ir N. Gordičius. Varžovus baudos aikštelėje "išmaudo" M. Kuzminskas ir T. Delininkaitis. P trijų ketvirčių lietuviai priekyje 72:53.

IV kėlinys. Dvitaškius pelno D. Lavrinovičius, R. Seibutis ir J. Valančiūnas. R. Seibutis taiklus iš toli. N. Gordičius atsako 4 taškais iš eilės. Žingsniai fiksuojami M. Kalniečiui. J.  Valančiūnas baudžiamas 5-ąja pražanga ir ant suolo sėda gerokai ant savęs pyktelėjęs.

M. Pocius prasiveržia sau būdingu stiliumi. M. Kuzminskas pelno 11-ąjį savo tašką. Taikliu metimu pasižymi ir M. Kalnietis. E. Kikanovičus užsidirba 5ąją pražangą ir baigia pasirodymą šiose rungtynėse 

Lietuviai švenčia užtikrintą pergalę. Galutinis rezultatas - 94:73.

Situacija prieš rungtynes

Sirtakis. Graikiški šokiai lietuviams apkarto kaip reikiant. Po pergalės prieš italus vyr. treneris Jonas Kazlauskas užsiminė, jog vykti į Europos čempionatą nepatyrus nė vieno pralaimėjimo būtų keista. Pralaimėjimas atėjo, tačiau ne toks, koks patiktų Lietuvos rinktinės strategui. „Baisiausia, kad likus 5 minutėms atsilikinėjome vos 5 taškais, o rungtynes pralaimėjome net 18 taškų skirtumu. Visiškai nuleidome rankas“, - kalbėjo J. Kazlauskas.

Pamokos. Mūsiškiai vakar pirmą kartą pralaimėjo kovą po krepšiu (29:33) ir nebebuvo dominuojanti jėga baudos aikštelėje. Be to, lietuviai ir vėl neišvengė klaidų lietaus, jų mūsiškiai padarė 18.  Tuo tarpu graikai suklydo vos 8 kartus. J. Kazlauską dar labiau turėjo įsiutinti ir prastas baudų pataikymas (13/24). Tai reiškia, kad lietuviai prarado mažiausiai 11 lengvų ir garantuotų taškų. Tenka pripažinti, kad baudų metimai jau tampa chroniška rinktinės bėda.

Gynėjai. Kai baudos aikštelėje tampa ankšta, komandą į priekį priversti tempti atakuojantys gynėjai. Tai sėkmingiausiai vakar lietuvių gretose atliko Mantas Kalnietis (13 tšk) ir Martynas Pocius (11). Kaip rungtynės susiklostys šį vakarą?

Psichologija. Komandos kapitonas Robertas Javtokas tikisi, kad šis pralaimėjimas užgaus lietuvių ambicijas ir padės padaryti atitinkamas išvadas. „Rungtynes su graikais turėjome pralaimėti ne 18 taškų skirtumu. Viskas yra mūsų psichologijoje. Tiesiog sulūžome“, - pripažino vidurio puolėjas.

Varžovai: BIH kontrolinių rungtynių cikle kol kas nežiba. Iš 10 mačų bosniai laimėjo vos 3. Šią vasarą jie jau pripažino italų, serbų, graikų, gruzinų, makedonų, rusų ir slovėnų pranašumą. Aleksandro Petrovičiaus auklėtinai džiaugtis pergalėmis galėjo prieš Vokietijos, Gruzijos ir Graikijos rinktines. Ryškiausiai „Akropolio“ taurės turnyre bosnių gretose žibėjo natūralizuotas amerikietis Zackary Wrightas (vid. 15 tšk), Mirza Teletovičius (12) ir Marko Šutalo (10).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių