UEFA Europos lygos apžvalga: Lietuvos klubai stoja į kovą

Šiandien net trijuose Lietuvos stadionuose įvyks UEFA Europos lygos pirmojo atrankos etapo mačai. Savo jėgas prieš kitus klubus iš Europos išbandys Pakruojo „Kruoja“, Marijampolės „Sūduva“ ir Vilniaus „Žalgiris“.

  • Pakruoja „Kruoja“ (Lietuva) – Minsko „Dinamo“ (Baltarusija)

  • Turnyras: UEFA Europos lyga (I atrankos etapas)
  • Stadionas: Šiaulių miesto savivaldybės stadionas (Šiauliai, Lietuva)
  • Teisėjas: Thoroddur Hjaltalin (islandas, 35 m.)
  • Data: 2013 m. liepos 4 d.
  • Laikas: 19:00 val. (tiesiogiai per Futbolo.TV)
  • „Dinamo“ treneris Robertas Maaskantas | dinamo-minsk.by nuotr.

„Kruojos“ šansai patekti į kitą etapą, iš visų trijų Lietuvos klubų, yra laikomi mažiausiais. Taip yra ne be priežasties – Pakruojo klubui teks kautis su galinguoju klubu iš Baltarusijos – Minsko „Dinamo“. 1927 metais įkurtas klubas Baltarusjos čempionatą yra laimėjęs septynis kartus. Tiesa, paskutinį kartą jie tai padarė tik 2004 metais. 1982 metais „Dinamo“ laimėjo ir SSRS čempionatą.

Praėjusiame sezone Minsko klubas liko trečioje vietoje ir į priekį jis užleido tik Borisovo BATE bei Soligorsko „Šachtior“ ekipas. Šiame sezone „Dinamo“ po 15 turų turi 24 taškus ir vėl kol kas užima trečią vietą, o aukščiau jų ir vėl yra tie patys du klubai.

Dauguma komandoje rungtyniaujančių baltarusių turi žaidimo šalies pagrindinėje ar jaunimo rinktinėse patirties. Šiame klybe yra ir garsių užsieniečių. Vienas tokių – rusas Dmitrijus Syčiovas, kuris Rusijos rinktinės garbę gynė beveik 50 kartų. „Dinamo“ gretas neseniai papildė du naujokai – Ispanijos jaunimo rinktinėse žaidęs ir „Barcelona“ akademijoje tobulėjęs Carlesas Coto bei Belgrado „Partizan“ išaugintas Nenadas Adamovičius. Šiame klube yra legionierių ir iš Urugvajaus, Rumunijos, Bosnijos ir Hercegovinos ar net Nigerijos. Visus juos futbolo paslapčių moko olandas Robertas Maaskantas, kuris per savo karjerą yra stovėjęs už tokių ekipų kaip Krokuvos „Wisla“, „Groningen“, ir „Breda“ vairo. Tiesa, į Lietuvą „Dinamo“ atvyko ne stipriausios sudėties. Komanda turi daug traumuotų žaidėjų ir į Lietuvą atvyko vos 14 futbolininkų.

Paskutinėse savo rungtynėse „Dinamo“ klubas svečiuose 0-0 sužaidė su „Naftan“ ekipa, bet prieš tai klubas šventė dvi pergalės. „Kruoja“ prieš šį mačą taip pat spėjo sužaisti nulinėmis lygiosiomis su Alytaus „Dainavos“ futbolininkais, o prieš tai „Kruojos“ ekipa iškovojo tris pergales iš eilės.

„Kruoja“ savo gretose turi futbolininką, puikiai pažįstantį šį klubą – tai 25rungtynes vilkėdamas „Dinamo“ marškinėlius žaidęs saugas Aleksandras Tiškevičius, kuris pats pripažįsta, kad „Dinamo“ yra labai stiprus klubas ir „Kruojos“ šansai pasipriešinti šiai ekipai yra tikrai maži.

.

 

  • Komentarai:

„Dinamo“ treneris Robertas Maaskantas: „Tikimės teigiamo rezultato, norime nugalėti. Jeigu nepavyktų pasiekti šio tikslo, reikėtų bent jau įmušti. Tikrai nesitikime lengvo pasivaikščiojimo ir ruošiamės atsakingai ir rimtai. Mes ne „Barcelona“ ar „Real‘as“, tad neįvertinti varžovų tiesiog negalime. Ar turime traumuotų žaidėjų? Jų – kokie dešimt. Dalis jų iškritę ilgam. Nesame pajėgiausios sudėties, maža to, keli futbolininkai jau paliko komandą, o perėjimų langas Baltarusijoje atsidarys tik liepos 12 d.“

„Kruojos“ treneris Aidas Dambrauskas: „Laukia sunkios rungtynės, kurioms skiriame visą dėmesį ir atsakingai ruošiamės. Varžovas – tikrai pajėgus, tai stipri komanda, demonstruojanti gerą futbolą. Stebėjome keletą jų paskutinių susitikimų, analizavome žaidimą. Žinoma, tikriausiai žaisime labiau nuo gynybos, nebėgsime aklai į priekį. Ieškosime savų šansų“.


  • Marijampolės „Sūduva“ (Lietuva) – „Turnovo“ (Makedonija)

  • Turnyras: UEFA Europos lyga (I atrankos etapas)
  • Stadionas: Arvi Arena (Marjampolė, Lietuva)
  • Teisėjas: Jari Jarvinen (suomis, 32 m.)
  • Data: 2013 m. liepos 4 d.
  • Laikas: 19:45 val. (tiesiogiai per Futbolo.TV)
  • „Turnovo“ komandos treniruotė | fksuduva.lt nuotr.

„Sūduvos“ klubo šansai patekti į antrąjį atrankos etapą tikrai yra didesni nei „Kruojos“ klubo. Marijampolės klubui teks žaisti su Makedonijos ekipa „Turnovo“. Kaip žinome, visos Balkanų šalys moka žaisti futbolą, todėl šis varžovas yra kiek nenuspėjamas.

„Turnovo“ yra labai nedidelis klubas iš Turnovo miestelio, o gal tiksliau kaimo, kuriame gyvena vos apie 900 žmonių. Turnovas neturi miesto statuso, tačiau šios vietovės futbolo klubas nustebino visą Makedoniją. 1950 metais įkurtas klubas į aukščiausią Makedonijos lygą pateko 2008 metais. Praėjusiame sezone klubas užėmė net trečią vietą ir nusileido tik Makedonijos sostinės klubams „Vardar“ ir „Metalurg“. Taip „Turnovo“ pirmą kartą pateko į Europos varžybų atranką.

Legionierių „Turnovo“ komandoje nėra. Pavojingiausi komandos futbolininkai praėjusio sezono sudėtyje buvo saugas Dejanas Blaževskis ir puolėjas Zoranas Baldovalijevas, Makedonijos čempionate dviese įmušę 34 iš 49 komandos įvarčių.

Makedonijos futbolo čempionas jau pasibaigė, todėl įvertinti klubo sportinę formą yra tikrai sunku. Paskutiniame sezono mače, kuris vyko birželio 2 dieną, „Turnovo“ net 0-5 pralaimėjo „Vardar“ ekipai.

Tuo metu „Sūduva“ paskutiniame savo mače šventė pergalę, kai 3-0 įveikė „Šiaulių“ ekipą. Tiesa, prieš tai Marijampolės klubas pralaimėjo tiek „Žalgiriui“, tiek „Atlantui“. Šiuo metu „Sūduva“ su 28 taškais Lietuvoje užima 4 vietą.

Prieš šias rungtynes klubas sulaukė neblogo pastiprinimo – į ekipą po aštuonių metų pertraukos grįžo užsienyje rungtyniavęs puolėjas Tomas Radzinevičius. Jis iš dalies turėtų kompensuoti Rafaelį Ledesmą, su kuriuo ne taip ir seniai „Sūduva“ nutraukė sutartį.

.

  • Komentarai:

„Turnovo“ klubo vartininkas Stojanas Dimovski: „Tai bus svarbiausios rungtynės mūsų klubui ir pirmas mačas Europoje, todėl ketvirtadienio susitikimas mums bus tarsi finalas. Mes kartu žaidžiame pora pastarųjų metų, todėl labai gerai vienas kitą pažįstame. Žinome, kad mūsų oponentai žaidžia UEFA Europos lygoje ne vienerius metus, bet pasitikime savo privalumais.“

„Sūduvos“ gynėjas gynėjas Darius Isoda: „Jeigu gausiu šansą žaisti, man tai bus pirmosios rungtynės UEFA Europos lygoje. Galbūt truputį jaudinuosi, bet tai malonus įvykis. Bandysime prasimušti į antrąjį etapą. Apie varžovus aš asmeniškai nežinau beveik nieko. Mačiau praėjusių metų Makedonijos čempionato lentelę. „Turnovo“ klubas galėjo užimti netgi pirmąją vietą. Manau, kad varžovas tikrai bus stiprus“.


  • Vilniaus „Žalgiris“ (Lietuva) – „Saint Patrick's Athletic“ (Airija)

  • Turnyras: UEFA Europos lyga (I atrankos etapas)
  • Stadionas: LFF stadionas (Vilnius, Lietuva)
  • Teisėjas: Mitja Žganec (slovėnas, 30 m.)
  • Data: 2013 m. liepos 4 d.
  • Laikas: 21:10 val. (tiesiogiai per LRT)
  • „Saint Patrick Athletic“ ekipos treniruotė | J.Petrulio nuotr.

Vilniaus „Žalgiris“ – didžiausia Lietuvos viltis Europoje, bent jau taip man beveik visi futbolo specialistai. Pirmajame ture jiems reiks įveikti dabartinio Airijos lygos lyderio „Saint Patrick‘s Athletic“ komandos barjerą. Airijoje „St.Patrick's“ trimis taškais pirmauja prieš „Derry City“, bet ši komanda turi vienerias rungtynes rezerve.

Lietuvos klubai žino kaip įveikti ekipas iš Airijos ir tą praėjusiame sezone parodė Panevėžio „Ekranas“, kuris Čempionų lygos atrankoje nugalėjo „Shamrock Rovers“ klubą. Būtent buvęs šios komandos žaidėjas Killianas Brennanas dabar rungtyniauja „Saint Patrick‘s“ ekipoje, todėl apie Lietuvos futbolą airiai žinių tikrai turi.

„Saint Patrick‘s Athletic“ klubas buvo įkurtas 1929 metais. Airijos čempionais jis yra tapęs 7 kartus, tačiau paskutinį kartą tai buvo tik 1998/99 metų sezone. Praėjusiame sezone klubas finišavo trečioje vietoje, tačiau šiame sezone, kaip ir minėjome, ekipa kol kas pirmauja.

Visi „Saint Patrick‘s“ klube rungtyniaujantys žaidėjai yra airiai. Tiesa, yra vienas legionierius, jei galima pavadinti jį legionieriumi, iš Šiaurės Airijos – vartininkas Patas Jenningsas. Netekčių prieš šį mačą Dublino klubas neturi, tuo metu „Žalgiriui“ nepadės vienas jo lyderių – Jakubas Wilkas, kuris išvyko į Rumuniją, kur pradėjo derybas su „Vaslui“ klubu. Jį aikštėje turėtų pakeisti patyręs Ramūnas Radavičius.

Prieš šias rungtynes abu klubai iškovojo pergales. „Žalgiris“ 1-0 įveikė Klaipėdos „Atlantą“ ir taip dar labiau įtvirtino lyderio poziciją Lietuvos „A lygoje“, o „Saint Patrick‘s klubas namuose 2-0 įveikė „Bray Wanderers“ ekipą. Tiesa, prieš tai Airijos klubas 1-2 svečiuose nusileido „Dundalk“ futbolininkams. Tuo metu „Žalgiris“ nepralaimi jau 19 rungtynių iš eilės, o paskutinį kartą juose kovo mėnesį 2-1 įveikė „Atlantas“.

.

 

  • Komentarai:

„Saint Patrick‘s Athletic“ treneris Liamas Buckley: „Rungtynės bus sudėtingos abiems komandoms, tačiau joms esame pasiruošę gerai. Su nekantrumu laukiame ketvirtadienio vakaro Stebėjome keletą pastarųjų „Žalgirio“ mačų. Daug dėmesio skyrėme komandos ir pagrindinių futbolininkų žaidimo analizei. Žinome, jog žalgiriečiai puikiai rungtyniauja Lietuvoje. Jie savo šalies pirmenybėse laimi praktiškai viską. Įspūdingas įmuštų ir praleistų įvarčių santykis tai tik patvirtina. „Žalgiris“ - gera komanda, kurią norime įveikti ir tęsti žygį Europoje. Į Lietuvą atvykome siekti kuo palankesnio rezultato. Negalvojame apie pergalę, lygiąsias ar pralaimėjimą. Nugalėtojas paaiškės tik po dviejų rungtynių“.

Saint Patrick‘s Athletic“ saugas Killianas Brennanas: „Nagrinėjome žalgiriečių žaidimą. Stebėjome rungtynių įrašus, analizavome surinktą vaizdinę medžiagą. Iš to ką matėme, susidarė įspūdis, jog „Žalgiris„ sugeba puikiai rengti kontratakas. Manome, jog tai vienas didžiausių iššūkių, su kuriuo turėsime susidurti. Labai svarbu neatidengti savo užnugario, būti budriems. „Žalgiris“ taip pat muša daug įvarčių po standartinių situacijų. Negalime priešininkams suteikti daug erdvės prie savų vartų. „Mus Vilniuje tenkintų rezultatyvios lygiosios. Idealiu atveju norėtųsi iškovoti pergalę. Koks rezultatas iš tiesų yra geras žaidžiant svečiuose, paaiškėja pasibaigus atsakomajai dvikovai“.

„Žalgirio“ gynėjas Andrius Skerla: „Komandoje vyrauja kovingos nuotaikos. Prieš treniruotę analizavome varžovų žaidimą, susidarėme apie juos įspūdį. Šiuo metu sunku išskirti priešininkų silpnąsias puses. Po pirmųjų rungtynių daug kas paaiškės.Žaisime namuose, todėl mus tenkins tik pergalė. Taip pat labai svarbu nepraleisti įvarčio“.

„Žalgirio“ treneris Marekas Zubas: „Pasiruošimas vyksta pagal planą. Visi žaidėjai sveiki ir bus pasirengę ketvirtadienį išbėgti į aikštę. Komandų galimybės laimėti šiuo metu yra vienodos. Situacija pasikeis po pirmosios dvikovos. Dabar galvojame tik apie ją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių