Teniso mėgėjams - profesionalo patarimai

  • Teksto dydis:

Į teniso mėgėjams dažnai kylančius klausimus atsako garsus Lietuvos tenisininkas Rolandas Muraška.

Po stipraus priešininko padavimo turėjau greitai bėgti šoninės linijos link. Kamuoliuką atmušiau, tačiau užkliuvau už varžovo krepšio, padėto aikštelės pakraštyje, todėl kito smūgio jau nebeatmušiau. Ar priešininkui įskaitomas taškas, ar turėtume peržaisti? Juk užkliuvau už jo krepšio.

Varžovui įskaitomas taškas ir dėl to negali būti jokių diskusijų. Jei jūs pradėjote žaisti tašką, o priešininko krepšys ar kiti daiktai jau buvo jūsų aikštelės pusės krašte, vadinasi, jūs sutikote su tokiomis žaidimo sąlygomis. Jei žaidimo metu užkliuvote už šalia aikštelės esančių daiktų – nesvarbu, ar tai varžovo krepšys, ar jūsų daiktai, – tai jūsų problema, nes turėjote įvertinti situaciją prieš pradėdami žaisti ir susitvarkyti, jei manėte, kad tai reikalinga.

Ką daryti, jei žaidžiant įskriejo kamuoliukas iš gretimos aikštelės?

Tuomet reikėtų pakelti ranką ir taip parodyti varžovui, kad stabdote žaidimą. Tokiu atveju taškas turi būti peržaidžiamas, nes jums sutrukdė aplinkybės, kurios iš anksto negalėjo būti numatytos ir įvertintos. Lygiai tokia pati situacija gali būti, jei žaidimo metu į aikštelę įėjo žmogus.

Esmė yra ta, kad reikia spręsti, ar jūs galėjote prieš žaisdami įvertinti ir numatyti galimus žaidimo trukdžius.

Pavyzdžiui, jei prasidėjo lietus, jūs būtinai turite baigti žaisti tašką ir tuomet spręsti, ar stabdyti žaidimą. Negalima viduryje taško nutraukti žaidimo dėl lietaus ir reikalauti peržaisti tokį tašką.

Kada apskritai žaidžiant tenisą peržaidžiamas taškas? Mėgėjai dažnai tašką peržaidžia, jeigu nesutaria dėl to, ar kamuoliukas pataikė į aikštelę, ar atsidūrė užribyje. Bet pagal taisykles to lyg ir negalima daryti?

Žaidėjas kontroliuoja savo aikštelės pusę ir sprendžia, ar kamuolys pataikė, ar ne. Žaidėjas tuo metu atlieka teisėjo vaidmenį, todėl situacijų, kada reikėtų peržaisti tašką, neturėtų būti.

Pavyzdžiui, jei jūs paduodate kamuoliuką ir priešininkas teigia, kad jis buvo užribyje, privalote su tuo sutikti. Negalima pereiti į kitą aikštelės pusę ir bandyti įrodyti, kad kamuolys vis dėlto pataikė arba prašyti peržaisti tašką. Jei varžovas taip nusprendė, vadinasi, tai tiesa.

Būna, kad mėgėjų turnyrų metu, kuriuose nėra bokštelio teisėjo, vienas iš žaidėjų piktybiškai teigia, kad ginčytini kamuoliai buvo užribyje, t. y. akivaizdžiai meluoja. Tuomet jūs turite teisę sustabdyti žaidimą, pasikviesti vyriausiąjį turnyro teisėją ir paprašyti, kad jums paskirtų bokštelio teisėją.

Mūsų kompanija – dar tik pradedantys mėgėjai ir labiausiai mėgstame žaisti dvejetus, tačiau labai dažnai dvejojame tardamiesi, kuriam kurioje pusėje žaisti.

Jei jūsų partneris kairiarankis, o jūs dešiniarankis, jums geriausia žaisti dešinėje. Jei abu dešiniarankiai, kairėje pusėje turėtų žaisti stipresnis partneris. Tokiu atveju silpnesniajam sudarysite galimybę maksimaliai gerai priimti kamuoliukus jam patogesnėje padėtyje ir taip sustiprinsite savo porą.

Varžovai retokai paduos kamuoliuką prie vidurio linijos, kad silpnesniajam reikėtų priimti iš kairės pusės. Dažniausiai padavimas bus toks, kad dešinėje stovintis partneris galės priimti kamuolį iš dešinės.

Dvejetai yra trumpų taškų žaidimas, todėl labai svarbu gerai priimti kamuoliukus, užtikrintai žaisti iš oro ir prie tinklo.

Žaidėme dvejetus ir abu su partneriu buvome prie tinklo, kai priešininkų smūgiuotas kamuolys įstrigo mano partnerio raketėje. Jis pakėlė raketę, aš per ją, nepaliesdamas kamuoliuko, stuktelėjau ir kamuoliukas nukrito už tinklo priešininkų pusėje. Ar teisūs mūsų varžovai, nenorėdami mums įskaityti taško? Juk tinklo nepalietėme, mano partnerio raketė irgi buvo mūsų pusėje.

Taip, varžovai teisūs. Kamuoliuką atmušti turi vienas žaidėjas, o šioje situacijoje jūs jau dviese žaidėte jūsų aikštelės pusėje esantį kamuoliuką.

Žaisdamas vienetus permečiau per varžovą kamuoliuką ir jis nukrito prie galinės priešininko aikštelės linijos, o po to atšokęs nuskrido per tvorą. Tuo metu, kai kamuoliukas jau buvo kitoje tvoros pusėje, rakete paliečiau tinklą. Ar turiu teisę gauti šį tašką?

Taip, teisę gauti tašką turite, nes tokiu atveju galima sakyti, kad varžovas neatmušė smūgio.

Pagrindinė taisyklė – kol kamuolys įžaidžiamas, negalite liesti tinklo, tačiau jei baigėte žaisti tašką ir kito nepradėjote, tinklą liesti galite ir kūnu, ir rakete. Jei smūgio metu palietėte tinklą rakete ar ant jo užgriuvote, tuomet taškas praloštas. Dažnai mėgėjai ginčijasi dėl kamuoliukų, atmuštų virš tinklo. Svarbu įsidėmėti, kad kamuoliuką privalu priimti savo pusėje ir jei po smūgio raketė virš tinklo išlenda į varžovo pusę, tai nėra klaida. Tačiau jei kamuoliuką priimsite virš tinklo jau varžovo pusėje, tašką, be abejo, prarasite.

Žaidžiame vienetų mačą mėgėjų turnyre, bokštelio teisėjo nėra, rezultatas 4:3 ir mano varžovas akivaizdžiai pavargęs. Jis vilkina laiką paduodamas kamuoliukus ar paimdamas juos iš aikštelės užribio, taip siekdamas šiek tiek pailsėti. Ar turiu teisę įspėti dėl tokio elgesio?

Tai panaši situacija kaip su užribio fiksavimu. Jei manote, kad varžovas elgiasi nesąžiningai, turite teisę sustabdyti žaidimą ir vyriausiojo turnyro teisėjo paprašyti, kad skirtų bokštelio teisėją ir jis fiksuotų padavimų laiką pagal nustatytas taisykles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių