Žirgų lenktynės: 5 įdomūs faktai

  • Teksto dydis:

Lietuvoje ir pasaulyje prasidėjo žirgų lenktynių sezonas, kuris bus pilnas intrigos ir nenuspėjamų pergalių. Žirgų lenktynės – tai nauja unikali pramoga Lietuvoje, todėl suklusti turėtų ne tik žirgų sporto entuziastai, bet ir visi, mėgstantys savaitgalius praleisti kitaip.

Ar kada domėjotės šio karališko sporto ypatybėmis? Štai, ką turite žinoti, vykdami į lygiąsias žirgų lenktynes.

1. Žirgų lenktynės – prabangus sportas, itin vertinamas turtingose valstybėse, kur lenktyninio žirgo kaina siekia net kelias dešimtis milijonų eurų. Tai viena iš seniausių sporto šakų, žavinti savo unikalia, per šimtmečius susiformavusia, kultūra. Kai kuriose užsienyje vykstančiose lenktynėse svečiai privalo vilkėti atitinkamą aprangą. Lietuvoje šio sporto kultūra dar tik kuriasi, tačiau praeitais metais jau buvo surengtos pirmosios Ledi Dienos lenktynės, kuriose susirinkusios damos žavėjo šventės svečius įspūdingais galvos apdangalais.

2. Lygiosios žirgų lenktynės – greičiausia žirgų sporto šaka, kai bėgimo takuose vidutiniškai išvystomas net 60 kilometrų per valandą greitis. Laimi tas, kas finišą pasiekia pirmasis, o žiūrovai ne tik stebi kvapą gniaužiantį reginį, bet ir spėja žirgą favoritą.

3. Kad galėtų rengti lenktynes, hipodromas turi atitikti griežtus reikalavimus, numatytus dėl žirgų ir žokėjų saugumo. Raseinių hipodromas – vienintelis Baltijos šalyse, atititinkantis šias tarptautinių organizacijų diktuojamas sąlygas.

4. Šiame sporte tikrasis atletas – žirgas, o ne žirgo ir žokėjaus duetas. Žirgai po lenktynių ilsisi savaitę ar net ilgiau, o žokėjus gali lenktyniauti net kelis kartus tą pačią dieną, tačiau tai nereiškia, jog žokėjo darbas yra lengvas. Ši profesija reikalauja itin stipraus fizinio pasirengimo, greitos reakcijos ir patirties, kad suvaldytų „karštą” apie 600 kilogramų sveriančio grynakraujo jojamojo žirgo charakterį.

5. Prieš bėgimą, žirgai yra pristatomi publikai, kad kiekvienas galėtų išsirinkti savo favoritą, už kurį sirgs bėgimo metu. Kad žiūrovai nepamestų iš akių savo favorito, žokėjai vilki skirtinga apranga. Ta pati apranga reiškia, jog žirgas priklauso tam pačiam savininkui.

Moderniame Raseinių hipodrome įspūdingųjų grynakraujų jojamųjų žirgų kovos jau prasidėjo. Kad šių metų sezonas bus išties karštas, paaiškėjo jau itin dramatiškoje Sezono atidarymo fiestoje, kai ketvirtame bėgime žokėjus nesuvaldė žirgo ir krito kūlversčiais kartu su žirgu, sukeldamas begalę žiūrovų nuostabos bei išgąsčio kupinų šūksnių. Abu atletai sveiki ir jau ruošiasi kitoms lenktynėms.

Šį sezoną prie žirgų sporto entuziastams jau pažįstamų žirgų prisijungė ir naujų lenktynių dalyvių, todėl renginio organizatoriai tikisi, kad kovos bus aistringos ir nenuspėjamos – kaip sako žirgų sporto entuziastai, bėgimai vyks nosis į nosį. Kitos lenktynės – jau šį šeštadienį. Nepraleiskite šio kvapą gniaužiančio renginio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių