„Sartų 2017“ ledo take – 73 ristūnai

  • Teksto dydis:

Nors iki vasario 4-ąją Dusetose vyksiančių žirgų tradicinių lenktynių „Sartai 2017“ dar liko bemaž trys savaitės, tačiau jų organizatoriai jau žino visus sportininkus, kurie vasario pirmąjį šeštadienį atvyksta į didžiausią, ne tik šį Aukštaitijos miestelį, bet ir visą Lietuvą garsinančią žirgų sporto mylėtojų šventę.

„Šiemet kaip niekad anksti ėmė plaukti dalyvių paraiškos, kurios bene įtikinamiausiai liudija gerą organizatorių įdirbį ir vis kylantį renginio populiarumą, - lenktynių spaudos centrui, viešųjų ryšių agentūrai „Visus Bonus“ sakė varžybų vyriausiasis teisėjas, VšĮ „Respublikinės lenktyninių žirgų lygos“ direktorius Vidmantas Isoda. – Tad šiandien, išsekus paraiškų priėmimo terminams, jau galime pasidžiaugti, kad vasario 4-ąją Dusetų hipodrome prie starto linijos žvengs 73 žirgų kaimenė“.

Daugiausia, 37 ristūnus į „Sartų 2017“ lenktynes deleguoja Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, o 22 – Lietuvos ristūnų sporto asociacija.

Su 7 žirgais į Dusetas atvyksta geriausi Latvijos vadeliotojai, o Estijos sportinių žirgų augintojai atsiveža 5 ristūnus.

Renginio organizatoriai džiaugiasi, jog šiemet po ilgos pertraukos su dviem žirgais atvyksta ir Lenkijos sportininkai.

Gerokai platesnė ristūnų veislių ir jų augintojų geografija. Susirinkusiųjų į „Sartų 2017“ šventę akį džiugins sportiniai žirgai, išauginti visose trijose Baltijos šalyse, o taip pat Lenkijoje, Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse.

Daugiausia vadeliotojų ir žirgų Dusetose išvysime iš nuo seno geromis žirginio sporto tradicijomis garsėjančių Lietuvos rajonų. Daugiausia – 13 ristūnų į Sartus atsiveš Ukmergės rajono žirgų augintojai. Dviem mažiau – Utenos žirgų mylėtojai. Anykščių rajono sportininkai sėkmės Dusetų hipodromo take ieškos su 10 žirgų, varėniškiai ir alytiškiai lenktynėms atrinko po 6 žirgus.

Kukliau dalyvių sąraše atrodo puikiomis žirginio sporto tradicijomis garsėjantys Lazdijų rajono sportininkai ir varžybų šeimininkai zarasiškiai, į Dusetas deleguojantys po tris žirgus.

Vyriausias iš sportininkų – ukmergiškis Edvardas Vinskus, po pusmečio švęsiantis savo 67 metų sukaktį, o jauniausieji lenktynių dalyviai – 29-erių Monika Vinskutė ir septyniolikmetis Dainius Perednikas iš Ukmergės.

Lenktynių programoje devyni važiavimai, iš jų trys – tarptautiniai.

Žiūrovus, be abejo, labiausia masina rekordai. Dabar jis priklauso uteniškiui Egidijui Gudoniui. 2014 m. jis ne tik pelnytai laimėjo „Didįjį žiemos prizą“, bet ir vadeliodamas savo paties ūkyje auginamą Rodney Augustinu žirgą pasiekė naują trasos rekordą, 1609 metrų distanciją nuskriejęs per 2 min. 00,775 sek.

Tai labai aukštas pasiekimas, tačiau jį pagerinti nusiteikęs ne vienas į lenktynes „Sartai 2017“ atvykstantis sportininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių