Ant „Lietuvos ryto“ tvirtovės - žaliai balta vėliava! (komentarai)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai įrodė - šį sezoną jie visa galva geresni nei Vilniaus „Lietuvos rytas“. Kauniečiai antradienį sostinėje 83:65 (21:19, 8:13, 26:19, 28:14) patiesė vilniečius ir LKL finalo seriją laimėjo „sausu“ rezultatu 4:0. Pastarąjį sykį „Lietuvos rytas“ taip skaudžiai seriją buvo pralaimėjęs prieš 8 metus.

Spurtas. Paskutinių serijos rungtynių baigtį lėmė „Žalgirio“ spurtas ketvirtajame kėlinyje - 17:2. Mače, kuriame tris kėlinius dar laikėsi intriga, pirmaisiais smuikais griežė „Žalgirio“ amerikietis Oliveris Lafayette, pelnęs 18 taškų. Šio sezono atradimu tapęs jaunasis puolėjas Mindaugas Kuzminskas (16 taškų) ir veteranas gynėjas Rimantas Kaukėnas (15 taškų).

Siautulys. Dar prieš nuaidint finalo sirenai, „Siemens“ arena pratrūko šūkiais: „Žalia - balta“, o atsarginiai „Žalgirio“ žaidėjai pasidabino marškinėliais: „Čempionas“. Pasibaigus mačui Kauno ekipos treneris Joanas Plaza atsidūrė ant žaidėjų rankų, o žalgirietis Adas Juškevičius pasilypėjo ant tvirtų Roberto Javtoko pečių ir nusikirpo laimingu tapusį tinklelį. Iš Vilniaus pergalės siautulys persikels į Kauną, kur miesto Rotušės aikšteje LKL čempionų lauks sirgalių minia.

Komentarai. “Lietuvos ryto” treneris Dirkas Bauermannas: “Sveikinu “Žalgirio” žaidėjus, trenerį ir sirgalius. Jie visa sezoną to siekė ir buvo verti aukso. Taip pat noriu padėkoti ir savo vyrams. Padarėme viską, ką galėjome. Kiekvienoms rungtynėms rengėmės lyg karui.  Šiandien palūžome trečiojo kėlinio paibaigoje, kai varžovai pataikė iš toli su pražanga. Tiesiog laimėjo stipresnė komanda. Paskutiniame ketvirtyje žaidėme visiškai kitaip nei tarėmės. Panikavome. Per paskutinis 5 minutes tiesiog sugriuvome.

Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę dirbti Lietuvoje. Čia nuostabios krepšinio tradicijos. Tai nebuvo atsisveikinimas, turiu kontraktą iki kito sezono pabaigos. Tačiau suprasiu klubo vadovus, jei mano sutartis nebus pratęsta“.

“Žalgirio” strategas Joanas Plaza: “Noriu visiems paspausti rankas ir nuoširdžiai padėkoti visai mūsų kluo vadovybei. Žaidėjai nepasidavė nepaisant sunkių aplinkybių viso sezono metu. Šiandien jaudinomės labiau nei varžovai. Prametėme daug baudos metimų. Kšištofo Lavrinovičiaus tritaškis su varžovo pražanga buvo labai svarbus momentas psichologiškai. Tačiau sudėtingų metimų pataikė ir kiti žaidėjai. Labai džiaugiuosi, kad Rimantas Kaukėnas ir kiti vyresni krepšininkai pagaliau laimėjo savo šalies nacionalinį čempionatą.

Žaidėjams žadu suteikti 3 laisvas dienas. Per tą laiką jie turi atsigauti ir nusiteikti kovoms VTB Vieningoje lygoje. „Žalgiris“ dar niekada nežaidė Vieningosios lygos finale. Noriu tai pakeisti. Badalonoje, Sevilijoje ar  Madride nemačiau tokių atsidavusių žaidėjų ir klubo sirgalių, kurie taip nuodugniai domėtųsi komandos reikalais viso sezono metu. Jūs negalite įsivaizduoti, kaip Ispanijoje gerbiame Lietuvos krepšinį. Man geriausias šventimas yra būti ramiai namuose su žmona ir šuniu. Tai yra mano pirmasis titulas iškovotas už Tėvynės ribų. Tai yra ypatinga. Su žmona Margarita simboliškai pakelsime taures.

Statistika. „Žalgiris“: O. Lafayette‘as 18 (7 rez. perd.), M. Kuzminskas 16, R. Kaukėnas 15, M. Delašas 10, D. Lavrinovičius ir K. Lavrinovičius po 7, R. Javtokas 5, M. Popovičius 3, A. Juškevičius 2.

„Lietuvos rytas“: E. Bendžius 15, M. Katelynas 10, T. Lydeka 9, R. Seibutis ir A. Jomantas 8, N. Nedovičius 7 (7 rezult. perd.), J. Blūmas ir S. Babrauskas 3, M. Palacio 2.

Tragiško sezono, tragiška pabaiga. „Lietuvos rytui“ tai buvo paskutinės rungtynės šiame nykiame sezone. Tai - trečias sezonas iš eilės, kai sostinės klubas lieka be titulų. Tačiau pirmas, kai viskas atrodo taip niūriai. Jeigu ankstesniais metais vilniečiai galėjo guostis prizinėmis vietomis Europos taurės ir VTB Vieningosios lygos turnyruose arba garbingu pasirodymu Eurolygos „Top16“ etape, šiemet viskas yra kitaip. VTB ir Eurolygos varžybos „Lietuvos rytui“ pasibaigė jau pirmajame etape, o „sausai“ pralaimėta LKL finalo serija tapo paskutiniu liūdnu šios komandos akordu.

Žiūrovai. Toli gražu nepilnoje „Siemens“ arenoje, greta kitų žiūrovų, mačą patogiai įsitaisę stebėjo broliai Maciai, pagarsėję ispano krepšininko Rudy Fernandezo sumušimu. Aplinkiniai juokavo, esą naujieji lietuviai šįkart neturėtų nieko nuskriausti: nors palaiko „Žalgirį“, bet draugų turi ir Vilniaus ekipoje.

Rungtynių eiga

Pirmasis kėlinys

„Lietuvos rytas“ rungtynes pradėjo tokios sudėties: N. Nedovičius, R. Seibutis, M. Katelynas, S. Babrauskas, T. Lydeka.

„Žalgiris“: O. Lafayette, V. Lipkevičius, R. Kaukėnas, K. Lavrinovičius, R. Javtokas.

Pirmuosius taškus, po nervingų poros min. pelnė  R. Javtokas. R. Seibutis išlygino, bet O. Lafayette tuoj pat smeigė tritaškį 2:5 „Lietuvos rytas“ atsilieka.

Įsibėgėję komandos keitėsi rezultatyviomis atakomis, žalgiriečiai tiksliau metė dvitaškius ir tritaškius, bet dažniau klydo. paskutinėje atakoje svečiai persvėrė rezultatą savo naudai 19:21.

Antrasis kėlinys

Pasišvaistę varžovai vėl aprimo. Per 4 min. tašką įmetė tik R. Javtokas. Tylą pralaužė R. Kaukėnas, pataikęs dvitaškį su bauda 19:25 (15 min.).

„Žalgirio“ klaidų virtinė, N. Nedovičiaus ir R. Seibučio metimai ir „Lietuvos rytas“ perėmė iniciatyvą - 28:27 (18 min.).

E. Bendžius smeigė dvitaškį bei pratęsė spurtą 32:27, bet R. Kaukėnas irgi netylėjo 32:29. Ekipos eina atsikvėpti.

„Lietuvos rytas“: T. Lydeka 7, A. Jomantas 6, N. Nedovičius ir E. Bendžius po 5, R. Seibutis 4, S. Babrauskas 3. „Žalgiris“: O. Lafayette 10, R. Kaukėnas 7, D. Lavrinovičius 4, R. Javtokas 3.

Trečiasis kėlinys

M. Delašas iš po krepšio lygina 32:32. E. Bendžius su savo taikliais tritaškiais mėgina atsilaikyti, bet „žaliųjų“ gretose įsibėgėja M. Kuzminskas 40:37.

M. Popovičiaus tolimas šūvis - 42:42.

O. Lafayette tritaškis, bet A. Jomantas šį vakarą pranoksta pats save - taiso draugo metimą - 44:45.

Kėlinio pabaigoje sužibėjo K. Lavrinovičius, įsūdęs tritaškį ir dar baudos metimą - 51:55.

Ketvirtasis kėlinys

A. Juškevičius mina ant linijos, bet dvitaškis yra - 51:57. T. Lydeka vikriu judesiu klaidina varžovą ir pelno dvitaškį, bet R. Kaukėnas ir D. Lavrinovičius taip pat netyli - 53:63, likus 7 min.

M. Kuzminsko tritaškis kala vinį į „Ryto“ karstą? 55:66. R. Kaukėnas patvirtina - „Tikrai - taip!“ - 55:68. Dar 6 kauniečių taškai liudija apie visišką Vilniaus klubo agoniją - 55:74.

Likus minutei iki pabaigos kauniečių persvara pasiekė triuškinamą 61:81.

***

Iki mačo

Į vienus vartus. Jeigu po antrųjų serijos rungtynių atrodė, kad „Lietuvos rytas“ su žalgiriečiais yra pajėgus užmegzti apylygę kovą, po trečiojo tarpusavio mačo tikėjimą greičiausiai prarado ir patys rytiečiai. 45:72. Būtent tokiu antirekordiniu rezultatu vilniečiai buvo priversti pripažinti „Žalgirio“ pranašumą. Be prošvaisčių. Tokie žodžiai tiksliausiai apibūdina paskutines rungtynes Kaune ir rytiečių nuotaikas po jų.

Pažadai. Kiekvieną sykį prieš finalo serijos rungtynes atviras treniruotes žiniasklaidos atstovams rengdavęs „Lietuvos rytas“ vakar šios minties atsisakė. Beviltiški pralaimėjimai ir nesiliaujantys pažadai apie geresnį žaidimą ir kovą ateityje veikiausiai pabodo ne tik žaidėjams, treneriams, bet ir ekipos sirgaliams.

Minusas. Miltonas Palacio (-4), Simas Buterlevičius (-1), Dovydas Redikas (-5), Janis Blūmas (-4). Tiek žaidėjų „Lietuvos ryto“ gretose „Žalgirio“ areną paliko su minusiniu naudingumu balu. Veikiausiai šiandien pamatysime kur kas geresnį Vilniaus ekipos žaidimą. Kovos turėtų būti nepalyginamai daugiau, nes žaisti blogiau jau tiesiog neįmanoma. Kita vertus, mažai kam kyla abejonių, kad rytiečių stuburas galutinai buvo sulaužytas dar šeštadienį.

„Žalgirio“ planai. „3 000 km. nekeliavau tam, kad specialiai pralaiminėčiau rungtynes“, - į klausimą ar kauniečiai LKL finalo seriją norėtų užbaigti Kaune atsakė strategas J. Plaza.  Abejonės tam nepaliko ir vienareikšmiški brolių Lavrinovičių, Mindaugo Kuzminsko ir Rimanto Kaukėno pasisakymai. Jeigu „Žalgiriui“ titulą pavyktų laimėti jau šį vakarą, LKL čempionai iki VTB Vieningosios lygos ketvirtfinalio serijos su „Nizhny Novgorod“ pradžios turėtų visą savaitę. Kad kiekviena papildoma poilsio diena svarbi, akcentavo ir patys žalgiriečiai.

Simbolinė pergalė. Į Vilnių atvykęs strategas Dirkas Bauermannas jau atsisakė Dejano Ivanovo ir Patricko O‘Bryanto paslaugų. Sostinės klubo pergalė šį vakarą leistų išvengti kauniečių triumfo „Siemens“ arenoje. Tai kuriam laikui atidėtų vilniečių gulbės giesmę ir iš dalies būtų bent kiek pozityvesnis žvilgsnis į naują sezoną. Tačiau ne daugiau. Ar ši teorija virs realybe sužinosime jau greitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
ims auksa. ir taskas

vilnietis

vilnietis portretas
Pasvajok tu zalias ....

JONUKAS

JONUKAS portretas
Žiūriu per ryto tv, tai komentaras "už rytą" , jau toks tendencingas ... Žalgiriečiai jam visada kalti (ar tikrai padarė pražangą, ar -ne) , o lietryčio , nei jie pražangas daro, nei į užribį išmeta...Na , tokio lochelio klausausi pirmą kartą, nes per kitur šiandien nematau...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių