Sudie, olimpiada, arba ketvirtas už brūkšnio

Ketvirtas už brūkšnio. Toks verdiktas gegužės 1 dieną, pasibaigus olimpinių taškų rinkimo laikui, nuskambėjo Kęstučiui Navickui. Po sunkių traumų sugebėjęs grįžti į didįjį sportą kaunietis antrą kartą iš eilės liko per žingsnį nuo olimpiados.

Gegužės 26 dieną, 90-ąją vietą pasauliniame reitinge užėmęs K.Navickas antrą kartą paėmė raketę. Po 25 dienų pertraukos.

"Žinoma, išgyvenome, tačiau Kęstutis – tvirtas žmogus, to neparodo", – teigė Lietuvos badmintono rinktinės treneris Juozas Špelveris.

Laimė, paskutinę akimirką į olimpinį traukinį "Rio de Žaneiras" spėjo iššokti Akvilė Stapušaitytė.

Olimpinė badmintonininkų atranka vyko 12 mėnesių – nuo 2015 metų gegužės 1 d. iki šių metų gegužės 1-osios, o į olimpinę taupyklę kapsėjo taškai iš 10 geriausiai sužaistų turnyrų.

"Kęstutis dalyvavo net 27, o Akvilė – 24 septynių lygių turnyruose, pabuvojome keturiose žemynuose, nebuvome tik Australijoje. Tai – žiauriai daug, – atsiduso J.Špelveris. – Į olimpines žaidynes Londone Kęstutis nepateko intrigų, korupcijos dėka, tad tuomet buvo daug skaudžiau. Šį kartą trūko laimės, taškų, skirtos tris "laukinės kortelės". Deja, jis buvo ketvirtas už brūkšnio."

Ko trūko Kęstučiui? Įtakojo amžius, traumos, kurios per karjerą K.Navickui smogė ne vieną kartą?

2013 metais Kęstučiui buvo atlikta trečioji operacija po to, kai jam trūko kairiojo kelio priekinis kryžminis raištis.

Tokią pačią, tik dešiniojo kelio operaciją, jis jau buvo patyręs prieš devynerius metus.

Tačiau nepaisydamas nesėkmių ruožo ir sunkių operacijų badmintonininkas grįžo į profesionalų sportą ir 2015 m. Europos žaidynėse net pasipuošė bronzos medaliu!

"Jis kentėjo, mes tylėjome, bet trauma turėjo įtakos ir ta koja nuolat duodavo ženklus, – neslėpė J.Špelveris. – Kuo solidesnis amžius, tuo sunkesnė reabilitacija, o Kęstutis dantis sukandęs važiuodavo į turnyrus. Pavyzdžiui, Suomijoje, pateko į pusfinalį, o toliau žaisti negalėjo, nes vėl atsinaujino skausmai."

Specialistų teigimu europiečių "aukso amžius" badmintone 27-29, azijiečių – 25-27 metai: pastarieji treniruojasi didesniais krūviais ir greičiau "sudega" jų organizmas.

"Kęstučiui – 32 metai, nors į Olimpiadą, kaip kalba istorija, yra patekę keli 36 metų badmintonininkai, – prisipažino J.Špelveris. – Bet apie Olimpiadą Tokijuje ir dar keturis metus, nekalbame, nes tam nėra lėšų."

Nepaisant K.Navicko nesėkmės, olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire vis dėlto dalyvaus badmintonininkė A.Stapušaitytė.

Turbūt J.Špelveris svajoja apie pirmąją Akvilės pergalę olimpiadoje? Juolab, kad nei Pekine, nei Londone, nei Europos žaidynėse Baku, jai nepavyko patirti pergalės džiaugsmo.

"Labai lauksiu, nors daug kas priklausys nuo burtų, – pabrėžė treneris. – O Kęstutis – dar sportuos, pasirašė kontraktą su prancūzų klubu, tad nuo rudens kartkartėmis, dažniausiai savaitgaliais, vyks žaisti į Prancūziją. Ir nepaisant visko, jo karjera labai graži. Medaliai Europos čempionatuose, žaidynėse. Olimpiadoje Pekine jis pateko į šešioliktuką, kur pralaimėjo antrai pasaulio raketei, universiadoje Kinijos Senženio mieste ketvirtfinalyje pralaimėjo būsimajam čempionui iš Tailando. Jis dar žais. Neabejoju. Kiek tai truks? Sunku pasakyti, nes lėšų, deja, beveik nėra. Bet kaip ten bebūtų – Kęstutis buvo net 35 pasaulio raketė!"



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių