Teniso rinktinės vairą perėmė iš mamos

  • Teksto dydis:

Tituluočiausia Lietuvos stalo tenisininkė kaunietė Rūta Paškauskienė šią savaitę pradėjo naują savo karjeros etapą – debiutavo kaip vyriausioji nacionalinės rinktinės trenerė.

Išleistuvės – kitąmet

Per Vilniuje įvykusias Europos stalo teniso komandų čempionato atrankos varžybas su serbėmis R.Paškauskienė kol kas atliko dvi pareigas – trenerės ir žaidėjos, tačiau kitą sezoną jau tik vadovaus šalies rinktinei.

"Europos asmeninis stalo teniso čempionatas šiemet rugsėjį man buvo paskutinis. Kitąmet gegužę Vokietijoje vyks pasaulio čempionatas, norėčiau jame sužaisti. Tuomet ir atsisveikinsiu", – sakė R.Paškauskienė, rinktinės trenerės pareigas perėmusi iš savo mamos Romualdos Garkauskienės, pagrindinei šalies ekipai vadovavusios nuo 1992-ųjų.

"Anksčiau tylėdavau ir klausydavau mamos, o dabar man atrodo, kad pati jau daugiau žinau. Todėl pasiginčijame, nes kalbamės atvirai. Tačiau neįsivaizduoju, kaip reikėtų žaisti, jeigu mamos nebūtų šalia. Gerai, kad ji sėdi per varžybas ant suolo, man to reikia. Mama man davė labai daug ir kažin, ar būčiau tiek pasiekusi, jeigu ne ji. Neįsivaizduoju, kas būtų, jeigu šalia manęs būtų ne mama, o koks nors kitas treneris", – anksčiau viename interviu "Kauno dienai" yra sakiusi Rūta.

Trofėjų – kelios lentynos

R.Paškauskienės, kaip žaidėjos, sportinių trofėjų kolekcijoje yra kelios dešimtys Lietuvos čempionatuose (vienetų, dvejetų ir mišrių dvejetų varžybose) iškovotų aukso medalių, septyniolika Europos čempionatų apdovanojimų (iš jų septyni aukso, du sidabro ir aštuoni bronzos).

Be to, kaunietė dalyvavo 1996-ųjų Atlantos, 2000-ųjų Sidnėjaus ir 2008-ųjų Pekino olimpinėse žaidynėse.

Pastaruoju metu R.Paškauskienė dar atstovauja Vengrijos klubui – Budapešto "Postas Sport Egyesulet", kuris rungtyniauja Europos stalo teniso Čempionų lygoje. Lietuvė žaidė ir Ispanijos, Rusijos, Prancūzijos, Vokietijos klubuose.

2002 ir 2004 m. su Berlyno "3B" komanda kaunietė triumfavo Europos (arba Nancy Evans) taurės turnyre, o 2005 m. su prancūzų "Mondeville" ir šiemet su ispanų "UCAM Cartagena" ekipomis laimėjo Europos klubų Čempionų lygos bronzos medalius.

Daugkartinės čempionės nuomone, ateityje stalo teniso aukštumų turėtų pasiekti talentingos, perspektyvios vilnietės Emilija ir Kornelija Riliškytės. Joms dabar – po trylika metų.

Vilčių dar yra

Deja, R.Paškauskienės vadovaujamos Lietuvos stalo tenisininkės nesėkme pradėjo 2017 m. Europos stalo teniso komandų čempionato atrankos G grupės turnyrą – po permainingos kovos 2:3 pralaimėjo Serbijos ekipai.

Taškus pelnė pati žaidžianti trenerė ir Eglė Stuckytė.

Gruodžio 13-ąją lietuvės išmėgins jėgas su čekėmis, kurioms rugsėjo 27-ąją svečiuose pralaimėjo 2:3, o lapkričio 1-ąją – ir serbės 0:3.

Mūsiškės dar turi galimybių užimti grupėje 2-ąją vietą ir iškovoti kelialapį į aukčiausiąjį divizioną, tačiau kitąmet kovo 7-ąją privalės atsirevanšuoti Serbijos ekipai bent 3:1.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių