Šešiolikmečių svajonė – 2020-ųjų olimpiada

Treniruotės kasdien, savaitgaliai varžybose ir parduotos vasaros. Toks šešiolikmečių, Lietuvos dziudo jaunių rinktinės lyderių, gyvenimas. Šie ambicingi, atkakliai tikslo siekiantys ir džiaugsmu trykštantys jaunuoliai stos ginti Lietuvos garbę Europos dziudo čempionate (iki aštuoniolikos metų).

Motyvuoja pergalės

Senojo žemyno jaunių pirmenybės vyks birželio 30 – liepos 2 d. Kaune. O po to jau ir olimpiada ne už kalnų.

"Sportuoju nuo penkerių metų, – pasakoja Justina Kmieliauskaitė. – Dar buvau darželyje, kai tėtis nuvedė į dziudo treniruotes, kurias jau lankė brolis. Tad jau daugiau nei dešimt metų vilkiu kimono."

Elektrėnuose gyvenanti Justina – tituluota sportininkė. Lietuvos čempionė ne tik savo amžiaus grupėje, bet ir jaunimo (iki 23 metų) įskaitoje. Pavasarį Kaune vykusiame Europos jaunimo dziudo taurės turnyre mergina iškovojo vieną iš dviejų Lietuvai atitekusių sidabro medalių. Po savaitės Lenkijoje ji vėl kopė ant pakylos – bronzinės.

"Tas jausmas, kai laimi, nepakartojamas. Džiaugiasi treneris, šeima, mokykloje sveikina. Tai motyvuoja dar daugiau dirbti ir siekti vis aukštesnių rezultatų", – pasakoja Justina, retas laisvalaikio akimirkas leidžianti su knyga rankose. Ypač sako mėgstanti romantiškas istorijas.

"Treniruojuosi kasdien. Savaitgaliais bėgioju, – teigia Justina. – Aišku, būna visko. Ypač sunku būna dėl kvailai pralaimėtos kovos. Iki šiol atsimenu, kai nenusilenkiau varžovei po dvikovos, taip pykau ant savęs. Bet tai tik dar labiau motyvuoja."

Laimi nuo mažumės

Panevėžietė Aida Vasiliauskaitė pergales taip pat skina nuo mažumės: ji – šalies jaunučių, jaunių, jaunimo čempionė. Prieš kelias savaites Lenkijoje vykusiame Europos dziudo taurės turnyre ji iškovojo penktą vietą.

Būna, kad labai supykstu per treniruotes, kai nepavyksta vienas ar kitas veiksmas. Jeigu ne treneris, nežinau, kuo baigtųsi.

"Visada einu tik laimėti. Stengiuosi dėl trenerio, dėl šeimos, kuri mane labai palaiko. Tėvai skambina prieš varžybas ir po jų. Seka mano kovas ir džiaugiasi dėl kiekvienos pergalės, ramina po pralaimėjimo", – dėsto pašnekovė.

Mergina sako pamilusi dziudo dėl šios sporto šakos sudėtingumo: čia svarbi tiek technika, tiek stiprus charakteris.

"Būna, kad labai supykstu per treniruotes, kai nepavyksta vienas ar kitas veiksmas. Jeigu ne treneris, nežinau, kuo baigtųsi", – juokdamasi pasakoja Aida.

Neatsilieka ir mokykloje

Mergina šį sportinį pyktį puikiai išnaudoja – ne veltui pergalingai žengia bene visose varžybose, o varžovių jai netrūksta.

Itin populiarioje merginų 63 kg svorio kategorijoje tarptautiniuose turnyruose susirenka apie 50 priešininkių. Tada ir vėl gelbsti tvirtas charakteris bei treneris, kurio žodžiai jai skamba ausyse kaskart lipant ant tatamio: "Tu stipri, tu pasiruošusi, tu gali!"

"Stipriausios mano priešininkės buvo iš Japonijos, Vokietijos, Italijos. Bet neįveikiamų nėra – su visomis galiu kovoti", – užtikrintai sako Aida.

Tvirtu charakteriu pasižyminti sportininkė dar ir puikiai mokosi. Sako, kad intensyvios treniruotės nė kiek tam netrukdo. Aida mokosi Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje: čia sudarytos bene idealios sąlygos sportuojantiesiems.

"Ryte būna trys pamokos, po to treniruotė. Po jos ir vėl pamokos, – pasakoja Ada. – Tik negalvokite, kad mokomės mažiau nei kiti. Ypač daug užduoda namų darbų, nes, mokytojų teigimu, turime dirbti daugiau nei bendraamžiai."

Jeigu lieka laisvo laiko, mergina mieliau jį leidžia namuose. Sako ieškanti ramybės ir poilsio. Pomėgiai kaip daugelio paauglių – kompiuteris ir knyga.

Atvedė tėtis

"Mes su draugais dažniausiai einame kebabų valgyti, – juokiasi Deividas Matusevičius iš Vilniaus, Lietuvos jaunių dziudo rinktinės narys, taip pat sportuojantis nuo vaikystės.

"Penkerių tėtis mane atvedė į sambo, bet vėliau treneris pasiūlė išbandyti dziudo. Taisyklės panašios, tik dziudo – olimpinė šaka, o ir man labiau patiko", – sako Deividas.

Žodis "olimpinė" – itin svarbus sportininkui. Juokdamasis, bet gana rimtai atletas dėsto svajojantis apie olimpines žaidynes. Ir ne tolimoje ateityje, o jau po trejų metų, 2020-aisiais.

"Mano stiprioji pusė – dvikova parteryje. Šiek tiek šlubuoja kova dėl paėmimų, bet su treneriu dirbame, kad tai ištaisytume, – sako Deividas. – Per savaitę turiu tik vieną laisvą dieną. Darbo dienomis vyksta dziudo treniruotės, o savaitgaliais bėgioju ir dirbu salėje."

Kausis 1 tūkst. atletų

Daugiau nei 20-metį sportuojantis jaunuolis aiškina varžybų jaudulio beveik nebejaučiantis, bet turi vieną tradiciją: kaskart prieš dvikovą padaro du šuoliukus – taip geriausiai nusiteikia kovai.

Po bene metus trukusio pasirengimo maratono Kaune vyksiančiam Europos jaunių čempionatui kiekvienas rinktinės narys šiuo metu dirba individualiai su savo treneriais: taiso klaideles, stiprina fizinį pasirengimą. Kartu jie susirinks į stovyklą birželio pabaigoje, likus savaitei iki starto.

Kaune vyksiantis čempionatas – vienas iš keturių svarbiausių Europos dziudo sąjungos (angl. European Judo Union – EJU) turnyrų. Birželio 30 – liepos 2 d. Kauno "Žalgirio" arenoje susirungs apie 1 tūkst. sportininkų iš 50 šalių. Tokio aukšto lygio renginys mūsų šalyje organizuojamas pirmą kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių