Lenktynes „Sartai 2017“ vainikavo rekordas

  • Teksto dydis:

Šeštadienį į „Sartų 2017“ šventę susirinkę apie 30 tūkstančių žiūrovų nesiskirstė iki pat lenktynių, kurias pagal tradiciją vainikuoja batalijos dėl renginio iniciatorės, Žemės ūkio ministerijos, steigiamo „Didžiojo žiemos“ prizo pabaigos.

Neveltui jo laimėtojas laikomas nekarūnuotu lenktynių karaliumi. Iki kitų metų, iki kitų „Sartai 2018“ lenktynių.

Karšti žiūrovų aplodismentai, dūdų orkestro maršai ir lyg pagal užsakymą švelnus, žiemiškas oras. Visa tai lydėjo šeštadienio pavakarę finišavusių tradicinių ristūnų lenktynių „Sartai 2017“ pagrindinį herojų, uteniškį Egidijų Gudonį su Gardens Fairytale, kurie finišo liniją kirto su nauju trasos rekordu, 1609 metrų distanciją įveikę per 2 min. 00,165 sek.

Ankstesnis rekordas – 2 min. 00,775sek. – irgi priklausė tam pačiam E. Gudoniui, kai jis su Rodney Augustinu šį rezultatą užfiksavo 2014 metais.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas nugalėtojui įteikė pagrindinį lenktynių prizą ir pasveikino jį su nauju, rekordiniu pasiekimu.

Rekordas pagerintas tik keliomis sekundės dalimis, o tai rodo, kad jį pasiekti išties nelengva, todėl nenuostabu, kad rekordų tenka laukti kelerius metus.

Antras šiame bėgime su Ladybird Va Benne per 2 min. 02,775 sek. finišavo Eimantas Klebauskas, prieš dvejus metus išsivežęs „Didįjį žiemos“ prizą, o trečiąją vietą užėmė Žydrūnas Vasilionka su Salsa De Goronne (2 min. 04,119 sek.)   

Neblėstanti šventės trauka

Anksčiausiai, iki lenktynių pradžios likus dar daugiau nei dviem valandoms, Dusetose ėmė šurmuliuoti neatsiejama renginio sudėtinė dalis - varžybas lydinti mugė, kurioje šiemet dalyvavo itin gausus ūkininkų ir prekybininkų, tautodailininkų ir nacionalinių amatų puoselėtojų būrys, savo gaminiais tenkinęs ir net stebinęs ir įnoringiausio svečio skonį.

Mugės mąstą bene iškalbingiausiai liudija net trijų hektarų plotas, kuriame į savo paviljonus viliojo prekybininkai, amatininkai, kultūrinio paveldo puoselėtojai, o apetitą žadinantys  garuojančių valgių ir gėrimų kvapai žiūrovus viliojo iš tolo. Tad lauktuvių tikrai buvo iš ko rinktis: pradedant įvairiais sūdytais, rūkytais, dar kadagio dūmais tebekvepiančiais skilandžiais, dešromis, duona ir sūriais, įvairiai paruošta žuvimi ar tradiciniais lietuviškais šakočiais ir baigiant moliniais puodais bei puodynėmis, unikaliais suvenyrais iš keramikos, kalvystės gaminiais ir net specialiais šiai šventei skirtais pinigais – sarčiais.

Mugės klegesys kiek aprimo, kai šventės vedėjai pakvietė į „Sartų 2017“ šventės atidarymą, kuriame lenktynininkus ir žiūrovus, linkėdami vieniems greitų sekundžių, o kitiems – įspūdingo reginio, sveikino Seimo pirmininkas Viktoras Pranskietis, žemės ūkio ministras B.  Markauskas, Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas, šventės organizacinio komiteto pirmininkas, žemės ūkio viceministras Darius Remeika, šventę rengiančios „Promoevents“ direktorius Darius Jonušis, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys ir kiti.    

Šventės vėliavą pakėlė prieš tai vykusių lenktynių nugalėtojas E. Klebauskas, o garbė uždegti lenktynių ugnį buvo suteikta varžybų vyriausiajam teisėjui Vidmantui Isodai.

Pirmasis bėgimas – dėl „Auga Group“ prizų

Nauji vardai kasmet papildo ne tik šių lenktynių dalyvių, bet ir rėmėjų bei pagalbininkų sąrašus. Šiemet savo prizą įsteigė ir AB „Auga Group“, dėl kurio varžėsi suaugusiųjų B reitingą turinčių žirgų važnyčiotojai.

Būtent varžytuvėmis dėl šio prizo iškart po šventės atidarymo prasidėjo ‚Sartų 2017“ lenktynės. 1609 metrų ilgio distancijos finišą pirmas su Pronto Ribb kirto daugkartinis šių lenktynių dalyvis ir rekordininkas, varėniškis Stanislovas Kėrys, įveikęs trasą per 2 min. 03,569 sek., o nugalėtoją apdovanojo bendrovės valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius.

Antrąją vietą prieš pat finišo liniją išplėšė Saulius Matulevičius su Citation Castelets, kuriam nepasisekė dar prieš startą, kai jo vežimėlio ratai sukibo su varžovo technika.

Antrasis prizininkas distanciją įveikė per 2 min. 06,382 sek. ir pranoko Juozą Kvakšį su Miražu (2min. 07,194 sek.) 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tiesiog

tiesiog portretas
žirgų kankinimo diena, nuo tų geležų ant snukių putos su kraujais susimaišę, reiktų uždrausti tokius renginius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių