T. Bachas: iš Tokijo kur nors kitur – neįmanoma

"Yra pasiūlymų žaidynes perkelti į kitą šalį, miestą. Visi, kurie žino, koks sudėtingas projektas yra olimpiada, supranta, kad toks scenarijus – neįmanomas, ypač vos per kelis mėnesius. Todėl nesiruošiame eikvoti savo laiko ir energijos spekuliacijoms", – pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas.

Laiškas iš Floridos

Taip TOK vadovas sureagavo į Floridos valstijos finansinių paslaugų departamento vadovo Jimmy Patroniso atvirą laišką, kuriame siūloma dėl koronaviruso pandemijos jau kartą atidėtas Tokijo olimpines žaidynes šiemet perkelti iš Japonijos į JAV.

Anot J.Patroniso, Florida turi tokiam dideliam renginiui reikalingą infrastruktūrą – išvystytą transporto sistemą ir sporto objektus. Jis taip pat pabrėžė, kad šioje valstijoje net per pandemiją leidžiama rengti sporto varžybas.

Orlando mieste pernai buvo surengtas Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) vadinamasis burbulas, kuriame paaiškėjo lygos čempionai, Džeksonvilyje įvyko UFC turnyras, Majamyje užbaigtas studentų amerikietiškojo futbolo čempionatas.

Šiemet vasario 7-ąją Tampoje, "Raymond James" stadione, numatytas amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) finalas "Super bowl" (varžysis Kanzaso "Chiefs" ir Tampos "Bay Buccaneers").

Įžanga: pirmos šiemet ikiolimpinės testų varžybos Tokijuje turėtų būti surengtos balandį – "Tatsumi" centre rungtyniautų vandensvydininkai. gettyimages.com nuotr.

Kreipėsi ir į J.Bideną?

JAV televizijos "Fox Business" duomenimis, J.Patronisas sausio 27-ąją buvo susitikęs su TOK atstovais.

"Suprantu, kad olimpiadai reikalinga Japonija, tačiau man kelia nerimą tai, kad Japonija nenori olimpiados, – sakė J.Patronisas. – Savo pastebėjimais pasidalijau su TOK pareigūnais. Olimpinės žaidynės – ypatingas renginys, todėl atsainus, abejingas požiūris nepateisinamas."

"The Wall Street Journal" paskelbė, esą vienas Japonijos politikas (jo pavardės dienraštis neįvardijo) jau kreipėsi į naująjį JAV prezidentą Josephą Bideną, kad jis padėtų išgelbėti Tokijo olimpiadą.

Tačiau T.Bachas taip pat sausio 27-ąją po TOK vykdomojo komiteto posėdžio pareiškė, kad visi 206 nacionaliniai komitetai, tarptautinės federacijos ir sportininkai palaiko Tokijo olimpines žaidynes.

"Tokį pat įsipareigojimą matome ir Japonijos vyriausybėje, organizaciniame komitete bei šalies nacionaliniame olimpiniame komitete", – tvirtino TOK prezidentas.

Stebėsime, ar didėja vakcinos gamybos ir jos tiekimo bei žmonijos skiepijimo apimtys. Jeigu viskas pozityviai progresuos, viliuosi, kad didžiausias pasaulio sporto renginys įvyks.

Mokosi kasdien

T.Bachas taip pat pripažino, kad Tokijo olimpiados organizatorių ir dalyvių laukia ne vienas sunkumas.

"Olimpinių ir paralimpinių žaidynių organizavimas savaime yra sudėtingas iššūkis, kuris išauga kelis kartus, kai renginys jau buvo perkeltas ir dėl ypatingų, beprecedenčių priežasčių. Toks atvejis – pirmas, todėl esame priversti mokytis kiekvieną dieną, – kalbėjo TOK vadovas. – Net geriausi mokslininkai negali nuspėti, su kokia situacija susidursime per olimpines žaidynes. Tai provokuoja spekuliacijas, kurios skaudina ir blaško svarbiausiems gyvenimo startams besiruošiančius atletus. Vis dėlto visas mūsų dėmesys yra skirtas žaidynėms. Turime pasiruošti bet kokiam galimam scenarijui, todėl konsultuojamės su visais, galinčiais padėti: Japonijos vyriausybe, sveikatos priežiūros institucijomis, Pasaulio sveikatos organizacija, vakcinos gamintojais, ekspertais. Prašome kantrybės ir supratimo – iš atletų, nacionalinių olimpinių komitetų, tarptautinių federacijų, Japonijos gyventojų."

Tokijo olimpiada turėtų vykti šiemet liepos 23–rugpjūčio 8 d., paralimpiada numatyta rugpjūčio 24–rugsėjo 5 d.

B.Gatesas – optimistas

Kanzaso universiteto teorinės ekonomikos profesorius Katsuhiras Miyamotas suskaičiavo: jeigu Tokijo olimpiada ir paralimpiada vyktų be žiūrovų, nuostoliai sudarytų 19 mlrd. eurų.

"Microsoft" įkūrėjo ir filantropo Billo Gateso, jau skyrusio 1,75 mlrd. JAV dolerių kovai su koronavirusu, nuomone, per kelis artimiausius mėnesius išryškėjusios tendencijos tikriausiai turės įtakos ir olimpinių žaidynių likimui.

"Stebėsime, ar didėja vakcinos gamybos ir jos tiekimo bei žmonijos skiepijimo apimtys. Jeigu viskas pozityviai progresuos, viliuosi, kad didžiausias pasaulio sporto renginys įvyks. Man regis, kol kas padėtis – optimistinė", – sakė B.Gatesas.

Olimpiečius jau skiepija

Prancūzijos sporto ministrė Roxana Maracineanu pranešė, kad, bendradarbiaujant medikams ir sporto priemonių bei įrangos gamintojams, sukurta itin efektyvi antivirusinė kaukė specialiai sportininkams.

Kaukė bus gaminama iš audinio, nedirginančio odos ir neapsunkinančio kvėpavimo, ji stabiliai priglus prie veido net atliekant labai intensyvius judesius.

Šią savaitę Belgijos nacionalinis olimpinis komitetas rezervavo 500 vakcinos nuo COVID-19 dozių sportininkams, dalyvausiantiems Tokijo olimpiadoje ir paralimpiadoje.

"Infekcijos išplitimas tarp mūsų olimpiečių – 22 proc., tai gerokai daugiau nei visos šalies rodiklis. Dauguma sportininkų užsikrėtė per antrą pandemijos bangą. Jiems tenka keliauti, todėl negalime to ignoruoti", – pabrėžė vyriausiasis gydytojas Johanas Bellemansas.

Izraelio nacionalinis olimpinis komitetas patvirtino, kad jau paskiepyta daugiau nei pusė būsimos olimpinės delegacijos, o visas procesas bus užbaigtas iki gegužės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių