Tragiškoji B. Roy'aus karjeros istorija (10 faktų)

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Ar žinote, kad?“.

Šį kartą mūsų rubrikoje – gyvas pavyzdys, kai didžiulį talentą ir perspektyvą užgožia traumos. Brandonas Roy galėjo tapti vienu geriausių visų laikų NBA lygos atakuojančių gynėjų, tačiau problemos su keliais skaudžiai nutraukė perspektyvaus krepšininko karjerą.

Brandonas Dawayne‘as Roy gimė 1984-ųjų metų liepos 23 dieną Sietle. Vaikystėje krepšininkas pradėjo lankyti afro-amerikiečių pradinę mokyklą. Pirmieji požymiai, jog Brandonas yra talentingas krepšiniui pasimatė, kuomet jis dalyvavo prestižiniame mėgėjų krepšinio turnyre „American Athletic Union“.

Vėliau Brandonas pradėjo lankyti Garfildo vidurinę mokyklą, kurioje atsiskleidė visu gražumu. Jis buvo vienu geriausių JAV vidurinių mokyklų žaidėjų. 2002 metais jam buvo prognozuojamas aukštas šaukimas NBA lygos naujokų biržoje, tačiau tuomet atletas nusprendė atsiimti paraišką ir išmėginti laimę aukštojoje mokykloje.

2002 metais B.Roy pradėjo atstovauti Vašingtono universiteto krepšinio komandai. Atletas mokymosi įstaigoje praleido visus keturis metus ir gavo „Amerikos etninių kultūrų studijų“ bakalauro laipsnį.

Jau po pirmojo sezono universiteto komandoje krepšininkas turėjo minčių palikti mokymosi įstaigą ir dalyvauti NBA naujokų biržoje, tačiau apsigalvojo kai jo bendraamžiaiNate‘as Robinsonas ir Martellis Websteris nusprendė taip pat dalyvauti biržoje. B.Roy galvojo, jog protingiau būtų pasilikti universitete, patobulėti ir pasikelti savo vertę naujokų biržoje.

2005 metų gruodžio 29 dieną B.Roy sužaidė rezultatyviausias savo rungtynes universiteto komandoje pelnydamas 35 taškus ir tapdamas 31 Vašingtono universiteto krepšininku, kuris per savo studijų metus sugebėjo peržengti 1000 pelnytų taškų ribą.

Paskutiniais metais universitete atletas rinkdavo vidutiniškai po 20 taškų ir nuvedė savo komandą į NCAA „Sweet Sixteen“ etapą, kuriame varžosi 16 stipriausių JAV aukštųjų mokyklų komandų,

2006 metų NBA naujokų biržoje atletą pasirinko Minesotos „Timberwolves“, tačiau iš karto išmainė į Portlando „Trail Blazers“, mainais gaudama teises į Randy Foye.

B.Roy debiutavo savo gimtajame mieste Sietle. Vilkėdamas „Trail Blazers“ marškinėlius atletas į savo namų komandos krepšį įmetė 20 taškų. Tačiau iškart po to jaunojo krepšininko karjeroje pasirodė pirmieji ženklai apie sveikatos problemas, kurios galop liūdnai nutraukė Brandono kelią į krepšinio aukštumas – atletas dėl sumušto kairiojo kelio praleido 20 rungtynių.

Tačiau sugrįžęs B.Roy demonstravo sėkmingą žaidimą ir tapo vienu komandos lyderių. Krepšininkas taip pat tapo pirmuoju „Trail Blazers“ žaidėju nuo 2001 metų, kuris dalyvavo NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalyje. Sezoną B.Roy vainikavo geriausio naujoko titulu. Tapo trečiuoju klubo istorijoje laimėjusiu šį apdovanojimą.

2007-2008 m. sezone B.Roy buvo išrinktas į „Visų žvaigždžių“ Vakarų konferencijos rinktinę. Nors prieš pat šventę atletas susižeidė dešinę čiurną, jis ryžosi žaisti ir surinko 18 taškų bei atkovojo 9 kamuolius.

2008 metų vasarą B.Roy buvo atlikta pirmoji operacija, kuri buvo nesunki – truko vos 20 minučių, o iš atleto kairiojo kelio buvo pašalinta kremzlės atplaiša, dėl kurios krepšininkas jausdavo nepatogumą.

B.Roy puikiai pasiruošė sezonui ir gruodžio 18 dieną sužaidė geriausias karjeros rungtynes – į Fynikso „Suns“ krepšį įmetė net 52 taškus (9/20 dvit., 5/7 trit., 19/21 baud.), atliko 6 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 5 kamuolius ir nesuklydo nei karto!

Sausio 24 dieną B.Roy pakartojo klubo rekordą – perėmė 10 kamuolių iš Vašingtono „Wizards“ krepšininkų.

2008-2009 m. sezone B.Roy buvo išrinktas į antrą simbolinį NBA lygos penketuką. Tapo pirmuoju nuo 1991-1992 m. sezono „Trail Blazers“ krepšininku, susilaukusiu tokio pripažinimo.

2009 m. rugpjūčio 5 dieną B.Roy sutiko su keturių metų maksimalios vertės „Trail Blazers“ pasiūlymu. Tačiau būtent 2009-2010 m. sezone prasidėjo B.Roy rimtos sveikatos problemos.

Sausio 13 dieną krepšininkas patyrė sausgyslės traumą, kuri neleido jam dalyvauti „Visų žvaigždžių“ rungtynėse trečią kartą iš eilės. Balandžio 11 dieną atletas susižeidė dešinįjį kelį. Tyrimai parodė, jog B.Roy kelis yra stipriai sumuštas, o taip pat įplyšęs meniskas. Krepšininkui buvo atlikta operacija. Į aikštelę jis sugrįžo tik atkrintamųjų varžybų pirmojo etapo ketvirtose rungtynėse ir padėjo komandai laimėti. Tačiau to nepakako – „Trail Blazers“ buvo netrukus eliminuoti.

2010-2011 m. sezono pradžioje viskas klojosi neblogai. Krepšininkas žaidė puikiai, tačiau gruodžio mėnesį vėl pasireiškė kelių problemos. B.Roy pradėjo jausti didžiulius skausmus ir iškrito iš rikiuotės neribotam laikui. Sausio 17 dieną jam buvo atlikta dar viena kelių operacija. Jis sugrįžo į aikštelę, tačiau nebebuvo toks nesulaikomas – rungtynes pradėdavo nuo atsarginių žaidėjų suolelio ir rinkdavo vidutiniškai 12,2 taško.

Sezonas jo komandai baigėsi ir vėl Vakarų konferencijos ketvirtfinalyje, kuriame šešių rungtynių serijoje buvo nusileista būsimiems čempionams Dalaso „Mavericks“. B.Roy žaidimas suteikė vilčių, jog atletas sugrįš į startinį penketą kitą sezoną ir vėl bus vienas komandos lyderių.

Tačiau pasibaigus 2011-ųjų metų NBA lokautui B.Roy viešai pranešė, jog pasitraukia iš didžiojo sporto, nes jo keliai yra visiškai sužaloti – juose per mažai kremzlių tarp kelio ir blauzdos bei šlaunies kaulų. „Trail Blazers“ pasinaudojo amnestijos taisykle ir atleido krepšininką.

2012 metų vasarą B.Roy pamėgino sugrįžti į didįjį krepšinį. Liepos 31 dieną jis sudarė sutartį su Minesotos „Timberwolves“. Jis puikiai jautėsi treniruočių stovykloje, tačiau patyrė traumą ikisezoninėse rungtynėse. 2012-2013 m. sezone krepšininkas sužaidė penkias rungtynes, kol jo dešiniajam keliui vėl neišvengiamai prireikė operacijos. Gegužės 10 dieną B.Roy buvo atleistas iš komandos.

Pastarosiomis dienomis atletas viešai dar kartą pripažino, jog į profesionalų krepšinį jau tikriausiai nebesugrįš.

Per šešerius metus, praleistus NBA lygoje, B.Roy sužaidė 326 rungtynes, kuriose vidutiniškai rinkdavo 18,8 taško, atkovodavo 4,3 kamuolio ir atlikdavo 4,7 rezultatyvaus perdavimo.

Atletas tris kartus karjeroje buvo išrinktas į „Visų žvaigždžių“ rungtynes, dukart pateko į simbolinius NBA penketukus, 2007 metais laimėjo geriausio lygos naujoko apdovanojimą.

Ar žinote, kad?:

  • B.Roy vaikystės krepšinio „dievukas“ buvo Michaelas Jordanas. Būsimasis krepšininkas stengėsi pakartoti savo idealo judesius aikštelėje ir dirbo labai daug.
  • 1990 metais B.Roy apsilankė būsimo Portlando „Trail Blazers“ stratego Nate‘o McMillanokrepšinio stovykloje, kurioje šie du vyrai ir susipažino. Tuo metu N.McMillanas dar profesionaliai žaidė krepšinį Sietlo „SuperSonics“ komandoje. NBA lygoje B.Roy buvo N.McMillano auklėtinis.
  • B.Roy susidūrė su problemomis stodamas į koledžą. Nei jo tėvai, nei jo vyresnis brolis nesimokė aukštojoje mokykloje, o dėl mokymosi sutrikimų pats būsimas krepšininkas turėjo rimtų problemų su mokslo normatyvais. Jo skaitymo greitis buvo lėtas, jam prireikdavo kur kas daugiau laiko rašant įvairius atsiskaitymus ir testus nei jo bendraamžiams. Jis keturis kartus perlaikė specialų stojamąjį testą, kol galop atitiko NCAA reikalavimus.
  • Nebūdamas tikras, jog pateks į universitetą ir gaus stipendiją būsimasis NBA krepšininkas dirbo Sietlo uoste ir valė prekinius konteinerius už 11 JAV dolerių per valandą.
  • 2009 metų sausio 22 dieną Vašingtono universitetas iškėlė trečiu numeriu pažymėtus B.Roy marškinėlius į savo arenos palubes.
  • 2008-2009 m. sezonas atletui buvo labai sėkmingas. B.Roy gerino vieną rekordą po kito bei įmetė net 24 metimus iki rungtynių pabaigos likus 35 ar mažiau sekundėms, kurie išlygino rezultatą arba išplėšė jo komandai pergalę.
  • Krepšininkas įdomiai pasipiršo savo ilgametei draugei. Vieną vakarą jis parašė Tianai Bardwell tekstinę žinutę su pasiūlymu atsidaryti jo spintos stalčių ir pasiimti bet kokį daiktą. Tuo metu, kai būsima atleto žmona atidarė stalčių, į kambarį įžengė Brandonas Roy su sūnumi BJ ir pasakė merginai: „BJ norėtų sužinoti, ar tekėsi už jo tėčio“. T.Bardwell nedvejodama sutiko. Pora susituokė 2010-ųjų metų rugsėjo 4 d.
  • B.Roy su dar 19 krepšininkų NBA istorijoje dalinasi trečiąja vieta daugiausiai kartų per vienerias rungtynes kamuolį perėmusių žaidėjų rikiuotėje.
  • B.Roy ir Clyde‘as Drexleris yra vieninteliai Portlando „Trail Blazers“ krepšininkai istorijoje, kurie bent keturis kartus buvo pripažinti naudingiausiu savaitės Vakarų konferencijos žaidėju.
  • 2011 metų atkrintamosiose, po traumos sugrįžusiam B.Roy buvo patikėtas atsarginio žaidėjo vaidmuo. Atletas prisipažino, jog jam buvo sunku stebėti iš šalies komandos žaidimą ir niekuo negalėti padėti: „Rungtynių pirmoje pusėje buvo momentas, kai galvojau kaip nepravirkti. Sakiau sau, kad gailėtis savęs negalima. Aš esu suaugęs vyras, tačiau tuo momentu aš sau atrodžiau apgailėtinai, ypač kai jaučiu, kad vis dar galiu padėti komandai“

 


Šiame straipsnyje: Brandonas Roy'usTimberwolvesNBA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių