Rusijos atletai ir toliau negalės dalyvauti tarptautinėse varžybose

  • Teksto dydis:

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) sako nesanti pasirengusi atšaukti draudimą Rusijos atletams dalyvauti tarptautinėse lengvosios atletikos varžybose, nes šalis dar ne visiškai pripažino tyrimo dėl vyriausybės remtos didžiulio masto dopingo vartojimo schemos išvadas.

Per ketvirtadienį Londone vyksiantį IAAF narių asociacijų susitikimą bus paprašyta palikti galioti šį draudimą, įvestą 2015 metais, kai nepriklausomas ekspertas Richardas McLarenas (Ričardas Maklarenas) Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA) atskleidė, kaip Maskva dangstė teigiamus savo sportininkų dopingo testus.

IAAF darbo grupės dėl Rusijos pirmininkas Rune Andersenas (Runė Andersenas) sakė norįs gauti Maskvos patvirtinimą, kad R.McLareno ataskaitos išvados „buvo tinkamai įvertintos ir išspręstos, o (ataskaitoje įvardytos problemos) daugiau nebepasikartos“.

Rusijos lengvosios atletikos federacija „kol kas darbo grupę patenkinančiu būdu nepademonstravo, kad sukūrė stiprią antidopingo kultūrą savo sporte arba kad sukūrė atvirą aplinką, skatinančią informuoti (apie pažeidimus)“, – pirmadienį savo ataskaitoje IAAF Tarybai sakė R.Andersenas.

Jis pripažįsta, kad Rusija daro pažangą naikindama įsigalėjusią dopingo kultūrą, įskaitant „patenkinamą bendradarbiavimą“ su prancūzų baudžiamojo persekiojimo institucijomis. Tačiau, jo teigimu, Maskva dar turi imtis veiksmų svarbiausiose srityse.

„Keletas“ drausminių bylų, iškeltų atletams 2015-aisiais, dar nėra išnagrinėtos; „keli“ sportininkai, figūruojantys WADA dopingo tyrime, dar nebuvo apklausti. Be to, nerimaujama, kad dalis trenerių, kuriems buvo uždrausta dirbti, vis dar treniruoja sportininkus.

Penktadienį prasidėsiančiame Londono pasaulio lengvosios atletikos čempionate dalyvaus 19 atletų iš Rusijos, tarp jų – trys buvę pasaulio čempionai.

Rusų sportininkai, sugebėję įrodyti, kad nėra prisidėję prie valstybinės dopingo programos, varžysis po neutralia IAAF vėliava, bet pergalės atveju jiems negalės būti atliekamas nacionalinis jų valstybės himnas ir jie negalės demonstruoti Rusijos vėliavos spalvų ar valstybės simbolių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių