Teniso mokykla talentus ugdys ir Italijoje

Pasišiaušęs pagrandukas nedrąsiai pravėrė sporto salės duris, o po pusvalandžio jau žvitriai lakstė po teniso aikštyną, mėgindamas nulaikyti už jį patį didesnę raketę. Į Gvido Sabeckio mokyklos pasiūlymą nemokamai mokytis teniso atsiliepė ne viena dešimtis jaunų kauniečių.

Nors tenisas – toli gražu ne pati populiariausia sporto šaka Lietuvoje, šią savaitę vaikai nenutrūkstama vorele žygiavo į "VS-Fitness" klube įsikūrusius aikštynus.

Idėją plačiau paskleisti teniso virusą G.Sabeckis puoselėjo jau seniai. Praeityje žinomas tenisininkas, ne vienus metus atstovavęs Lietuvos rinktinei ir užsienio klubams, panašių sporto šakos populiarinimo pavyzdžių buvo matęs ne vieną. Tačiau šį rudenį norai sutapo su galimybėmis. Kauno miesto savivaldybei ėmus vykdyti projektą "Iniciatyvos Kaunui", G.Sabeckis nusprendė valdininkus sudominti savo sumanymu. Šiems projektas patiko, tad netrukus buvo skirtas finansavimas ir prasidėjo nemokamos treniruotės.

– Kaip kilo nemokamų treniruočių idėja? Juk apčiuopiamos naudos iš projekto negausite? – paklausėme G.Sabeckio.

– Idėją brandinome jau kurį laiką. Viena vertus, norėjome paskatinti vaikų fizinį aktyvumą. Antra vertus, galvojome apie savo sporto šakos populiarinimą. Norime, kad kuo daugiau vaikų išmėgintų būtent tenisą. Juk bet kurio sporto lygis kyla per masiškumą. Neįmanoma atrasti čempiono, dirbant su vieninteliu vaiku. Tik pabendravus su šimtais jų galima rasti perliukų, tačiau turi sutapti daug faktorių: ir fizinių, ir psichologinių, finansinių. Tad "Iniciatyvos Kaunui" projektas mūsų idėjas pavertė realybe. Parašėme paraišką, gavome šiek tiek lėšų ir darbai prasidėjo.

– Kas trukdo susipažinti su tenisu įprastiniu būdu, be savivaldybės finansavimo, tiesiog nuėjus į treniruotes?

– Ne paslaptis, kad tenisas – viena brangesnių sporto šakų. Žaidėjams kainuoja ir aikštelių nuoma, ir trenerių darbas, ir inventorius – raketės, kamuoliukai. Susidaro nemažos sumos. Tad dauguma vaikų, pasinaudojusių mūsų kvietimu, galbūt išvis gyvenime nebūtų susipažinę su tokiu sportu, o akcijos mums leidžia mažiesiems viską suteikti nemokamai.

– Kiek vaikų jau įsitraukė į jūsų projektą?

– Yra jau per trys dešimtys lankytojų nuo 5–6 metų iki 13-os ar 14-os. Gali būti, kad per mėnesį, kol tęsis mūsų projektas, jų dar pagausės. Su vaikais dirba trys treneriai: Dovydas Šabūnas, Aurimas Karpavičius ir aš. Svarbiausia, kad mažieji teniso mėgėjai gali išbandyti tai, su kuo gal išvis gyvenime nesusidurtų. Per kelias savaites jie supras: patinka jiems šis sportas ar ne, nori žengti toliau ir siekti aukštumų ar save išmėgins kitose srityse.

– Gal tikitės atrasti naujų talentų, ateityje pakeisiančių Ričardą Berankį ir kitus dabartinius lyderius?

Vaikai gaudo kiekvieną trenerių žodį ir uoliai stengiasi atkartoti jų rodomus judesius.

– Visko gali būti. Bent jau motyvacijos mažiesiems tikrai netrūksta, jų akys dega noru sužinoti kuo daugiau teniso paslapčių. Vaikai gaudo kiekvieną trenerių žodį ir uoliai stengiasi atkartoti jų rodomus judesius. Jau iš pirmo žvilgsnio galiu pasakyti, kad kai kurie naujokai turi gabumų tenisui. Tad ką gali žinoti – gal po daugelio metų išgirsime istoriją, kad nuo tokio projekto prasidėjo kurio nors išskirtinė žaidėjo karjera? Tikiuosi, kad iš mūsų projekto dalyvių bent pusė liks tenise ilgam.

– Tačiau projektas baigsis ir vėl iškils finansavimo klausimas. Ar nebus skaudu atsisakyti mažųjų talentų vien todėl, kad jų tėvai neišgalės susimokėti už treniruotes?

– Jei matome, kad vaikas tikrai perspektyvus ir labai motyvuotas, bet neturi finansinių galimybių, mes patys ieškome būdų, kaip paslaugas suteikti kuo palankesnėmis sąlygomis, kaip rasti pigesnio inventoriaus. Jeigu vaikas stengiasi, tuomet ir tėveliai jam labiau padeda. Beje, savo akciją tęsime ir toliau. Planuojame trijose miesto mokyklose surengti nemokamas teniso pamokas, kur moksleiviams parodytume, kuo patrauklus yra šis sportas.

– Jūsų teniso mokykla Kaune veikia jau ne vienus metus. Kaip sekasi auginti talentus?

– Esame vieni didžiausių Kaune. Pas mus – maždaug šimtas auklėtinių. Su jais dirba trys treneriai bei fizinio rengimo specialistas Tomas Intas (praeityje žinomas ieties metikas – aut. past.). Talentų užtenka, tačiau jų tobulėjimas – ilgalaikis procesas, trunkantis ne vienus metus. Vienas mūsų mokyklos lyderių Paulius Matulevičius jau dalyvauja suaugusiųjų tarptautiniuose Teniso profesionalų asociacijos (ATP) turnyruose.

– Kaune teniso infrastruktūra nėra pati moderniausia. Kur savo treniruotes rengia jūsų mokykla?

– Vasarą ir esant geriems orams sportuojame Aleksote, Veiverių gatvėje esančioje treniruočių bazėje. Joje planuojame įsirengti ir uždarus kortus, projektas juda į priekį. O kol kas šį rudenį bei žiemą persikelsime į "Megos" prekybos centre esantį aikštyną. Džiaugiamės, kad pavyko susitarti su "VS-Fitness" klubo vadovais, nes ten – puikios sąlygos tenisininkams.

– Jūs, būdamas žaidėjas, daugelį metų krimtote legionieriaus duoną Italijos klubuose. Ar ši patirtis praverčia ir dirbant treneriu?

– Yra likę gerų ryšių su Italijos klubais bei akademijomis. Kaip tik baigiame derybas su teniso akademija, įsikūrusia netoli Bergamo bei Milano, dėl ilgalaikio bendradarbiavimo. Gabiausius vaikus mėginsime siųsti į treniruočių stovyklas Italijoje, kur jie turėtų sukaupti labai vertingos patirties.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
grazu,bet kas susidure zino cia cia tik piaras o realybei sabeckis i vaikus kaip i eurus vaikstancius ziuri.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių