Sutrumpintas M. Šarapovos diskvalifikacijos terminas

  • Teksto dydis:

Sporto arbitražo teismas (CAS) antradienį sušvelnino Rusijos teniso žvaigždei Marijai Šarapovai skirtą bausmę už dopingo vartojimą, sutrumpindamas jos diskvalifikaciją nuo dvejų metų iki 15 mėnesių, todėl tenisininkė balandį sugrįš į aikštelę ir galės dalyvauti Prancūzijos atvirame teniso čempionate.

Per sausį vykusį Australijos atvirąjį teniso čempionatą buvo nustatyta, kad 29 metų sportininkė, viena iškiliausių teniso žvaigždžių, vartojo draudžiamą preparatą meldoniumą. Šis paviešinimas buvo itin skaudus smūgis M.Šarapovos reputacijai.

Penkių „Didžiojo kirčio“ turnyrų čempionė M. Šarapova birželio mėnesį kreipėsi į CAS, siekdama panaikinti arba sutrumpinti Tarptautinės teniso federacijos (ITF)jai skirtą dvejų metų diskvalifikaciją.

TAS nustatė, kad M.Šarapova „turi prisiimti tam tikrą atsakomybę“ už tai, neišlaikė dopingo testo, tačiau nusprendė, kad 15 mėnesių sankcijos jai bus „tinkama“ bausmė.

Draudimas dalyvauti varžybose įsigaliojo šių metų sausio 26 dieną ir turėjo trukti iki 2018 metų sausio 25 dienos, tačiau dabar sportininkė į aikštelę grįš beveik metais anksčiau.

„Išgyvenau vieną sunkiausių laikotarpių per visą savo karjerą nuo praėjusio kovo, kai sužinojau apie savo diskvalifikaciją, iki dabar – vienos laimingiausių savo dienų, kai paaiškėjo, kad aš galėsiu balandį sugrįžti į tenisą“, – sakė M.Šarapova savo pareiškime.

„Jaučiuosi lyg iš manęs būtų atimta tai, ką aš myliu, ir bus tikrai gera tai atgauti, – pridūrė ji. – Tenisas yra mano aistra ir man jo trūksta. Skaičiuoju dienas, kada galėsiu sugrįžti į aikštelę“.

Moterų teniso asociacijos vadovas Steve'as Simonas (Stivas Saimonas) pasveikino tokį CAS sprendimą.

„Mums malonu, kad šis procesas jau baigiasi ir mes laukiame, kada galėsime pamatyti Mariją sugrįžtant į aikštelę 2017 metais“, – sakė jis.

Tarptautinės teniso federacijos (ITF) nepriklausoma ekspertų kolegija nusprendė, kad M.Šarapova neturėjo tyčinių ketinimų sukčiauti, tačiau ji viena yra atsakinga už tai, kad jos dopingo testas parodė teigiamą rezultatą.

Pasak kolegijos, ši byla „neišvengiamai privedė prie išvados“, kad ji vartojo draudžiamą medžiagą tam, kad „pagerintų savo pasirodymą“.

M.Šarapova pripažino vartojusi meldoniumą prieš kiekvienas Australijos atvirojo teniso čempionato varžybas, kuriose ketvirtfinalyje ji pralaimėjo Serenai Williams (Sirinai Viljams).

M.Šarapova sakė, kad ji vartojo tą preparatą 10 metų gydymosi tikslais dėl širdies veiklos sutrikimų ir magnio trūkumo organizme. Meldoniumas buvo įtrauktas į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) sąrašą šių metų sausio 1 dieną.

ITF taip pat informavo, kad meldoniumo sportininkės organizme buvo rasta ir per ne varžybų metu vykusį patikrinimą Maskvoje vasario 2 dieną.

Dėl diskvalifikacijos M.Šarapova turėjo praleisti šių metų Prancūzijos atvirąjį teniso čempionatą, Vimbldono teniso turnyrą, Atvirą JAV teniso turnyrą ir Rio de Žaneiro olimpiadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių